x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valiza de bulgari

Valiza de bulgari

de Adrian Năstase    |    19 Iul 2006   •   00:00
Valiza de bulgari

Pentru parizieni, 14 iulie nu e numai Ziua Nationala, ci si semnalul de incepere a Marelui Exod anual. Imediat dupa ce se sting ultimele sunete ale defilarilor si petrecerilor de tot felul (ei petrec de ziua lor nationala), pravaliile se inchid si viata institutiilor care nu au legatura cu turismul se reduce la minimum. Parizianul pleaca in vacanta si, in locul lui, vin la Paris japonezii, americanii, rusii si cativa romani. Foarte adesea, parizianul pleaca in vacanta in Franta.

Si bucuresteanul e in perioada vacantei. Imediat dupa ce se stinge ultimul scandal de la bacalaureat, el isi face bagajele si pleaca in Bulgaria. In locul lui nu vine nimeni.

Exodul romanilor pe plajele din jurul Varnei e un simptom tragic ce nu mai are nici o legatura cu foamea absolut legitima de spatii noi si exotice. Nu are rost sa ne lamentam, ca romanul care isi poate permite viziteaza Caraibele. Dar in Bulgaria, concetateanul nostru merge ca sa obtina ceea ce ar fi trebuit sa primeasca acasa, dar i se refuza aproape institutionalizat: un concediu relaxant, decent, ieftin si vesel la aceeasi mare, pe acelasi nisip.

Litoralul romanesc traieste o coma profunda, consecinta a unor probleme structurale serioase care tin de felul in care a fost gandit el ca afacere in ultima jumatate de secol. Dupa 1990, situatia lui trebuia analizata strategic si statul trebuia sa impuna proiecte, programe, sa puna in aplicare viziuni. Din pacate, nu s-a intamplat asta. Industria turistica a avut parte mai ales de incompetenta si dezinteres.

Citesc articolul cu ochii dumnevoastra si intrebarea vine de la sine: Tu ce ai facut atunci cand puteai sa faci ceva? Evident ca nu am facut suficient. Dar am incercat sa pun in aplicare exact ceea ce aminteam mai sus: proiecte si programe. Am inceput constructia unei autostrazi catre Litoral. Am generat programe speciale pentru pensionari, care sa dinamizeze extrasezoanele, am "impins" inceperea scolii din 1 in 15 septembrie pentru a extinde sezonul pentru familiile cu copii (O fi fost bine?).

Cu cativa ani in urma, ziaristii ironizau palmierii adusi de ministrul de resort in Mamaia. Astazi, avem de a face cu o alta flora. Romanii aflati pe Litoral sunt nevoiti sa suporte pe plaja mirosul pestilential al algelor, care putrezesc nebagate in seama de cei responsabili. Regia "Apele Romane" a declarat ca operatiunea de curatare a acestor alge va dura zece zile, idee incredibila intr-o lume in care, in fiecare zori de zi, plajele lumii turistice sunt curatate in amanunt, pana si de mucuri de tigara. De ce ar veni un strain la noi la mare? De ce ar veni un roman la el la mare?

Astazi, turismul nu are parte de nici un proiect, la fel ca sanatatea sau invatamantul. Autostrada s-a oprit, plajele au fost privatizate cu scandal, ele au alti proprietari decat hotelurile, semn clar al unei gandiri haotice. Romanii au inceput sa descopere adevarul: afara e mai ieftin si mai bine. Acum douazeci de ani isi puneau antena de bulgari ca sa vada meciurile. Astazi isi iau valiza de bulgari ca sa se bronzeze.

PS: Se pare ca unul din "conflictele inghetate" de la Marea Neagra poate fi observat la Mamaia, intre proprietarii de hoteluri si cei care vor sa-i "zeciuiasca" inchizand "geostrategic" plajele care-i despart de valurile marii.

×
Subiecte în articol: editorial