x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Urmatorii, va rog!

Urmatorii, va rog!

de Radu Tudor    |    22 Feb 2007   •   00:00
Urmatorii, va rog!

Pe de alta parte, compania ALRO a anuntat recent un profit de peste 100 de milioane de euro in Romania, in 2006. Pe umerii unei astfel de firme plange presedintele Traian Basescu? Pentru ei a intervenit sa aiba parte de energie ieftina? Adaugand ca aceasta companie are capital majoritar rusesc, am senzatia ca seful statului s-a implicat intr-un joc extrem de periculos.

O batalie mizerabila si fara sfarsit are loc peste gardurile palatelor Cotroceni si Victoria. Pentru ca greata nationala sa atinga limite de nesuportat, titularii celor doua cladiri s-au porcait, mai nou, in direct, la televiziunea nationala, la o ora de maxima audienta.

In loc sa dea siguranta prin mesaje si un exemplu de civilizatie europeana celor care i-au votat, avem un cuplu tragi-comic, demn de mila si scarba.

Iresponsabilitatea si circul politic sunt acum caracteristicile de baza ale saltimbancilor Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu. Intrati de mana in arena ca prieteni, cei doi au devenit dusmani de moarte, lovindu-se dur sub centura, in vazul publicului. Fiecare spectator tine cu cineva, dar in final tuturor le pare rau ca au irosit timp si bani pentru un show de prost gust.

OTV-ul politic s-a transferat, intr-o seara de februarie, la Televiziunea Romana. Tariceanu-Zavoranu si Basescu-Bahmuteanu si-au pus poalele in cap, in direct, enumerand decedatii mamei fiecaruia, acuzandu-se de hotie, curvie, betie si golanie.

Nici una dintre parti nu are o scuza credibila. La doar doua luni de la intrarea in Uniunea Europeana, scena politica romaneasca a devenit un maidan plin de noroi, populat de cutitari politici.

Pe acest fond, afacerile lui Dinu Patriciu au ajuns la nivelul miliardelor de euro. Cat timp nu exista o sentinta impotriva lui, omul e nevinovat. Dar de ce era nevoie sa-l protejeze primul-ministru al Romaniei? Chiar daca s-au facut unele abuzuri in anchetarea dosarului Rompetrol, imixtiunea lui Tariceanu e condamnabila si i-a provocat un mare rau, atat lui cat si prietenului sau, Patriciu. Greseala este impardonabila si omul politic Tariceanu, presedintele PNL, are si va avea o imagine mereu patata din cauza acestui gest. Ramane de vazut daca demersurile facute de actualul premier imbraca si o eventuala forma penala.

Pe de alta parte, compania ALRO a anuntat recent un profit de peste 100 de milioane de euro in Romania, in 2006. Pe umerii unei astfel de firme plange presedintele Traian Basescu? Pentru ei a intervenit sa aiba parte de energie ieftina? Adaugand ca aceasta companie are capital majoritar rusesc, am senzatia ca seful statului s-a implicat intr-un joc extrem de periculos.

Fiind vorba de o companie privata, profitabila, ce are cartierul general in Elvetia si haturile la Moscova, eu cred ca Traian Basescu a gresit grav.

Domnia sa nu a intervenit pentru o firma pur romaneasca, cum ar fi fost probabil firesc, in spiritul protejarii capitalului autohton.

Intr-o tara NATO, ce are un parteneriat special cu Statele Unite, presedintele tarii face demersuri ca o companie ruseasca sa fie tratata preferential.

Daca era vorba despre o alta functie in stat, acuzatia de inalta tradare aparea instantaneu. Avem insa de a face cu presedintele Romaniei si nu indrazneste nimeni sa ia taurul de coarne. Inclusiv serviciile de informatii se fac ca ploua in acest caz. Ca sa-si demonstreze profesionalismul si neutralitatea politica, structurile speciale ar fi trebuit demult sa traga un semnal de alarma, indiferent de numele persoanei implicate.

Constitutia spune ca pentru o astfel de fapta seful statului poate fi pus sub acuzare si suspendat de drept pana la finalizarea judecarii dosarului la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ar mai fi ceva. Daca presedintele Basescu a aflat ca ALRO duce genti de bani la Ministerul Economiei, a sesizat Parchetul? Stie domnia sa ca legea pedepseste luarea, dar si darea de mita? Si tainuirea unei astfel de fapte? In loc sa-i dea pe toti gramada pe mana procurorilor, Traian Basescu a ales sa intervina pentru mituitor.

Daca e real ce a spus presedintele marti seara la TVR, ca ALRO ducea genti cu bani la Ministerul Economiei (si n-am nici un motiv sa nu-l cred), atunci demersul domniei sale se numeste simplu favorizarea infractorului.

N-am preferinte.
Nu sunt fan nici Basescu, nici Tariceanu. Gasesc atat calitati, cat si defecte in comportamentul celor doi.
Ce este insa de neiertat, pentru un presedinte si un prim-ministru, e degradarea fara precedent a vietii politice. Acest lucru e cauzat de relatia dusmanoasa dintre ei. Nici unul nu e mai breaz sau mai putin vinovat. Impreuna au intrat pe scena, impreuna vor iesi cu coada intre picioare, huiduiti de public.
Scandalul, tensiunea, rafuiala, instabilitatea, nesiguranta au devenit toate embleme ale actualei puteri. Constatand esecul indiscutabil al coalitiei de guvernare si Aliantei D.A., nu pot decat sa ma gandesc la cei care vor veni, indiferent cine sunt ei.
Cu astia m-am lamurit.
Au un singur lucru in cap: multa galagie.
×
Subiecte în articol: editorial