x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Va cadea Bucurestiul?

Va cadea Bucurestiul?

11 Mai 2004   •   00:00

Lume, lume! Mare spectacol mare! Infruntare de giganti in pulberea Bucurestilor!

In fine, Marinarasul cel Viteaz (ce ocupa, razand manzeste si privind cerul cu un singur ochi, coltul din dreapta al ringului) are acum un adversar pe masura: Mircea zis Americanu, megacampionul topurilor de popularitate, mai tare ca armata si biserica la un loc! Il puteti zari in coltul din stanga, cu o figura impietrita de Putin pokerist. Targoveti, dati navala la panarama! Pana la 30 de ani, reducere 50%! Dupa treizeci de ani, doi pe-un bilet!

De ce oare pe meleagurile dambovitene totul se reduce la derizoriu si circ? Ce farsa mai e si asta? Ce marioneta de balci ni se mai serveste, cu surle si trambite, ca onorabil candidat la tot soiul de functii publice? Dupa o matura chibzuinta, Partidul Social Democrat din Romania a scos din maneca asul cel mare si neasteptat pentru Primaria Capitalei: ministrul de Externe Mircea Geoana. La nivelul populist si iresponsabil la care s-a gandit aceasta decizie, in locul lui Geoana ar fi putut fi foarte bine Geanina Corondan, Anghel Iordanescu (ca tot s-a facut membru), preafericitul Teoctist sau Huidu si Gainusa. Filozofia care-a stat in spatele deciziei PSD e smechereasca si primitiva, in ton cu toata politichia ce se face la noi, si se poate rezuma simplu: sa castigam noi alegerile, ca dupa aceea mai vedem…

Pe dom’ Basescu il stim si-l rasstim, desi nu stim esentialul despre el: a vandut sau n-a vandut flota aia pana la urma? Dar, vorba ceea: nici cine l-a impuscat pe Kennedy, ca sa nu mai vorbim de cine-a facut (si-apoi a desfacut) revolutia noastra, n-o sa stim prea curand. Sigur, un tip nu prea frecventabil, desi mai rasarit decat precedentii „opozitionisti" de la primarie: Halaicu sau Lis. Greu de spus daca el biruie gropile din asfalt sau gropile-l biruie pe el. Totusi, nu se poate sa n-ai nitica simpatie pentru acest Popeye care inca rezista, de unul singur, intr-o lupta mereu inegala cu caracatita cu o mie de tentacule a Puterii. Ganditi-va: atat prefectul, cat si toti primarii de sector ii sunt adversari de moarte. Ganditi-va cate laturi i se-ntind, cum e lucrat din toate puterile si la toate nivelurile... E de mirare cum n-a fost „matrasit" pan-acum, ca atatia altii.

Despre Mircea Geoana omul de rand nu stie prea multe, dar il plaseaza totusi uimitor de sus in topul preferintelor lui. La Washington vorbea, probabil, o frumoasa engleza de lemn. La Bucuresti vorbeste o frumoasa romana de lemn. L-am auzit vorbind o ora-ntreaga la televizor fara sa spuna absolut nimic. Omul din popor are admiratie pentru tipii sobri, siguri de sine si care vorbesc curgator, pentru ca oricum nu-l intereseaza ce spun, totul e sa aiba papagal. Politica noastra se face cu chipuri, nu cu idei. Trage-ti o cravata, o fata hotarata si (daca-ti permite zestrea genetica) o pereche de ochi albastri, si vei urca in topul preferintelor cu viteza unei nave cosmice. Ai putea recita timp de o ora la televizor tabla-nmultirii sau cartea de telefon, si tot ai urca mai departe. De ce-ar fi Mircea Geoana un bun primar al Bucurestiului? Ce competenta are pentru asta si unde si-a dovedit-o? Ce a administrat pana acum? Intrebarile acestea simple pare sa nu si le fi pus nimeni. Bucurestiul este un fief al opozitiei. A fost astfel de la-nceput.

Bucuresteanul a votat si a ales la primarie adevarate catastrofe umane, cum au fost Crin Halaicu si (via Ciorbea) Viorel Lis, doar ca sa-si dovedeasca mandra, incapatanata identitate politica. Nici macar faimosul Ilie Nastase nu i-a convins sa voteze cu un candidat PSD-ist. Si pe Basescu l-au ales, in buna parte, din aceleasi ratiuni. Pana acum, din nefericire, bucurestenii n-au avut parte de un candidat al opozitiei demn de ei. Lipsa de oferta credibila, pentru toate functiile, e o veche boala a opozitiei noastre. Dar de acest lucru trebuie tinut seama in lupta pentru Primaria Capitalei: spre deosebire de alti cetateni ai scumpei noastre patrii, bucuresteanul nu voteaza fete, ci idei.

Basescu nu e cine stie ce popular ca persoana, dar el reprezinta opozitia. Subreda, tot mai incoltita de o putere ce se vrea unica, la care sunt banii si autoritatea, dar, oricum, tot opozitie se cheama. Oamenii cartesc, ii numara gropile, dar sunt obisnuiti cu el. Geoana e un extraterestru picat pe neasteptate in disputa, dar care va fi sustinut, din partea puterii, cu o logistica pe care mi-o imaginez fabuloasa. Care dintre marionete va zacea curand delabrata in tarana ringului? De fapt, nu-i vorba aici nici de Geoana, nici de Basescu, nici de meciul lor de kick-boxing pentru aplauzele galeriei. Ceea ce se petrece de fapt sub ochii nostri este o sfortare suprema de ingenunchiere politica a unui oras, cel mai mare si mai important al Romaniei.

Greu de spus daca va cadea sau nu Bucurestiul. Oricum, niciodata n-a fost intr-un pericol mai mare. Daca bucuresteanul, ultimul roman ramas in opozitie, va vota de data asta cu puterea, pentru mine va fi un semn ca speranta de pluralism si diversitate in spectrul nostru politic se va duce curand de rapa.
×
Subiecte în articol: editorial