x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Voturile militarilor voluntari

Voturile militarilor voluntari

de Ion Petrescu    |    20 Mai 2009   •   00:00

Un locotenent-colonel în rezervă, Marian Popa, a avut curajul să înfiinţeze la Craiova Asociaţia ROMIL - "nonguvernamentală, nonpartizană, nonprofit şi independentă". Care vrea "ca soldaţii şi gradaţii voluntari să primească pensie militară".



Nu alimentară - precizare necesară pentru fătucele unor posturi de televiziune fascinate de sintagma "analist militar". O etichetă desuetă pentru ofiţeri acoperiţi ai unor servicii autohtone de informaţii.

Pe "infomondo.ro", singurul site unde rezerviştii şi activii care mai cred în sintagma "Armata României" îşi încrucişează demn, ca spadasini de onoare, săbiile propriilor argumentaţii, iată ce declară preşedintele Asociaţiei ROMIL, Marian Popa:

"Considerăm că stabilirea plafonului de 40 de ani cu privire la vârsta până la care soldaţii şi gradaţii voluntari pot să rămână în activitate nu are nici un temei obiectiv, aduce mari deservicii atât militarilor, cât şi sistemului militar, această prevedere nefiind în măsură să încurajeze tinerii să urmeze o carieră de SGV-ist ştiind că la un moment dat, după ce sistemul l-a folosit, va rămâne fără un loc de muncă şi fără posibilitatea de a-şi întreţine familia".

Pentru ROMIL, acest vis frumos - ignorabil la apropiatele alegeri europarlamentare -, care poate atrage pe cei care mai cred în demnitatea şi onoarea militară reală, nu aceea mimată pentru avansări binecuvântate arbitrar de actualul şef al CSAT - soldaţii şi gradaţii voluntari, reprezintă "baza ierarhiei militare şi principala sursă de selecţie a subofiţerilor".

În prezent, susţine ROMIL, activează peste 10.000 de soldaţi şi gradaţi voluntari. De altfel, asociaţia a trimis Parlamentului la sfârşitul lunii aprilie o propunere de modificare a Legii privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari. ROMIL propune măsuri care asigură protecţia socială şi reconversia profesională a acestei categorii de militari şi acordarea de asistenţă medicală şi medicamente gratuite după trecerea lor în rezervă.

Asociaţia mai susţine şi menţinerea în serviciu a voluntarilor după împlinirea vârstei de 40 de ani, cu condiţia îndeplinirii baremelor de pregătire fizică.

Surprins, fostul ambasador al României la Washington D.C., prezidenţiabilul Mircea Geoană, fiu de general, de o altă factură, răspunde prudent: "Profit de ocazie să vă adresez felicitări pentru iniţiativa dvs. de a înfiinţa Asociaţia ROMIL, în condiţia în care situaţia militarilor din România trebuie tratată cu seriozitate şi prudenţă. Voi analiza textul articolului 35 din Legea 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi vă asigur că solicitarea dumneavoastră va fi prezentată comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Senatului României. Am speranţa că solicitarea asociaţiei va primi un răspuns favorabil din partea Comisiei şi vă asigur de întreaga mea consideraţie".

Care va să zică: nici o speranţă, berbecilor! Rezon. Chiar nu se ştie că în Armata SUA nu limita de vârstă este argumentul decisiv la trecerea în rezervă a unui profesionist militar, indiferent de grad? Continuă activitatea doar cei care trec baremele fizice! O sintagmă de care fug "ca dracu' de tămâie" unii decidenţi din posomorâta clădire a ministerului care poate fi al oricui, dar nu al militarului român, batjocorit în propria casă de unii aprozi politici - de ambele sexe.

Apoi, la Palatul Regal din Bruxelles veghează şi azi caporali cu părul alb. O fi regele belgienilor mai conservator şi reticent la reformele occidentale?! Greu de crezut. Până la urmă, o întrebare de bun-simţ se pune. Oare nici un candidat la fotoliul prezidenţial nu are nevoie de voturile voluntarilor din Armata României?

Aşa amărâţi cum sunt ei, reprezintă 10% din voturile cu care actualul şef al statului l-a devansat pe fostul premier al României la alegerile prezidenţiale din 2004! Nu de alta, dar atunci ministrul Apărării s-a dus în deşertul afgan, s-a pozat cu subordonaţii în uniformă, i-a bătut amical pe umăr, dar în ziua alegerilor majoritatea covârşitoare a militarilor români din Kandahar a votat contra partidului din care făcea parte onorabilul ministru. "Care este..."

Sau nu va mai fi.

×
Subiecte în articol: editorial voluntari