x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valentin Stan: Aţi privit vreodată un Dezastru în ochi?

Valentin Stan: Aţi privit vreodată un Dezastru în ochi?

de Valentin Stan    |    04 Oct 2008   •   00:00
Valentin Stan: Aţi privit vreodată un Dezastru în ochi?

Ce zice Băsescu pe 25 septembrie? "(...) Grija noastră majoră este să avem bune relaţii cu cât mai mulţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate".



Este clar că aşa-zisul "capitalism socialist" de tip american a ajuns până în Europa. Şi că a început naţionalizarea sectorului ban­car capitalizând intervenţia statului în economie. Aşa s-a pulverizat mitul in­ter­venţionismului rusesc în cons­truc­ţia Europei! S-a zis foarte plastic că gigantul de stat Gazprom este mai eficient ca Ar­ma­ta Roşie în a cuceri Europa, prin ma­ni­pularea fără scrupule a resurselor ener­ge­tice! Că este folosit de Kremlin ca un levier politic împotriva lumii şi a pieţii libere!

Nu, zău! Dar, Wall Street-ul ce a devenit, în ultimele zile! Dar multe din băncile europene, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a pompat miliarde de euro în pieţele financiare, pentru a ajuta băncile să finanţeze afaceri, totul, cu un rezultat incredibil? Acela că băncile au depus mare parte din aceste lichidităţi înapoi, în BCE, deşi împrumutul le costa 4,8%, iar câştigul, la redepunerea în BCE, le aducea doar 3,8%! De ce ? Simplu! E mai "avantajos" şi sigur să depui în pierdere la Super Statul European, decât să încerci să câştigi pe piaţa "liberă", cu banii împrumutaţi de la el! (cf. Euobserver,
ECB liquidity injections not working, 2 octombrie). Asta înseamnă că cine deţine resurse de orice fel, chiar dacă se merge spre recesiune, în condiţiile în care piaţa este îngrozită şi "temporar" naţiona­lizată, este stăpânul lumii! Iar cine are nevoie de resurse e în mare impas. Preţul gazelor ruseşti devine ghicitoarea favorită, în pragul iernii.

Ce zice Băsescu, pe 25 septembrie? "(...) Grija noastră majoră este să avem bune relaţii cu cât mai mulţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. De aceea, printre altele, întreţinem o relaţie foarte bună cu China, cu Franţa, cu SUA, cu Marea Britanie, patru din cinci membri ai Consiliului de Securitate. Ne-am dori o excelentă relaţie şi cu Federaţia Rusă!" (cf. Rador, RADIO ROMÂNIA ACTUALITÂŢI, 25 septembrie, ora 14:01). Wow! Este pentru prima oară, în istoria de după 1990, când o ţară NATO sau UE recunoaşte public că are o relaţie proastă cu Rusia!

Ce spune Preşedintele UE, liderul francez Sarkozy, pe 23 septembrie? Şi el vrea o "excelentă relaţie" cu Rusia: "Europa spune Rusiei că vrea să aibă legături de solidaritate cu ea, că vrea să construiască un viitor împreună. Europa vrea să fie partenerul Rusiei. De ce să nu construim, la scara continentului, un spaţiu economic comun, care să unească Rusia cu Europa?" (discurs la plenara generală a ONU, New York, 23 septembrie). Atenţie, aceste cuvinte sunt spuse, în plină criză georgiană, de Franţa, care dezaprobă politica rusă în Georgia! Face Sarkozy un clasament printre membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate împărţindu-i în ţări cu care are relaţii foarte bune şi Rusia, cu care nu are? Nici gând! Pune China înaintea partenerilor din UE sau SUA? Niciodată!

Dragii mei, credeţi-mă, nu criza financiară din SUA este dezastrul care ne priveşte în ochi! Dacă vreţi să-i întoarceţi privirea, e simplu! Mergeţi la una din băile de mulţime ale Liderului Maxim!

×
Subiecte în articol: editorial