x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Votează doar cei cu trening

Votează doar cei cu trening

de Sabina Iosub    |    14 Mai 2018   •   08:24

Inițial am crezut că e o glumă! Marele Gânditor a făcut din nou un spirit, iar cei care au preluat informația ori nu au fost capabili să transmită în scris spiritul oral-jucăuș al Gânditorului, ori pur și simplu nu au priceput. Cum să vorbești serios, în secolul 21, despre a interzice unei categorii de cetățeni, în cazul nostru cei care nu au luat bacalaureatul, dreptul la vot? Sincer, nici de glumă nu e bună ideea asta! Am trecut mai departe! Sincer, chiar nu era prima dată când una se zice la televizor și alta pricep cei care monitorizează.

A doua zi însă am înțeles că nu era nicio glumă: însuși Gânditorul a scris un text în care-și dezvolta ideea. Își explica noua străfulgerare a minții! Ca să fiu sigură că nu e nicio portiță legală pentru așa ceva - deja nu mă mai miră nimic -, am căutat Constituția. Doamne, ce-o scrie acolo? M-am liniștit repede! Scrie ceva clar ca lumina zilei: “Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv”. Nu e niciun dacă, nicio condiționare. Până și felul în care e scris articolul e dincolo de orice echivoc: votul este universal, direct, secret și liber exprimat.

Apoi m-am uitat în jur că poate în timp ce eram în vreun avion am ieșit din UE. Nu poți să gândești așa ceva şi să ai în buzunar pașaport pe care scrie Uniunea Europeană. Pur și simplu, nu poți! E o idee care contrazice orice principiu fondator al Uniunii în care ne-am chinuit să intrăm și gâfâim să rămânem. M-am alertat degeaba. N-am ieșit pe ascuns din UE!

Și atunci? Ce să te mâne în luptă ca să spui așa ceva? N-a fost chiar greu să leg lucrurile. Pensionari, decreței, oameni fără bacalaureat, cine știe ce mai urmează. Începeți să vedeți legătura, nu? Exact! Cetățenii de mâna a doua! Cei care au tot votat și au încurcat! Mai clar! În 2014 au apărut de nicăieri un milion de voturi și au dat peste cap orice calcul sociologic și politic. Li s-au spus voturile diasporei sau voturile de pe Facebook! Doar că, în 2016, milionul dispăruse și e aproape clar că nu o să apară nici în 2019! Ceea ce, pentru unii, e un dezastru! Iar lucrurile se pot echilibra pentru ei doar dacă, cumva, se limitează accesul la vot al celor care chiar cred că trebuie să voteze.

Din nefericire, ideea a prins. Sunt destui care cred că mulți dintre concetățenii lor nu au drept de vot ori pentru că nu au școală cât ei ori pentru că nu au cont de Facebook. Cei care gândesc așa nu văd nimic în neregulă în asta. Nu le trece prin cap că, într-o zi, poate Gânditorul ori altcineva decide că nu au voie la vot cei care se îmbracă în trening! Ce-o să mai zică atunci?

 

×