x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zambeste, maine-i o alta zi!

Zambeste, maine-i o alta zi!

de Tudor Octavian    |    08 Iul 2005   •   00:00
Zambeste, maine-i o alta zi!

Doctorul Andrei, cel de la televizor, ce bine cunoaste el toate tainele sufletului nostru! Cand vine cu degetul indreptat spre obiectivul camerei si intreaba "De cand nu i-ati mai spus sotiei, draga, ce frumos iti vine cu rochia asta?", simt ca pe mine ma intreaba. Sotia mea tocmai curata, plina de sange si de fulgi, o gaina de la tara. Patruns de imputarile doctorului Andrei, m-am dus in bucatarie si i-am spus: Draga, ce frumos iti vine cu rochia asta! Ii facusem un compliment asemanator in urma cu douazeci de ani, dar pe atunci doctorul Andrei nu aparea zilnic la televizor ca sa ne invete cum trebuie sa ne purtam cu cei apropiati. Sotia mea si-a amintit cat de stangaci am fost in urma cu douazeci de ani si mi-a dat cu gaina in cap. Alta explicatie nu vad.

Doctorul Andrei, omul caruia nimic din ce-i poate face pe semeni sa se iubeasca nu-i e strain, a zis, impungand cu aratatorul in cameraman: "Cand vedeti pe cineva obosit, trist, descurajat, ii spuneti ca maine e o noua zi?". Doctorul Andrei nu ma cunoaste personal, totusi simt ca pe mine ma intreaba. E drept, nu i-am spus nimanui, niciodata: Zambeste, maine e o noua zi! De ce oare? De ce a trebuit sa treaca atata vreme, ca sa ma invete minunatul doctor Andrei cum e bine sa le vorbesc trecatorilor tristi, obositi si plictisiti de viata? De indata ce s-a terminat emisiunea, am coborat in strada si primului om care mi-a iesit in cale i-am vorbit exact cum mi-a vorbit mie doctorul de la televizor, cald, cu intelegere pentru toate meandrele fiintei umane. Ba chiar i-am pus si degetul in piept cand i-am zis: Zambeste, maine e o noua zi! Maine, ai sa vezi, ca va fi mai bine!

Necunoscutul, pe care l-am oprit din drum impungandu-l cu un deget in plexul solar, nu era doar suparat si dezorientat. Era imaginea insasi a unei intregi umanitati coplesite de ganduri negre. O omenire care nu mai putea fi salvata nici macar de providentialul doctor Andrei. Ce mai merita a fi recuperat din umanitate o facuse, cu o ultima tresarire de ambitie si cu numai jumatate de litru de votca, omul din fata mea. Cand i-am zis: Zambeste, maine iti va fi mai bine!, mi-a dat cu sticla in cap.

Melancolia profunda, sila de lume si de viata, tristetea fara leac se trateaza cu supa de gaina de tara. Mananca, m-a indemnat sotia, mangaindu-mi cu grija bandajul de pe cap. Ce bine iti sta bandajat, a mai zis ea, zambeste si maine n-o sa te mai doara atat de tare!

Ma uitam la emisiunea doctorului Andrei, mancam din supa de gaina de tara, ai carei taitei, din cauza dublei fracturi craniene, imi pareau duri ca sticla si nu incetam sa ma mir cum le stia el pe toate. De cand nu i-ati mai adresat unui politist o vorba buna? ma intreba, cu vocea lui prietenoasa si totusi mustratoare doctorul, iar de emotie am ramas cu taiteii de sticla atarnandu-mi pe barbie. Intr-adevar, de foarte mult timp. Cand in sfarsit, m-am putut deplasa, m-am dus la cea mai apropiata sectie de politie sa-mi mantui cugetul. Dragii mei, iubitii mei, adoratii mei sergenti si locotenenti, le-am spus politistilor, eu sunt cel care a aruncat in voi cu pietre in 13-15 iunie, eu va injur la stop, la Universitate, eu va huiduiesc la stadion. Dragii mei, bunii mei, trebuie sa ne iubim, sa ne avem ca fratii!

Urmarea, o stiti: seful sectiei mi-a dat cu bulanul in cap. Dar fiind un om sensibil, care, cand putea, se uita la emisiunile doctorului Andrei si scapa discret cate o lacrima, dupa ce mi-a mai dat si un picior in burta, a chemat Salvarea.
×
Subiecte în articol: editorial andrei