x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vive la France?

Vive la France?

de Radu Tudor    |    28 Ian 2010   •   00:00
Vive la France?

"După ce a constatat direct ce înseamnă lipsa de control a Rusiei, Sarkozy aprobă un transfer important de tehnologie militară către Moscova. Se discută acum despre achiziţia unei nave din clasa Mistral, cu deosebite capacităţi de asalt."



În ultima perioadă, o decizie controversată a Franţei stârneşte îngrijorare în rândul ţărilor NATO, riverane la Marea Neagră. Livrarea unor nave de război moderne Moscovei va crea un precedent periculos, pe fondul agresivităţii necontrolate a forţelor militare ruse, fapt dovedit în timpul conflictului cu Georgia, din august 2008.

Ne amintim cu toţii cum preşedintele Sarkozy, ca lider al ţării ce deţinea preşedinţia UE, s-a implicat în soluţionarea conflictului militar ruso-georgian. Deplasări la Moscova şi Tbilisi, discuţii directe cu Putin şi Saakasvili, stabilirea unor condiţii clare pentru stoparea confruntării militare, înfiinţarea misiunii de monitorizare a UE pe liniile ce demarcă regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. România a privit cu foarte mare atenţie conflictul ce avea loc într-un spaţiu comun. Bazinul Mării Negre devenise brusc unul al tensiunii, în care flota Rusiei a dovedit capacitatea de atac la adresa unui alt stat. Chiar dacă preşedintele Saakasvili făcuse câteva greşeli, asta nu justifică sub nici o formă uciderea unor civili georgieni nevinovaţi. Rusia a vrut să arate lumii că, pentru a-şi prezerva influenţa strategică în vecinătatea apropiată, e gata să folosească forţa militară şi bazele din conflictele îngheţate. Acest aspect e analizat profund la noi, prin prisma posibilităţii repetării scenariului în Transnistria, cu efecte devastatoare asupra Republicii Moldova, un spaţiu în care avem interese strategice.

E cu atât mai surprinzător comportamentul Franţei. După ce a constatat direct ce înseamnă lipsa de control a Rusiei, Sarkozy aprobă un transfer important de tehnologie militară către Moscova. Se discută acum despre achiziţia unei nave din clasa Mistral, cu deosebite capacităţi de asalt. Mai mult, Parisul negociază şi producţia altor nave din clasa amintită la Şantierul din Sankt Petersburg. Bătrâna flotă rusă de la Marea Neagră primeşte astfel un uriaş balon de oxigen din partea unei ţări membre NATO. O chestiune îngrijorătoare pentru toţi riveranii şi nu numai. Decizia surprinzătoare şi nefericită a Franţei nu a fost dezbătută sub nici o formă în forurile NATO sau UE.

Navele de tip Mistral sunt adevărate baze militare plutitoare, excelente platforme pentru operaţiuni de atac în zonele litorale. Ele pot avea la bord, simultan, peste 900 de militari, 16 elicoptere de atac şi transport, 40 de tancuri şi alte vehicule de transport militar. Suficient de sugestiv?

Sper că în vizita pe care o va face în luna martie la Bucureşti Nicolas Sarkozy va primi un semnal din partea omologului român privind problemele strategice pe care le va pune o astfel de tranzacţie militară. Vorbind tot despre îngrijorări, e mai mult decât necesar ca Franţa să aprobe rapid livrarea de sisteme de apărare antiaeriană Shorad-Vshorad dorite de România. Asta dacă ţine la ideea de protejare a spaţiului aerian aliat, mai ales la graniţa sa de Est.

×
Subiecte în articol: editorial