x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vorbe cu miez

Vorbe cu miez

de Marian Nazat    |    23 Mai 2012   •   14:19

● Primarul Oprescu ne-a lamurit cum stau lucrurile in jungla politicii dambovitene. Si a facut-o in stilu-i inconfundabil, in limbajul slobod al cartierului bucurestean. Pedelistii sunt niste coioti speriati, ascunsi in tufisuri si asteptand un mascul alfa sa-i adune. Coiotul sef a ramas singur in rezervatie, la Cotroceni, si i-au slabit puterile. S-a ogarat si i-a trecut cheful de lupta. Destul, s-a saturat sa fie mereu in fruntea haitei ! Sa mai vina si altii, el are o ultima confruntare cu tigrul. Care ii da tarcoale si pare nerabdator sa-l spintece.

Ei, bine, aici doctorul a fost foarte zgarcit in explicatii, nu ne-a zis cine e asta. Oricum, stim ca pesedistii sunt asemenea taurilor. I-a starnit mirosul puterii si lovesc infricosator cu coarnele, izbesc cu copitele, ce mai, sunt dezlantuiti. S-au pus in miscare, si cine sa se impotriveasca unei turme furioase ? Cauta in fiecare lastaris si pun pe goana orice vietate. Liberalii sunt asemenea girafelor, privesc de sus, cerceteaza atent savana si rumega. Nu se baga decat daca sunt incredintate ca terenul e sigur. Au deprins prudenta in convietuirea cu puzderia de pradatori lacomi. Zooparabola opresciana este plina de miez, insa neterminata. Fiindca, cine a pomenit jungla fara rege ? E ca o primarie fara primar, ce mai incoace si-ncolo !

● La un moment dat, cel mai temut adversar al presedintelui Mitterand devenise Jaques Chirac. In clipa in care s-a pus problema desemnarii unui premier, l-a numit chiar pe opozantul sau. "Cand ai in fata un obstacol, nu-l ocolesti, ci te sprijini pe el', asa si-a justificat ciudata alegere locatarul de la Élysée. La fel o fi gandit si seful nostru de stat la investirea junelui Ponta ?

● "Mai asezati cateva scaune, sa sada si reprezentantii presei. Sedinta dureaza, sa nu se epuizeze stand in picioare', invita cu politete judecatorul. Dar presa cea mai buna este aia epuizata, ma trezesc vorbind. Asta inseamna o afacere profitabila pentru patron, tirajul vandut este visul oricarui facator de ziare. Dinspre dusmanii libertatii de exprimare, o presa ostenita este telul la care tanjesc dintotdeauna. Asadar, epuizati-va tirajele, dar nu va epuizati spiritul critic, oameni din presa !

● "Lumea a inceput sa uite sa vorbeasca, pentru ca nu mai citeste', era de parere, spre capatul vietii, Zoe Dumitrescu Busulenga. O completare, totusi ! De vorbit se vorbeste, dar prost, din ce in ce mai prost. S-au imputinat cuvintele auzite in jur, s-a stricat limba, s-a tiganizat si caciorit. Cartierul s-a incuibat in centru, iar maidanul Internetului se labarteaza intruna. Agramatii au ajuns vedete, ministri si parlamentari, doctori in stiinte, modele nationale. Cat despre citit, sunt devorate textele oligofrene de sub pozele cu femei goale, ori cu lesuri mutilate, sau cu scandaluri de budoar... Traim dupa cum citim si vorbim dupa cum traim ...

● Intrebat cum se simte dupa iesirea de la guvernare, ex-ministrul Kelemen Hunor a raspuns zambind: 'Ca dupa eliberarea din armata'. Asadar, guvernul devenise un fel de unitate militara, daca e sa-l credem pe proaspatul liberat. Si poate ca liderul udemerist a rostit un adevar, ca doar M.R.U. nu venea din civilie. Dar pe vremea blajinului Boc tot cazarma sa fi fost la Victoria ? Ori ministrii erau detasati din alte unitati cu chipiu ca sa serveasca patria ? Cine mai stie ?, oricum nimeni nu ne spune care e semnul de arma al U.M. Victoria. Transmisiuni ? Vanatori de munte sau "diribau' ? Pana una alta, lasarea la vatra a UDMR-ului nu-i tocmai rea. Cam obosisera minoritarii cu atatea "culcaturi' si "sculaturi', cu dereticarea zilnica a "sectoarelor' si cate altele. Nu le strica programul de voie in opozitie, ca prea se obisnuisera "la drapel', sa prezinte mereu onorul Comandantului Suprem. Prin urmare, "Pe loc repaos !'

×
Subiecte în articol: editorial