x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vama Veche si tiganii rockeri

Vama Veche si tiganii rockeri

de Marius Tucă    |    03 Mai 2004   •   00:00

In noaptea de 1 spre 2 mai m-a sunat cineva si mi-a spus ca la Vama Veche e pe cale de aparitie, deja si-a facut simtita prezenta, o noua specie: „tiganii cu ciorapi albi"(…)

(…) dotati cu masini ultimul tip, care, atentie, nu mai asculta manele, ci rock. El le-a spus „tiganii rock".

Pentru a nu fi acuzat de discriminare fac precizarea ca „tiganii", cuvantul tigan nu face referire la o etnie, ci la o specie. Nu toti cei ajunsi la Vama Veche care purtau ciorapi albi, masini tari si ascultau muzica rock aveau un ten mai inchis la culoare. Cei care se duc de ani de zile in Vama cred ca, in fond, nu e nimic nou, doar ca dupa ce s-a aflat ca pe frontiera unui spirit de fronda si libertate nu se asculta manele, baietii doar au schimbat caseta sau CD-ul si au dat-o pe rock. Asadar, parola rock, una dintre parolele cu care se intra-n Vama Veche, a fost invatata si folosita de „tiganii rock". Iata cum o actiune onorabila, avand cele mai bune intentii, „Salvati Vama Veche", poate fi acuzata ca s-a transformat in „Distrugeti Vama Veche". Cand strigi dupa ajutor si vin sa te salveze cateva zeci de mii de salvatori, ai toate sansele ca actiunea sa se termine prost, cu moartea pacientului chiar. E ca si cand ai o problema in casa, adica intr-un spatiu restrans, intim chiar, si chemi tot orasul sa o rezolve. Multora dintre zecile de mii de participanti le-a placut anul trecut cand cu „salvarea", si acum s-au intors. Si, probabil ca se vor intoarce si-n vara asta. Iar cand se va intampla acest lucru va fi deja prea tarziu ca sa se mai salveze ceva. Interesele comerciale, ca peste tot in lume, le vor fi batut pe cele spirituale atunci cand in Vama Veche, in fiecare zi, vor fi cateva mii de oameni.

La inceput a fost cerul de care statea agatata o epava, marea si oamenii carora le placea sa muste pana la sange din poezia locului de la un rasarit de soare la altul. Apoi au venit ceilalti…

×
Subiecte în articol: editorial vama veche vama veche