x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Votul uninominal mai poate fi salvat

Votul uninominal mai poate fi salvat

de Ion Cristoiu    |    14 Dec 2007   •   00:00

Intr-adevăr, este problema partidelor să găsească soluţia votului uninominal. Această concluzie nu aparţine lui Traian Băsescu, ci poporului romăn.


Decizia Curţii Constituţionale prin care două articole din legea votului uninominal, votată de Parlament prin asumarea răspunderii, i-a dat lui Traian Băsescu prilejul unui nou show mediatic.

Joi, la 17 şi căteva minute, la concurenţă cu telenovelele indrăgite de romăni, domnia sa ne-a desfătat cu un spectacol de zile mari, unul de care nici una dintre starletele băştinaşe cu harţag n-ar fi fost in stare. A fost rănd pe rănd furios, dezamăgit, vesel, revoltat, nedumerit şi interogator ostentativ. Pentru un actor amator, cum e domnul preşedinte, trecerea succesivă prin aceste stări diverse nu e o performanţă de ici de colo. Şi pentru că Finis coronat opera e valabil şi la Şcoala populară de artă de la Cotroceni, Traian Băsescu şi-a incheiat prestaţia prin mănuirea de prestidigitator a plicurilor trimise de Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, in chestiunea legii uninominalului.

Am mai susţinut, in hotarele acestei rubrici găzduite de Jurnalul Naţional, că nenorocirea lui Traian Băsescu stă in tentaţia sa fatală către darea in stambă la nivel de starletă. Ştiindu-i această slăbiciune, de care nu se vindecă, fătucele din presă ii aşteaptă fiecare apariţie fremătănd la găndul că va face una gogonată. Prestaţia de miercuri seara a depăşit toate aşteptările in materie de scandal mahalagesc izvorător de rating. Şeful statului, cu mandat de la poporul romăn să abordeze marile probleme naţionale, a găsit de cuviinţă să se ocupe pe larg de situaţia soţiei lui Cristian Părvulescu, de plicurile trimise de Bogdan Olteanu, de stările de spirit provocate de liderul Pro Democraţia şi de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cum era de aşteptat, partea scandaloasă a discursului a făcut ca nici un ziar, nici o televiziune să nu mai fie atentă la esenţa intervenţiei lui Traian Băsescu: poziţia faţă de soarta votului uninominal. Toată lumea s-a năpustit asupra atacurilor in care s-a complăcut Traian Băsescu. Opinia sa despre votul uninominal a fost lăsată deoparte.

Or Traian Băsescu, chiar dacă a declarat că formula PSD de vot in două tururi i se pare cea mai nimerită, a susţinut că "este problema partidelor ce soluţie vor găsi". Intr-adevăr, este problema partidelor să găsească soluţia votului uninominal. Această concluzie nu aparţine lui Traian Băsescu, ci poporului romăn. Şi ea a fost formulată la Referendumul din 25 noiembrie 2007. Prin slaba participare la Referendum, poporul romăn a dat semnal că nu consideră formula de vot uninominal ca fiind o problemă a sa. Problema - a spus poporul romăn - e a partidelor. Şi, după opinia noastră, partidele pot rezolva rapid chestiunea. Uitănd la iuţeală că binevoise să acorde partidelor dreptul de a găsi o soluţie, domnul preşedinte a pledat in continuare pentru formula votului uninominal in două tururi: "Sigur, varianta Pro Democraţia, introdusă in limitele Constituţiei, reprezintă o soluţie de a se acorda clasei politice o perioadă de tranziţie, iar varianta PSD, PD şi PLD este o variantă care duce la reformarea rapidă a clasei politice. Personal cred că Romănia nu işi poate permite ca după 17 ani de tranziţie să mai acorde şi o perioadă de tranziţie şi pentru clasa politică. Avem nevoie de o rapidă responsabilizare a clasei politice". După opinia noastră, partidele nu trebuie să impună ca Parlamentul să ia in discuţie formula propusă de PSD:

1) Varianta Guvernului acordă o perioadă nu clasei politice, aşa cum susţine Traian Băsescu, ci trecerii de la votul pe listă la votul uninominal. E preferabil ca formula de tranziţie să fie verificată măcar la un singur scrutin, in 2008, pentru a se vedea dacă nu e cumva un dezastru in condiţiile Romăniei de azi.

2) Varianta Guvernului are avantajul că reclamă, pentru a deveni realitate, mici modificări. Prin voinţa partidelor, ea poate trece prin Parlament in ritm alert. Varianta PSD ar presupune luarea de la capăt a discuţiilor şi procedurilor; ceea ce ar face imposibilă introducerea votului uninominal in 2008.

3) Varianta Guvernului, odată pusă de acord cu exigenţele Curţii Constituţionale, nu mai poate fi contestată la Curtea Constituţională şi, in plus, nu va putea refuzată la promulgarea de către Traian Băsescu.

Reacţiile de după decizia Curţii Constituţionale arată că această voinţă a partidelor există. Spre lauda sa, PSD, deşi curtat de Traian Băsescu, a pledat pentru luarea in discuţie a variantei Guvernului şi nu a cerut dezbaterea variantei sale.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial uninominal