x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Voturi cu sabia lui Sile Pietroi

Voturi cu sabia lui Sile Pietroi

de Oana Stancu Zamfir    |    21 Iun 2008   •   00:00

El este alintat “Măcelarul din Glina”. “Băieţii” lui “profesează” cu ajutorul săbiilor şi al pistoalelor. Dacă un moş l-a deranjat cu prezenţa pe unul dintre ei într-un magazin, atunci de­ranjatul a scos pistolul cu bile de cauciuc şi l-a învineţit bine ca să-şi bage minţile în cap.

UNGHIUL OPUS
El este alintat “Măcelarul din Glina”. “Băieţii” lui “profesează” cu ajutorul săbiilor şi al pistoalelor. Dacă un moş l-a deranjat cu prezenţa pe unul dintre ei într-un magazin, atunci de­ranjatul a scos pistolul cu bile de cauciuc şi l-a învineţit bine ca să-şi bage minţile în cap. Maşinile din trafic sînt ale lor. Toate. Dacă ai impresia că e a ta, tinere avocat, atunci trebuie să scoţi din buzunar 7.000 de euro ca să o recuperezi. E un preţ bun, alta nouă costă mai mult. Terenurile din Pantelimon, Glina sau din Bucureşti? Tot ale lor. Ei au titlurile. Vînd ieftin! Doar 400 de euro, nu 1.300 metrul pătrat. Vezi tu cum te descurci după aceea cu hîrtii, lege, proprietari de drept, asta nu-i mai priveşte pe ei! Tîlhării, răpiri, tentative de omor calificat, bătăi sau ultraj contra bunelor moravuri, ce înşiră procurorul acela la televizor, vax! Sînt altele pe care le-ar putea spune ei, mult mai tari!

Procurorul – un criminalist care nu pare să aibă mai mult de 35 de ani – se aruncă nebuneşte nu doar împotriva săbiilor lui Sile Pietroi, ci împotriva unui sistem în care indivizi ca acest Sile ajung pînă la vîrful statului. Maximilian Bălăşescu declară în conferinţa de presă că oamenii Măcelarului au făcut fel de fel de servicii oamenilor politici în campania electorală din Glina, dar şi din Bucureşti. Servicii? Ce fel de servicii? Cu sabia, cu pistolul? Le-au dat bani cu camătă, le-au tras o mamă de bătaie oponenţilor? Au ameninţat bătrîni în faţa secţiei de votare? Nu sînt departe de adevăr. Potrivit procurorului Bălăşescu, “băieţii” Măcelarului vorbeau cu oamenii candidaţilor şi le asigurau copii de 13-15 ani să le distribuie pliante şi, atenţie, au asigurat oameni în secţiile de votare!

Au asigurat oameni în secţiile de votare... Au asigurat oameni în secţiile de votare...

Adică? Pe cine au furnizat pentru secţiile de votare? Pe preşedinte, pe membrii secţiei, pe cei care au supravegheat votarea şi au numărat voturile? Sau au furnizat nişte mînuitori de săbii şi pistoale la intrarea în secţie pentru a le explica cetăţenilor votul corect? Sau i-au furnizat pe votanţii însişi, aduşi cu viză de flotant de la Glina în Bucureşti?

Au furnizat, de asemenea, copii de 13-15 ani să distribuie pliante, spune procurorul. Contra ce? Bani? Păi nu au partidele voluntari cu care se laudă că lipesc afişe şi distribuie pliante? Există undeva în rapoartele de cheltuieli din campanie vreo sec­ţiu­ne în care să fie trecuţi banii pentru echipele de afişaj? Nu. Există cheltuieli de personal la un partid despre care am scris de curând: 4.000 de euro. La nivel naţional. Cîteva salarii pentru secretare. Dacă luăm în calcul pentru Bucu­reşti numai vreo douăzeci de echipe a cîte cinci lipitori, a cîte 500.000 pe noapte fiecare, tăiem scurt 1,5 miliarde de lei în luna cu pricina.

Chiar şi aşa, de ce să-i plăteşti cu aceşti bani pe “copiii” de 13-15 ani, furnizaţi de Sile Pietroi? Au mai multă dexteritate la lipit afişe? Sau la bătăi cu celelalte echipe de afişaj?

Cad în ridicol dacă l-aş întreba pe domnul candidat dacă ştie că nu are dreptul să utilizeze copii în campanie?

Abandonez. Să răspundă mai bine de ce face campanie cu Sile Pietroi? De ce are nevoie de tîlharii şi bătăuşii lui în secţiile de votare? De ce are nevoie de tîlharii şi bătăuşii lui să-i distribuie pliantele?

De frică, parcă-l aud răspunzînd pe tovarăşul candidat! Bag mîna-n foc că l-au prins şi pe el într-un ma­gazin şi l-au învineţit cu gloanţele de cauciuc, i-au pus sabia în gît, l-au suit în maşină şi l-au băgat la beci ameninţînd că va pierde alegerile prin neprezentare.

Curajosul procuror Bălăşescu este dator cu nişte nume. Ale oamenilor politici care au beneficiat de serviciile lui Sile Pietroi. Iar preşedintele României, care le-a promis de atîtea ori protecţie procurorilor, e dator să se gîndească acum şi la cine oare apără gîtul lui Maximilian Bălăşescu de sabia lui Sile Pietroi. Fără să ia în calcul că presa atribuie unuia dintre apropiaţii săi, Răzvan Murgeanu, niscaiva fotografii cu interlopul Sile!

×
Subiecte în articol: editorial sile pietroi sile pietroi