x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Va fi, 20 ianuarie, (și) un miting anti-Iohannis?

Va fi, 20 ianuarie, (și) un miting anti-Iohannis?

de Serban Cionoff    |    17 Ian 2018   •   22:04
Va fi, 20 ianuarie, (și) un miting anti-Iohannis?

Sunt convins că nu exagerez câtuși de puțin atunci când afirm că termenul ,,surpriză’’ este printre cele mai potrivite atunci când trebuie să caracterizăm impactul public al declarațiilor pe care le-a făcut,azi, președintele Klaus Iohannis. Mă refer,în egală măsură, la decizia privind acceptarea propunerii cu care a venit la negocieri delegația PSD-ALDE- desemnarea ca prim ministru Vioricăi Dăncilă- ,ca și la argumentele pe care președintele României le-a invocat în sprijinul acestei decizii. Despre ce fel de surpriză este vorba?- asta este,de-acum, o altă  veste-poveste. Să examinăm, așadar, pe rând cele mai semnificative reacții care au apărut și curg, fără încetare, în spațiul public.

 Prima categorie de reacții ar fi cele de aprobare a mesajului prezidențial. Altfel spus, plăcuta surpriză pe care am avut-o văzând că, de data asta, președintele Klaus Iohannis nu s-a mai cramponat să rămână pe o poziție de respingere a propunerii făcute de coaliția guvernamentală, numai așa, pentru că vine de la aceștia! Dimpotrivă, de data asta, domnia sa a cumpănit, cu calm și cu rigoare, lucrurile și a decis. Soluție care, după cum atât de exact a observat Adrian Năstase, trebuie pusă în relație directă cu ,,prezența unei absențe’’, cu împrejurarea că, pe tot parcursul conflictului la vârf ai cărui protagoniști au fost Liviu Dragnea și Mihai Tudose, președintele Klaus Iohannis nu s-a mai aflat în postura ,,președintelui-jucător’’, copiind (anti) modelul lui Traian Băsescu.

De aici vine, însă, violența și agresivitatea reacțiilor cu care tabăra #rezistenților s-a năpustit asupra celui pe care, până chiar în momentele discursului său transmis în direct, îl considerau principalul lor adept și susținător. Ce-i drept, președintele Klaus Iohannis le-a explicat, foarte sincer, protestatarilor de profesie, că, în răstimpul care a trecut de când a fost dată publicității propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de prim ministru, a ascultat opiniile oamenilor simpli și a citit mesajele transmise pe canalele de comunicare. Fiind vorba,desigur, despre opiniile care- de cele mai multe ori fără motive clare,solide și convingătoare- i se cerea să respingă această propunere. Dar, și aici este ceea ce trebuie să salutăm cu sinceritate, cu toate că au existat multe, amenințător de  multe asemenea mesaje, de data asta președintele României a ales să procedeze în conformitate cu prevederile Constituției și cu deciziile Curții Constituționale în materie de desemnare a premierului țării. Motiv pentru care s-a declanșat Niagara de mesaje, furibunde până peste poate, care se revarsă asupra președintelui Klaus Iohannis. Mesaje în care termeni precum ,,dezamăgire’’, ,,lașitate’’ și ,,trădare’’ sunt cele mai blânde.

 Asta nu este,însă, decât începutul! Fiindcă, așa cum am dedus astă seară din emisiunea lui Mihai Gâdea, #rezistenții și, mai ales, agitatorii/manipulatorii lor) nu au de gând să rămână la stadiul invectivelor și al proclamării profundei lor dezamăgiri. De unde se poate deduce și cam câtă și ce fel de cultură democratică au acești cruciați ai intoleranței politice și cum înțeleg ei să militeze pentru a-și promova opțiunile într-un stat de drept, modern, stat membru al Uniunii Europene. Uniune Europeană unde, după cum dau de înțeles niște știri din surse avizate, s-ar pregăti un nou ritual de punere la zid a României care așteaptă doar semnalul declanșator.

  Cum vor evolua, în zilele următoare, lucrurile și dacă președintele Klaus Iohannis va rămâne consecvent poziției sale înțelepte, asta îmi este greu să spun. După cum nu cred că pot fi subestimate forțele umane (și,mai ales, foarte…materiale!) care sunt angrenate în bătălie și ale căror interese sunt foarte grav afectate de decizia președintelui Klaus Iohannis. O primă și foarte apropiată ocazie de a avea un răspuns a aceste întrebări urmând să avem la mitingul programat pentru 20 ianuarie în București. Miting la care, până azi după amiază, ideologii și strategii protestelor dădeau ca mai mult ca sigură prezența președintelui Klaus Iohannis.

  Va fi mitingul de sâmbătă (și) un miting anti-Iohannis? Sau, poate, direct un miting anti-Iohannis?…   

×