x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vremea câinoasă, scuză pentru cotonogi

Vremea câinoasă, scuză pentru cotonogi

de Dan Dumitrescu    |    05 Dec 2010   •   21:47

E vreme de porc. Iarna ne răvăşeşte cu drepturile ei de calendar. Dar parcă nimic nu se mai împrieteneşte cu binele. Parcă nimic nu mai ţine de fireasca orânduială. Gospodarul, altădată bine chibzuit în întâmpinarea ignatului, aglomerează acum necazuri cu duiumul şi sincere dedicaţii de mamă pentru toţi ăia de i-au zburat fleica din fasole. Iarna pare de-acum o veritabilă puşcărie a săracilor. Păzită cu străşnicie de perspective tot mai sumbre. Ziua de mâine nu ne mai este promisă decât revoltă, de nesimţire sau de inconştienţa de a crede că răul imaginar apasă mai greu decât realitatea de fapt. De această ultimă şansă pare să beneficieze mare parte a poporului fotbalistic din liga lui Mitică.

Prima etapă a returului a fost plouată, a fost ninsă, s-a jucat pe alocuri în mocirlă. Aparent, vremea câinoasă a persecutat fotbalul. În realitate însă condiţiile de joc au servit de minune pentru cotonogii care nici pe o masă de biliard nu sunt capabili să mimeze fotbalul. Cramponaţii fără har şi iubiţii lor conducători n-au mai luat antinevralgice după exerciţiul de a inventa scuzele unor prestaţii de fundul curţii. S-au scos mult mai uşor de această dată prin scuza condiţiilor de joc potrivnice. Altfel, fotbalul rămâne în durerea lui, în metehnele sale, idiferent de condiţiile în care se joacă. Fiindcă natura umană nu are anotimpuri. În acest caz diagnosticele sunt date pe viaţă. Câteva exemple edificatoare ne-au fost oferite şi de prima etapă a returului.

CFR Cluj a câştigat meciul cu Universitatea Craiova. La limită. Dar rezultatul meciului nu a fost influenţat nicidecum de programarea sa în a treia zi a lunii decembrie. Nici cele două echipe nu au reuşit să rupă cumva echilibrul de forţe. Cei care au tremurat în favoarea gazdelor au fost arbitrii lui Avram. Fiindcă Adrian Mititelu şi-a luat la echipă doar un antrenor valoros. Nu are în organigrama clubului şi băieţi de protocol antrenaţi în lotul Penescu.

Dinamo a câştigat o repriză în meciul cu Astra şi un mare punct. Nu ştiu însă ce a vrut să spună Cornel Dinu despre pietonul Goian. De ce l-o fi certat Procurorul pe fundaşul ploieştean care, altfel, a fost destul de reverenţios cu apetitul ofensiv al plinuţului (fiindcă nu pot să-i spun prinţ!) Adrian Cristea. Nici Tibor Selymes nu a lucrat cu fraze terminate la conferinţa de presă de după meci. Iar Prunea nu a vorbit neîntrebat decât despre programarea meciurilor, despre sacrificarea campionatului în favoarea echipei naţionale.

Politehnica Timişoara a fost egalată în ultimul minut la Bistriţa. Golul lui Keita i-a creat purgaţie verbală patronului Marian Iancu. Contra, fotbalist care nu a practicat căpşunăria prin Spania, fotbalist care a practicat jocul ăsta cu certificat de bună purtare, nu are obişnuinţa să tacă în faţa celor care doar cumpără competenţe. A vorbit, a dat replică şi a fost demis. Fiindcă “e tare în gură la televizor”. Şi sinceritatea se pedepseşte în fotbalul nostru. Doar prostia poate fi afişată triumfal. Fiindcă e vreme de porc.

×
Subiecte în articol: editorial