x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valentin Stan: Cum e Dumnezeu, domn’ Preşedinte?

Valentin Stan: Cum e Dumnezeu, domn’ Preşedinte?

de Valentin Stan    |    27 Sep 2008   •   00:00
Valentin Stan: Cum e Dumnezeu, domn’ Preşedinte?

Hai, măi, domnule Preşedinte, chiar nu ştii de ce nu corectează Premierul? Hai să-ţi răspund chiar cu graiul guriţei matale, care a scăpat porumbelul!



Zice Preşedintele către naţiune, pe 24 septembrie, fără să se amestece, Doamne fe­reşte, în actul de justiţie, cu trimitere la deliberările Curţii de Apel, în cazul hotărârii de guvern care delimitează colegiile uninominale, atacată de PRM în instanţă:
"(...) De ilegalitate, de data aceasta. Această hotărâre – şi iarăşi, nu afirm cu fermitate, pentru că trebuie să aşteptăm toţi hotărârea judecătorului – dar analiza arată că această hotărâre, în stabilirea unor colegii, nu respectă legea, ceea ce o face vulnerabilă." (cf. Rador, TVR 1, 24 septembrie, ora 20:15)

Şeful statului ataca hotărârea de guvern, dar nu cu "fermitate", ca să nu ştirbească independenţa judecătorului chemat să se pronunţe! Ca şi cum prietenul meu Mi­hă­iţă Gâdea mi-ar zice: "Bă, Stane, eşti idiot, dar «nu afirm cu fermitate» ca să nu te jignesc"! Mersi, nea Gâdea, eram îngrijorat! Tot Preşedintele (cică, mare amator de vot uninominal), văzând că instanţa a permis (pe 25 sep.) rămânerea în vigoare a hotărârii guvernului pentru colegiile uni­nominale, care garantează alegerile de acest tip, se lamenta, plin de grijă pentru capacitatea guvernului de a fructifica o asemenea hotărâre a instanţei! Cel pu­ţin, până la judecarea pe fond a dosarului, pe 11 noiembrie. Pasionat, cum îl ştim, de soarta uninominalului, Preşedintele zicea pe 25 septembrie:  
"Aş vrea să expediez lucrurile foarte pe scurt. Am înţeles şi înainte de această hotărâre, dar şi as­tăzi premierul a declarat că are un set pregătit, prin care să corecteze ceea ce a fost reclamat. De ce Dumnezeu nu corectează imediat ceea ce trebuie corectat, ca să lase hotărârea aceasta care e în instanţă fără obiect şi atunci s-ar derula lucrurile relaxat şi fără semne de întrebare?" (cf. Rador, Radio România Actualităţi, 25 septembrie, ora 14:01).

Hai, măi, domnule Preşedinte, chiar nu ştii de ce nu corectează Premierul? Hai să-ţi răspund chiar cu graiul guriţei matale, care a scăpat porumbelul şi te-a dat de gol!

Păi, ce ziseşi matale, la postul comunal de televiziune TVR 1? Când te refereai la variantele Premierului, în caz că instanţa dă dreptate PRM, ceea ce nu s-a întâmplat! Variante pe care le vrei aplicate oricum, acum, deşi prietenii tăi, "peremeii", au eşuat, în instanţă, în tentativa de a bloca votul uninominal, de care te temi ca de Aghesmuit!
 
"Deci, sunt variantele guvernului, este angajamentul Premierului, dar confuzia creată va fi mai scumpă decât orice. Pentru că să pleci deliberat cu o hotărâre, care ştii că încalcă legea şi, pe urmă, să te apuci să modifici din nou, prin ordonanţe, legea electorală, ca s-o aduci în acord cu hotărârea, e o poveste complicată, care este în defavoarea de­mocraţiei". Adică, orice ar face Premierul, ca să salveze votul uninominal, "este în defavoarea democraţiei"! Pe 24 septembrie! Pe 25 septembrie e: "De ce Dumnezeu nu corectează imediat ceea ce trebuie corectat"?

Prietene, Preşedinte, crede-mă!
Dumnezeu chiar există! Şi te vede, nefericitule mic şi scump, care eşti tu nefericit, "pac, pac"!

×
Subiecte în articol: editorial