x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Veniti de luati electricitate!

Veniti de luati electricitate!

de Radu Tudor    |    16 Noi 2006   •   00:00
Veniti de luati electricitate!

Cu o seara inainte de a fi luat la puricat de procurorii DNA, Gigi Becali a descins in cartierul Ferentari sa promita locuitorilor de culoare ca le va plati factura la energie. Puternic atras de bezna faimosului cartier tiganesc eVanghelizat in doua mandate, Gigi Becali s-a simtit brusc solidar cu suferinta de culoare. Afland ca totul este live la televiziuni, a descalecat in tromba din masina sa ce valoreaza cat drogurile tranzactionate intr-o zi in cartierul cu pricina. A promis ca rezolva el totul, numai sa se faca lumina.

Invariabil, toate gesturile de milostivenie ale milionarului in dolari sunt transmise in direct de televiziuni importante. Sumele oferite de Becali sub reflectoarele camerelor de luat vederi au un efect direct proportional cu procentele crescatoare ale Partidului Noua Generatie. Organizatie politica de dreapta, pastorita de cel mai faimos oier machedon din Romania. Unele televiziuni, in mod constient sau nu, contribuie la o campanie politica inselatoare, cu aspect de mita electorala permanenta. Din cate stiu eu, la noi legea interzice oferirea de bani sau bunuri electoratului. Daca Gigi Becali era doar patronul echipei de fotbal Steaua, nu era nici o problema. Beneficiul nu era politic. Dar atata timp cat conduce un partid, care apare in sondaje si doreste locuri in Parlament, gesturile lui Becali se incadreaza la mituirea alegatorilor in direct la tv. Ma intreb daca nu ar fi fost transmisiuni televizate din Ferentari, ar mai fi descins latifundiarul din Pipera acolo? Nu pun la indoiala generozitatea sa dovedita, incerc doar sa spun ca a devenit suficient de smecher incat sa foloseasca aceasta calitate umana remarcabila intr-un scop meschin, politic.

Ce reactie ar avea presa scrisa si audio-vizuala daca Traian Basescu ar construi restaurante pentru musterii cu pensie mica si ar da un sprit gratuit pe zi, la tot cartierul? Dar daca Tariceanu ar face o tombola cu masini frantuzesti pentru cei care suna pe linia gratuita a Guvernului? Ne-am revolta cu totii. Pentru Gigi Becali exista insa alta unitate de masura. De dragul nenorocitei de audiente, prestatia sa zgomotoasa e prezentata pe larg, oricand, la orice ora. Compromisul e prea mare si efectele sunt nocive pentru confuzia si asa destul de mare din randul populatiei.

Consiliul National al Audiovizualului are o atitudine adormita. Nu transmite nici un avertisment televiziunilor, nu are nici o atitudine publica. Contribuie, prin indolenta sa, la cresterea in sondaje a unui afacerist controversat ce se confunda cu organizatia sa politica. Cercetat la DNA, protejat de CNA.

Gigi Becali este un personaj foarte simpatizat de anumite paturi sociale. E dezinvolt, face scandal, multa bascalie, da bani cu punga, e toata ziua prezent la stirile sportive si nu numai. Are o mare calitate. Aceea de a fi relansat echipa de fotbal Steaua spre marea performanta. Aici nu e nimic de comentat. Dintre defecte, exista unul pe care eu il consider revoltator. Racneste cat poate de tare ca este un religios, un crestin adevarat. Desi credinta nu se striga. Ea se traieste in intimitatea profunda a relatiei cu Dumnezeu. Ganditi-va ce balamuc ar fi prin biserici si manastiri daca fiecare si-ar striga credinta asa cum o face Gigi Becali. Nu cred in crestinismul sau electoral. Asta si pentru ca l-am auzit cu urechile mele injurand infiorator, gretos de-a dreptul, intr-o cafenea. Un adevarat credincios nu spune niciodata ce am auzit eu iesind din gura patronului Stelei. Nascut in ieslea din Pipera, personajul Gigi Becali se doreste un roman mesianic. Calare pe caii pur sange Maybach, sa proclame neluminatilor creduli din tara asta: Veniti de luati electricitate !

×
Subiecte în articol: editorial gigi becali gigi becali