x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Va fi o decizie sau o mutare in plic?

Va fi o decizie sau o mutare in plic?

de Serban Cionoff    |    16 Apr 2018   •   14:51
Va fi o decizie sau o mutare in plic?

Peste câteva ore, președintele Klaus Iohannis va anunța, într-o conferință de presă, decizia pe care a luat-o în ceea ce privește rămânerea sau nu pe post a Laurei Kovesi.Normal și firesc fiind ca, până atunci, să se înmulțească scenariile și ipotezele.Unele mai fără temei, altele, dimpotrivă. Astfel, s-a trecut, zic eu, cu ușurință peste categorica predicție pe care președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut–o nu cu mult înainte de a intra în săptămâna hotărâtoare. „O decizie care este cunoscută’’ a zis cu subiect și predicat liderul PNL. Colac peste pupăză, aseară, la Antena 3, Ion Cristoiu a spus pe șleau care este  principalul motiv a tot mai probabilei decizii prezidențiale: „O revocare presupune bătăi de cap. Nu v-ați prins că principalul program politic al domnului președinte este să nu aibă bătăi de cap?’’

 Iar, dacă ar mai fi existat incertitudini despre cum va suna această  mult prea așteptată decizie, iată că ne-a venit un foarte clar mesaj care, cu siguranță, nu poate fi ignorat. Mesaj care ne vine direct din partea surorii noastre mai mari de gintă latină, Franța. Stat fanion al Uniunii Europene, care, prin vocea sa cea mai autorizată, cea a președintelui Emmanuel Macron, ne oferă o nouă și memorabilă lecție de democrație. Domnia sa arătând, mustrător, spre niște „unii din România’’care atacă independența justiției, dar, în același timp,salută munca președintelui care ține lucrurile sub control’’. Prilej numai bun pentru anumiți dătători cu părerea care, numaidecât, au reacționat și au  caracterizat mesajul ca de-a dreptul ,,exploziv’’!

Nu trebuie să fii un profund cunoscător al tainelor comunicării diplomatice pentru a afla și de unde provin informațiile pe care președintele Emmanuel Macron își întemeiază afirmația. Păi nu a purtat ministrul de externe francez , Jean Yves Le Drian, o discuție cu însăși multilateral medaliata Nefertiti ai Anticorupției, Laura Kovesi? Discuție care s-a produs , spun oameni pricepuți, într-o manieră aparte, în sensul că, deși nu figura în programul oficial al vizitei efectuate la București de către șeful diplomației franceze,  datorită strădaniei doamnei ambasador Michelle Ramis, recunoscută susținătoare a Slujitoarei(Gabriel Liiceanu dixit!), uite că  s-a produs! Bineînțeles, dat  fiind caracterul său de „tete- a- tete”, de conversației privată, nu a fost cazul să fie emis un comunicat de presă. Dar nici imposibil nu este să bănuim care au fost principalele subiecte abordate cu acest prilej. Subiecte care se regăsc și în interviul președintelui Emmanuel Macron. Mi s-ar putea atrage atenția că este foarte probabil ca acest interviu să fi fost realizat înainte ca ministrul francez de externe, Jean Yves Le Drian, să viziteze România și să aibă o conversație cu Laura Kovesi, așa încât informațiile  pe care președintele Franței și-a susținut aprecierile să nu îi fi fost de prea mare folos. În principiu, de acord, numai că în situația în care Laura Kovesi ar fi transmis informații sau judecăți care să infirme imaginea despre acei „unii’’ care fac și dreg împotriva justiției independente din scumpa noastră patrie- de pildă, despre protocoale ș.a.m.d.-, atunci cu siguranță și declarațiile președintelui Macron ar fi sunat altfel. Inclusiv sau mai ales cele privind „munca președintelui (Klaus Iohannis n.n.) care ține lucrurile sub control’’.

 Și uite așa, pas cu pas, ajungem să îi dăm dreptate lui Ion Cristoiu care a aruncat pe piață scenariul cu și despre președintele Klaus Iohannis al cărui program politic este să nu aibă bătăi de cap? Puneți-vă, așadar, în locul domniei sale și calculați cu câtă lume bună , de peste mări și țări, ar risca, președintele tuturor românilor să se încontreze în cazul în care ar decide schimbarea Laurei Kovesi. Acest simbol suprem al scenariului anticorupției din spațiul carpato-pontico-dâmbovițean? De așa ceva are domnia sa nevoie acum, când mai este doar un  an și un pic până la alegerile prezidențiale? Sau, la fel de bine, și până la europarlamentare, după care, tot domnia sa, ar putea fi luat în cărți pentru înalta demnitate de Președinte al Consiliului European?

Așa încât vă invit să vă gândiți foarte serios înainte de a pune la îndoială predicția lui Ludovic Orban. Perfect adevărat, sunt tot mai multe semnale că mult prea așteptata decizie a președintelui Klaus Iohannis  ,, este cunoscută’’. Cu atât mai mult cu cât însuși președintele Klaus Iohannis a declarat că în luarea acestei decizii se va inspira din toate documentele puse la dispoziție și de o parte și de cealaltă’’. Motiv pentru care îmi este imposibil să cred că președintele Klaus Iohannis ar fi dispus să își creeze ,,probleme’’ în cazul în care ar exclude din categoria documentelor,puse la dispoziție  de către o anumită „parte’’ implicată în acest caz,  atât de clarelor declarații ale președintelui Emmanuel Macron… Declarații care, după cum prea bine se vede, nu fac excepție de la o anumită regulă de punere pe coji de nucă a României, programatul ,,elev-problemă al Uniunii Europene’’ la capitolul justiție. Situație în care amânarea repetată a deciziei președintelui României privind rămânerea Laurei Kovesi la comanda DNA ar putea să nu mai fie una care ține de timp, ci doar una depinzând de o anumită „mutare în plic’’.

 Toate acestea fiind spuse și scrise, nu mai rămâne loc decât pentru o ultimă întrebare: dacă acesta este singurul răspuns previzibil pe care îl poate da președintele Klaus Iohannis propunerii ministrului Justiției,Tudorel Toader, privind revocarea din funcție a Laurei Kovesi ce rost a mai avut tevatura cu amânarea acestui răspuns până după Paști?

Iată numai câteva întrebări la care vom avea răspuns peste doar câteva  ceasuri când președintele Klaus Iohannis va susține mult așteptata sa conferință de presă. După care, foarte sigur, vom ști și despre ce vorbim:despre o decizie a președintelui României sau despre o mutare în plic?…

×