x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Violentarea scolii

Violentarea scolii

de Dan Constantin    |    06 Aug 2006   •   00:00
Violentarea scolii

Ministrul Hardau, scarbit de supusii nesupusi care i-au cerut demisia si pregatesc o amanare a inceperii anului scolar, adopta o metoda absolut ticaloasa, aruncandu-i pe profesori in gura lumii.

Ministrul Educatiei a tinut sa iasa in public, inainte de a fugi in munti. Are si domnia sa dreptul la vacanta dupa sesiunea de examene la care a cazut pe linie. Linistea din Retezat ar putea sa-i aduca somnul, sa-l scoata pe demnitar din cosmarul trait in timpul Bacalaureatului si titularizarilor. Probabil ca dl Hardau isi blesteama ceasul cand a acceptat functia. Onorurile pe care le-a visat profesorul de rezistenta materialelor de la Politehnica din Cluj au ramas sa fie primite cu o alta ocazie. Mandatul ministerial preluat de la un alt profesor din Cluj va fi predat ca o usurare in curtea cu trofee a Partidului Democrat. Nestiind cand se va produce operatiunea respectiva, dl Hardau s-a aratat dur ca o fiara si tare ca o stanca la conferinta de presa de ieri. Neintelegand blamul moral ce a fost dat de o tara intreaga conducerii Ministerului Educatiei pentru prestatia din timpul crizei examenelor, dl Hardau schimba macazul, alegand sa mearga pe alta poteca. Mai bine zis, alaturea cu drumul. Am inteles ca ministrul vrea sa arate intregii tari ca taie in carne vie atunci cand descopera cazuri de coruptie. Prin sita controalelor ce au verificat Bacul si examenul de titularizare au fost trecuti cei care au corectat si notat tezele. Cateva zeci de profesori ar urma sa ramana fara slujbe pentru ca au dat note incorecte, neconforme cu baremul. S-a rezolvat ceva? Doar o picatura dintr-o mare. Faptul ca examenele au fost in prag sa fie fraudate la scara nationala, subiectele fiind divulgate chiar din interiorul ministerului, impune demisia ministrului.

Plecarea doamnei blonde s-a facut abia dupa ce dl Tariceanu i-a batut obrazul, iar cavalerul Hardau se facea ca nu intelege ca nu mai e dorit in functie. Marele scandal al fraudarii este inca sub ancheta Politiei si Parchetului, dar, dupa cat timp a trecut de la hotie, pare ca cercetarile bat pasul pe loc.

Profitand de acest time-out, dl ministru se razboieste cu pestii cei mici si, ca o diversiune, vrea sa mute discutia spre, chipurile, o chestiune de fond - Legea invatamantului. La fel ca seful cel mare si de drept al PD, dl Basescu Traian, care a motivat fuga lui Hayssam prin lipsa Legilor Sigurantei Nationale, dl Hardau da explicatia marelui sau rateu. Demnitarul din varful scolii romanesti considera ca legea este stramba pentru ca pune in centrul ei profesorul, si nu elevul. Mai mult, virand discutia si spre castiguri ilicite si incompatibilitati, domnia sa declanseaza o confruntare intre marea masa a elevilor si parintilor cu armata, evident mai redusa in efective, a corpului profesoral. Mai este putin pana cand ministrul va relansa lozinca "educarii educatorilor"din timpul revolutiei culturale. Culpabilizarea cadrelor didactice si aruncarea in carca lor a crizei din invatamantul romanesc reprezinta o diversiune care violenteaza institutia scolara de toate gradele.

In Europa Occidentala, profesorii se bucura in sondaje de o cota de incredere cu mult mai ridicata decat cea acordata politicienilor. Ministrul Hardau, scarbit de supusii nesupusi care i-au cerut demisia si pregatesc o amanare a inceperii anului scolar, adopta o metoda absolut ticaloasa, aruncandu-i pe profesori in gura lumii. Chiar si Becali pare un intelectual fin pe langa ministrul Educatiei.

×
Subiecte în articol: editorial