x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Votul oprimatilor

Votul oprimatilor

23 Iun 2004   •   00:00

Votul de duminica a consfintit o realitate pe care doar naivii sau rau-voitorii n-o percep.

Indiferent cum va fi ambalat esecul PSD, fie ca se numara voturile si mandatele in ansamblu, fie ca se vor mediatiza putinele povesti de succes, esecul tot esec ramane. Pierderea salbei de municipii care intr-adevar conteaza (Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Bacau, Oradea, Arad etc.), dupa ce pe unele le-ai avut in mana, iar pentru altele ai dus lupte la baioneta sa le cuceresti, angajand pe post de candidati ditamai ministri si neprecupetind nici un efort in a le murdari acestora adversarii, este mai mult decat dureroasa.

Dincolo de caracterul evident politic al scrutinului, pentru ca este cat se poate de clar ca n-a votat nimeni de dragul lui (sa spunem) Inimaroiu sau Poteras, ci impotriva partidului de guvernamant, votul indica o penalizare drastica a puterii economice a Romaniei. Intreprinzatorii (si, prin extensie, salariatii lor) s-au cam saturat sa faca profit (respectiv sa ia salarii) doar daca se cotizeaza vartos la mosieru’ pesedist care imparte banul public. In cercurile puterii se foloseste sintagma "noi, ai nostri". Acestia formeaza cercul in care se invart banii publici. Bani pe care unii ii dau de parca ar fi ai lor, iar ceilalti ii iau de la cei care-i impart.

Cu exceptia "fericitilor" cotizanti (care, orice s-ar spune, nu dau din placere, ci din necesitate), mediul privat nu mai suporta nici opresiunea sistematica la care este supus, nici impilarea continua prin aberantele cresteri de taxe si impozite, nici schimbarea voit haotica si plina de substraturi a legislatiei de profil, nici cresterea economica pe care guvernul o anunta si nimeni n-o simte. Romanul privat, intreprinzator sau simpla persoana fizica neangajata politic, n-a facut altceva decat sa penalizeze, prin singura modalitate care-i sta la indemana, votul, o stare economica de fapt care-i repugna. Acesta a votat acum contra facturilor mari si a serviciilor proaste, contra arogantei functionaresti extinse pana peste limita suportabilului si, nu in ultimul rand, pentru friptura din farfurie care momentan ii lipseste…

In tara unde nici iarba nu creste fara voie de la partid, localele din 2004 au fost, chiar si cu o participare modesta, o lectie de civism si democratie. Orice oranduire politica democratica poate fi doborata, intr-o singura zi, prin puterea votului si in intimitatea cabinei. Dupa ce se trage perdeluta, economicul bate politicul…

×
Subiecte în articol: editorial