x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vreau sa fiu mafiot

Vreau sa fiu mafiot

12 Iul 2004   •   00:00

Nu sunt singurul roman onest care ar vrea sa fie mafiot. Mafia romaneasca insa doar intineaza nobilele idealuri ale adevaratei mafii, pentru ca e intesata de angajati la stat.

Functionarii, chiar si cand talharesc, au mentalitate de birou. Mai mult strica. Or, eu vreau sa invat aceasta meserie, banoasa si de viitor, nu ca sa fiu dispretuit de oamenii cu care voi avea de a face - cum sunt acum banditii cu imunitate parlamentara si slujbasii cei mari ai Puterii - , ci sa fiu temut cu dragoste. In lumile unde mafia e o practica, dar si o veche filozofie haiduceasca, nu in filmele despre aceste lumi, vaca de muls e mandra de conditia ei de vaca. Mafiotul roman de judet si chiar cel de oras e un golan trufas, grabit sa infulece cotlete, nu sa vanda branza. Mafiotul roman e genul de consum, care-i cel mai de ocara, nu de productie.

Eu as dori sa invat sa fiu mafiot de productie, ca sicilienii, care au facut din insula lor saraca una din cele mai prospere si mai demne regiuni ale Italiei. Nu un nenorocit de mafiot de Bacau, care jefuieste la vedere si care nu numai ca nu tine nici o regula, dar isi umple de rahat si partidul. Daca as fi lider de partid de guvernamant mi-as pedepsi exemplar mafiotii pentru amatorism si pentru ignorarea ierarhiei. Idealul social, pentru mafiotul veritabil, avand o lunga traditie de familie si o relatie mai degraba corecta cu finanta oficiala, e onorabilitatea. Nici un mafiot contemporan - spre deosebire de pungasul de retea roman - nu cauta sa semene cu pistolarii de carciuma ai anilor ’30. La fel cum tinerii nostri ii maimutaresc in vestimentatie, obiceiuri si vorbire pe minoritarii din Brooklyn, Harlem si Bronx, care reprezinta doar modul de viata din Brooklyn, Harlem si Bronx, nu din America Mare, mafiotii nostri umbla in masini de neam prost, se imbraca sfidator ca printii tigani si-si flutura teancurile de dolari pe sub nasul politiei, de parca Romania ar fi un film de categoria C, nu o tara.

Cred ca nici Europa nu s-ar scandaliza dac-am deschide niste scoli publice de pregatire a viitorilor mafioti cu legitime aspiratii internationale. Marea mafie europeana e scandalizata doar de modul dezorganizat si cinic in care procedeaza teparii nostri, fie ei simpli aventurieri cu gasti de mahala, fie noi imbogatiti cu aere de nasi mondiali. Mafia e o afacere asezata, care, mai mult chiar decat guvernele europene, se resimte de imixtiunea grosolana a amatorilor nostri. Cand vor incepe sa functioneze si la noi legile europene, atat de alene votate in Parlament, primii care vor cadea vor fi chiar cei care le-au votat si s-au inavutit in dispretul lor. Legile se intorc intotdeauna contra oamenilor care le instituie, deoarece acestia se cred mai presus de legi. Fac un complex de autoritate, de marlani de rang inalt si de tati cu drepturi feudale, nu unul de legalitate. Tare as vrea sa fiu eu un mafiot batran si respectat. Dar ca sa ajungi mafiot batran trebuie sa fi fost mai intai mafiot tanar. Pe cand eu, ca tanar lefegiu am invatat gresit ca mafia e ceva de rau, daca nu e nationalista, securista si comunista.

×
Subiecte în articol: editorial mafiot