x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vorbe de chirurg

Vorbe de chirurg

de Florin Condurateanu    |    24 Ian 2017   •   07:30
Vorbe de chirurg

În războiul cu armele cele mai grele împotriva bolilor, medicii trebuie să sudeze o alianţă indispensabilă. Chiar înainte de a declanşa bătăliile cu bolile, adesea de periculoasă viclenie, medicul trebuie să-l atragă în aceeaşi tranşee cu el chiar pe bolnav. Este alianţa ce aduce speranţa victoriei.

Cel în suferinţă se impune a dori să lupte, să aibă încredere în medic şi să nu se considere un învins. Cu moral bun se mobilizează armata de autoapărare, regimentele de anticorpi, care să fie în acelaşi comando cu medicii. Când se atacă căpcăunul cel mai groaznic – cancerul - este indispensabilă echipa formată din medic şi pacient.

Există la celebrii medici un halou de energie pozitivă, o privire senină de bonomi, dar şi o vorbă fermă de învingători. Te cuceresc de când intri pe uşa cabinetului lor, parcă renaşti căpătând curaj de a înfrunta împreună balaurul bolii. Profeseorul Mircea Beuran, unul dintre cei mai iluştri chirurgi ai ţării, a intervenit ca un recurs în anulare la sentinţe grave de înfrângere în multe situaţii grave.

A operat ore şi ore şi a înlăturat tumori invadatoare, a dăruit astfel ani mulţi de supravieţuire celor condamnaţi de diagnostice grele. L-am rugat să intervină în cazul unui bărbat tânăr, de 42 de ani, chinuit de un cancer de colon. I-am spus: “Operează-l cum ştii tu, are doar 42 de ani!”. Vocea puternică a marelui chirurg Beuran a rostit: “Îi mai dau eu încă 40 de ani!”.

I-am urmărit ochii bolnavului, după vorbele salvatorului de vieţi Mircea Beuran, suferindul parcă s-a născut a doua oară. Profesorul de chirurgie oncologică Alexandru Blidaru este vestit pentru intervenţiile salvatoare în cancerele de sân şi cele ginecologice. L-am întrebat cum rezistă venind zilnic la Institutul Oncologic “Prof. Trestioreanu”, unde aude în jur doar oftaturi, geamăt, disperare.

“Uneori simt că am ajuns la limita suportabilităţii, dar imediat îmi dau seama că femeile bolnave se află la o grea intersecţie de soartă şi eu pot de pe unul din drumuri să le invit lângă mine, să luptăm cu cancerul, este singura cale care duce spre bine, şi atunci îmi pun mănuşile chirurgicale şi intru iar în sala de operaţii”.

Profesorul de chirurgie reconstructivă Dan Enescu a salvat mii de copii cu arsuri şi accidente crunte. Ca manager general la Spitalul de Pediatrie “Grigore Alexandrescu” a ridicat o clădire modernă, unde s-au înfiinţat secţii noi de chirurgie cardiacă, neurochirurgie, cardiologie, neurologie.

Înainte de sosirea unei echipe de chirurgi pe inimă americani, a sosit în inspecţie inginerul Roy Moris, director tehnic al unui vestit spital din America. În plină admiraţie faţă de modernitatea clinicilor şi aparaturii din noua aripă a spitalului, a spus: ”Sunt uimit, parcă e America viitorului, aşa ceva vedem prin pliante”. 

×