x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vecinul perfectionist

Vecinul perfectionist

30 Noi 2004   •   00:00

Un vecin de-al lui Vasile B. se pare ca nu-i in toate mintile. Totusi, nu i se poate face nimic. N-o sa trimiti un om la nebuni doar fiindca e perfectionist. Lumea e plina de perfectionisti. Ceea ce e pozitiv. Numai ca vecinul lui Vasile B. sufera de un perfectionism de scara. Vrea ca scara A., pe care se gaseste apartamentul sau, sa fie unica. Sa se vorbeasca de ea in tot cartierul.
Click pentru a mari imaginea

Locatarii de la scara A si-au dat seama ca e nebun - sau, ma rog, perfectionist - in dimineata zilei de 17 august, cand au gasit scara vopsita in verde-papagal, de la parter pana la etajul patru. Culoarea verde-papagal baga in draci papagalitele, mai ales cand vine vremea sa se imperecheze, dar efectul la oameni n-a fost inca studiat. Un efect tot a avut, dar nu erotic. Timp de doua zile, locatarii s-au purtat straniu. Nu s-au interesat cine le-a vopsit scara verde-papagal si din ce motive. S-au incuiat in apartamentele lor, ca si cum stiau ca e numai inceputul si ca, pe langa ce avea sa urmeze, vopsitul scarii era un fel de aperitiv.

Intr-adevar, in zorii celei de a treia zi, s-au trezit ca perfectionistul de la patru a vopsit si casa scarii. Nu in verdele care zapaceste papagalitele, ci intr-un galben-roz-auriu de toata frumusetea. Cine intra in bloc, la scara A, se simtea ca intr-un amvon rusesc din cale afara de poleit. Lipseau doar inventarul bisericesc si popa. Un amvon plin de adieri si aluzii sexuale.

Cand intr-un bloc se petrec lucruri lipsite de noima, locatarii nu prea se impacienteaza. Asa e la bloc. Fiecare are impresia ca un imputernicit cunoaste situatia si se grabeste sa ia masuri. Nu era pentru prima oara cand in blocul lui Vasile B. se intamplau fenomene inexplicabile. Odata, domnul Chitoiu, de la C, a zidit intrarea de la subsol si a stat zidita doua luni fara ca nimeni sa-l intrebe ce l-a apucat. Altadata, administratorul le-a retinut la toti o taxa forfetara, ca sa se duca in concediu, in Grecia, iar cand in sfarsit s-a gasit unul sa-l intrebe ce-i aia taxa forfetara a raspuns simplu: o contributie cetateneasca pentru o vacanta in Grecia. Ca sa nu mai vorbim de curva Steluta, pe a carei usa scrie "Primiri intime, luni-vineri, 9:00 - 17:30, acest 17:30 fiind ora cand se intoarce barbatu-sau de la primarie si scoate cartonul cu anuntul.

Ce-o sa mai faca perfectionistul? s-au intrebat oamenii. Ca n-o sa-l lasam sa ne vopseasca tavanele visinii! Ia sa ne unim si sa-i cerem sa fie totul ca inainte. Dar exact, exact ca inainte.

Exact, exact ca inainte?!! s-a mirat perfectionistul, ca unul care auzise la viata lui multe prostii, insa nici una atat de mare. Exact, exact ca inainte! a confirmat comitetul de scara.

Bine, a zis perfectionistul. Si intr-o dimineata, cand barbatii aproape ca se obisnuisera cu scara verde-papagal si peretii galben-roz-auriu iar femeile aveau foarte des porniri erotice cu caracter conjugal, totul a revenit la normal. Perfectionistul a pictat casa scarii cu galeata si pensula in griuri rancede. Atat de desavarsit a vopsit-o, de puteai sa juri ca era artist. Scara arata mai infect ca inainte iar ce-i reusise de-a dreptul perfect era jegul. Un jeg gros, un jeg domestic, in care fiecare locatar parea sa-si regaseasca toti cei aproape treizeci de ani traiti de el acolo, in bloc.

×
Subiecte în articol: editorial scara