x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victoraş, ai grijă la copilării

Victoraş, ai grijă la copilării

de Radu Tudor    |    09 Noi 2011   •   21:00

Unul dintre oamenii inteligenti si de perspectiva din politica romaneasca m-a dezamagit mult prea devreme. Victor Ponta, presedinte al Partidului Social Democrat, are deja toate defectele precedesorilor sai si prea putine calitati de lider. Putem cu totii sa punem pe seama varstei actiunea intempestiva impotriva lui Mircea Geoana. Nu-i mai putin adevarat ca Ponta exprima un sentiment aproape general in conducerea social-democrata. Acela de suparare si dezamagire maxima cand vine vorba despre fostul contracandidat al lui Traian Basescu din 2009. Dovada sta si votul unanim al Biroului Permanent National PSD din 7 noiembrie impotriva lui Geoana. A insistat serios liderul, dar nici ceilalti nu s-au dat in laturi. Abia asteptau sa-i dea branciul definitiv celui care le-a cauzat atat de multa frustrare prin comportamentul sau la prezidentiale. Sa presupunem ca ar fi existat motive din trecut si prezent ca fostul presedinte de partid sa fie sanctionat pentru greselile sale. Aici pot exista circumstante atenuante pentru actualul sef al PSD. 

Dat fiind insa contextul de azi, miscarea este nu doar lipsita de inspiratie, e pur si simplu prosteasca. Victor Ponta a vrut cu orice chip sa-l rada pe Mircea Geoana. Ce consecinte, ce ratiune, ce calcul politic? Din ficat, ca Basescu. 

Uniunea Social Liberala este favorita de drept pentru alegerile de anul viitor. Are un scor in sondaje care o impune drept castigatoare detasata. Principalul contracandiat este la distanta uriasa, cu un nivel de trei ori mai mic. Asta spune totul. Sociologic vorbind, este imposibil ca USL sa scada atat de mult, iar PDL sa recupereze in asa fel incat sa ramana la putere. Mi-aduc insa aminte de o propozitie faimoasa a unuia dintre avocatii Romaniei pentru integrarea in NATO. Americanul Bruce Jackson spunea prin 2001-2002 ca tara noastra va intra cu siguranta in NATO, contrariul fiind valabil 'numai in cazul in care nu faceti vreo mare prostie'. Cu alte cuvinte, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista. Victor Ponta vrea cu orice pret sa-si joace norocul la bambilici. Atunci cand era nevoie cel mai mult de un mesaj de coerenta, stabilitate, soliditate si efort comun, intra elefantul Ponta in magazinul de bibelouri. Reactia unor oameni experimentati precum Iliescu sau Nastase, care au fost de acord initial cu eliminarea lui Geoana de la presedintia Senatului, arata ca cel mai tanar presedinte de partid din Romania ar avea de unde sa invete. As, n-are nevoie, e mult prea important si mult prea destept. Dovada e faptul ca i-a amenintat si pe cei doi vraci social-democrati cu o iminenta convocare a Congresului. Ba mai mult, chiar cu demisia. Campionul national de raliu a mai declarat ca doar el poate vorbi in numele PSD, restul fiind niste particulari luati de pe marginea drumului in goana masinii. Si sa taca, acolo, pe bancheta din spate.

Cred ca Victor Ponta, prin comportamentul sau puber si lipsa de experienta politica, pune in pericol unitatea PSD si stabilitatea opozitiei intr-un moment in care si-asa populatia acuza USL ca motaie comoda si nu face priza cu nemultumirea uriasa a populatiei calcate in picioare zilnic de aceasta putere penala. 

Sunt convins ca Geoana putea fi pus la punct si tinut sub control intr-un mod rational. Daca a gresit, sunt un milion de variante inteligente prin care cel care a pierdut atat de apasator prezidentialele sa aiba un comportament loial si neprovocator la adresa actualei conduceri. Dintre toate chestiile destepte, Ponta a decis sa aleaga reactia prosteasca de liceean provocat pe culoare, in pauza. Actualul sef al PSD are capacitatea intelectuala si disponibilitatea sa mearga mai departe, acoperind acest incident extrem de periculos pentru alegerile din 2012. 

Daca orgoliul sau de cocos tanar e mai important decat obiectivul strategic de la anul, atunci mai bine sa-l ia pe Geoana de brat si sa se duca in Venezuela pentru o gala de box care sa dureze doi ani. Pana atunci se vor gasi altii mai calmi si mai experimentati care sa gestioneze provocarile personale si profesionale cu maturitate. Daca vrea sa mai invete, sa-l intrebe pe Adrian Nastase cum a rezistat intre 2011 si 2004 atacurilor repetate ale generalului Ioan Talpes, cel care avea de partea sa SRI, SIE, SPP si niste miliardari influenti care azi intra si ies din puscarie ca de la metrou. Auzind ca nu-l mai agreeaza pe Adrian Nastase ca pe vremuri, Ponta poate apela la alta excelenta sursa de relatare (cu detalii picante!) a conflictului. Se numeste George Maior. Daca nu vrea sa invete, sa se pregateasca de pe acum pentru rolul de Geoana doi, cu explicatii cu tot pentru pierderea alegerilor, prin dinamitarea din interior a USL.

×
Subiecte în articol: editorial