x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Visul prezidenţial: Marea Adunare Naţională condusă de Roberta.

Visul prezidenţial: Marea Adunare Naţională condusă de Roberta.

de Radu Tudor    |    01 Iun 2011   •   21:00

Asa cum asteptam, tema schimbarii Constitutiei revine in forta avandu-l pe Traian Basescu drept promotor. Este acea mare si eficienta diversiune despre care am vorbit si scris in ultimul an de zile. Cu ajutorul acestui subiect in plasa caruia vor cadea cu siguranta multi romani, PDL are sanse importante pentru anul 2012. Acum se afla pe locul trei in sondajele de opinie, cu procente intre 15 si 17%, functie de compania care face studiul. Era nevoie de un giumbusluc, de o tema care sa distraga atentia categoriilor sociale si profesionale afectate grav de asa-zisele masuri de austeritate. Ele sunt pe fond cele mai drastice taieri din toata Europa, cu efecte minime asupra economiei pe ansamblu. Relansarea intarzie, iar Guvernul Boc s-a angajat in fata FMI sa aplice alte masuri draconice, cum ar fi taierile de salarii, reducerea bugetelor ministerelor sau concedierile. Vezi cazul Ministerului Administratiei si Internelor, care va fi extins ca model asupra tuturor institutiilor de stat. In pragul unui cutremur al saraciei si tensiunii sociale, Romania nu gaseste nimic mai bun de facut decat sa modifice Constitutia. Instabilitatea grava ce marcheaza viata romaneasca avea un singur mic reper de continuitate si echilibru. Constitutia Romaniei. Ce face presedintele Basescu? In loc sa mobilizeze toate resursele profesionale, toate energiile umane si toate competentele nationale pentru iesirea din namolul adanc al crizei, domnia sa tulbura si singurul stalp neclintit. Era evident pentru toata lumea ca toate propunerile facute ieri de seful statului sunt consecinte ale frustrarilor domniei sale pentru tot ce n-a reusit sa controleze total. Daca Parlamentul sau Guvernul, in mandatele lor din 2004 pana in 2011, au stat macar o secunda in calea dorintelor prezidentiale, totul se va modifica. Remanierea ministrilor, investirea Guvernului, dizolvarea Parlamentului, referendum de suspendare a presedintelui ­ majoritatea devin teme aproape obligatorii pentru Parlament venite de la presedintele tarii. Nu invers, cum ar fi normal intr-o democratie. Adica de la cateva sute de capete si creiere catre presedinte si popor, nu de la unul singur catre toata lumea.

Sunt si cateva teme importante pentru o dezbatere justificata in vederea modernizarii Constitutiei. Dar ele sunt amestecate in mod pervers cu viziunea de tip unic conducator. Tulburarea si mai serioasa a mintilor satule de politica ineficienta si de saracie este menirea acestui proiect prezidential.

Eficient cum il stim pe Traian Basescu atunci cand lanseaza initiative proprii, sunt sanse mari ca uriasa nemultumire a populatiei impotriva actualei puteri sa fie intoarsa din vorbe impotriva Parlamentului. Daca actualul legislativ are o imagine proasta in ochii opiniei publice, mecanismele cotroceniste valorifica din plin acest lucru. Sunteti nemultumiti de Basescu, Boc, Anastase si compania? Va spune presedintele cine e vinovat: Parlamentul. Ca institutie nepopulara a statului de drept, va deveni in scurt timp noua tinta de revolta si injuraturi a celor saraciti si batjocoriti de aceasta guvernare. N-am indoieli, diversiunea va reusi in mare parte. Astfel, cu Traian Basescu varf de lance pe o tema populista, PDL are sanse la crestere in sondaje. Si la guvernare dincolo de 2012. Daca Uniunea Social Liberala nu se trezeste curand din motaiala reactiva fara sa fie proactiva, daca nu va genera ea teme importante, sunt sanse de a castiga primul loc fara sa guverneze dupa alegerile parlamentare viitoare. Presedintele Basescu a deschis ieri oficial campania electorala pentru 2012 si a furat startul. Asa cum stie domnia sa cel mai bine sa o faca. Are in spate institutiile statului fara exceptie, tot bugetul pentru buzunarele partidului si forta de a lansa teme importante, pe care apoi opozitia si media sa le comenteze mult si bine.

P.S. : Cat timp menirea acestei modificari a Constitutiei este, printre altele, un Parlament unicameral condus de Roberta Anastase, premisa imoralitatii si ilegitimitatii acestui demers e asigurata. Actualul presedinte al Camerei Deputatilor a fost, este si va fi principala piatra de gatul presedintelui in acest proces. Asta il poate scufunda.

×