x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vara indiana

Vara indiana

de Gabriela Vranceanu Firea    |    16 Feb 2007   •   00:00
Vara indiana

Schimbarea atentiei publice de la referendumul pentru suspendare catre cel pentru vot uninominal ni-l dezvaluie pe presedinte in postura de barbat intre doua varste, care ar vrea sa ramana acasa, la nevasta, pentru siguranta sentimentelor si stabilitatea confortului, dar parca ar lua-o si de la capat, intr-un soi de revolta fata de tot si toate si in special fata de el, de comoditatea lui.

Monica Macovei vrea sa starpeasca flagelul coruptiei. Ea are aliati. Afara. Inauntru e frig si trist. Parlamentarii si ministrii romani o urasc. Chiar si cei care ar trebui sa o iubeasca neconditionat. Dar Monica Macovei, avand un scop, accepta sentimentele si merge mai departe. La fel ca si presedintele. Oficial, traieste bine. Dar ii merge prost. Din cel mai adulat, cantat si gadilat politician a ajuns cel mai vanat.

Si-a facut-o cu mana lui - spun unii. Era normal - spun ceilalti, gandindu-se ca dragostea trece prin stomac si ca, oricum, nu tine o vesnicie. Ne-o demonstreaza, in aceste zile, si divortul lui Petre Roman - cel mai insurat barbat politic din Romania postrevolutionara. Lucrurile la noi sunt atat de simple, dar treaba noastra este sa le complicam. Probabil ca traim crize psihologice la nivel national, care nu se trateaza decat cu terapie in grup.

Revenind la obiective. Dorind sa alunge coruptia din tara, si acest obiectiv fiind atat de important, cred ca doamna ministru ar fi trebuit sa se faca frate si cu Necuratul, si cu Necurata, si cu parintii lor, numai sa-si treaca legile prin Guvern si Parlament, inclusiv "draga de A.N.I". De fapt, in legatura cu Agentia Nationala de Integritate, inclusiv demnitarii PD, care altminteri sunt extrem de saritori sa o sprijine, au mari rezerve. Ca nu ne-a cerut-o UE, ci noi am inventat-o, ca strica echilibrul puterilor in stat, fiind si executiva, si judecatoreasca, si ca ii face pe procurori un fel de semizei, care au voie sa dispuna de vietile celor intrati in vizor, dupa bunul plac. Nascand suspiciunea unor grave subiectivisme si incalcari ale drepturilor omului.

Dar cat doamna ministru se cearta, ca si presedintele, cu toata lumea si determina, prin comportament, ca toata lumea sa se certe cu toata lumea, marii corupti jubileaza. Si cei prinsi in conexiuni politice, si ceilalti care merg pe cont propriu. Iar politicienii care vor sa-si ascunda veniturile, pentru ca nu prea au cum sa le justifice, sar in sus de bucurie si merg in week-end la mall sa bea o Cola si sa rontaie niste floricele in cinstea doamnei ministru. Care, chiar si daca are dreptate, mai are de asteptat pana i se va da, unu - pentru ca e femeie, doi - pentru ca e considerata prea aroganta, si uneori chiar asa se poarta, trei - ca e sustinuta de Basescu.

Si fiindca am ajuns la el, nu pot sa nu remarc faptul ca, desi politic nu mai au nici o scovearza de impartit impreuna, el si Petre Roman au totusi un destin comun. Au luptat pe baricada social-democrata, au facut guverne si campanii impreuna, Traian l-a scos pe Petre din politica, suflandu-i partidul, nu si admiratoarele, iar acum ambii par a suferi de sindromul "verii indiene". Roman - pe taram privat, Basescu - pe tarm, ca-i marinar, dar profesional.

Vara indiana sunt acele cateva zile calduroase din luna noiembrie, cand te gandesti ca vara de fapt n-a plecat, ca se mai poate intoarce. Si asa cum barbatii ajunsi in dupa-amiaza vietii vor sa-si mai incerce fortele, asa si politicienii ajunsi la paroxism, cu scandalurile, vor sa o ia cumva de la capat. Schimbarea atentiei publice de la referendumul pentru suspendare catre cel pentru vot uninominal ni-l dezvaluie pe presedinte in postura de barbat intre doua varste, care ar vrea sa ramana acasa, la nevasta, pentru siguranta sentimentelor si stabilitatea confortului, dar parca ar lua-o si de la capat, intr-un soi de revolta fata de tot si toate si in special fata de el, de comoditatea lui.

Morala e una singura: Monica nu poate face nimic de una singura, si trebuie sa inteleaga faptul ca democratie inseamna inclusiv asta, sa convinga om cu om, bob cu bob, pentru a obtine voturi - care ati vazut cum se pot uni cand e la o adica, Roman sa-si vada de vara indiana, iar presedintele sa o tina cu referendumul: si de suspendare, si de vot uninominal. Cine spunea ca Basescu e singur impotriva tuturor? E cu Monica si Petre!
Macar in propozitie…

×
Subiecte în articol: editorial