x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zar de fugă

Zar de fugă

de Marian Nazat    |    22 Aug 2012   •   17:36

● "Maretia dreptului consta tocmai in posibilitatea interpretarii fiecarei legi', ne-a luminat subit gangavul Zegrean. Prin urmare, imperfectiunea legislativa este glorificata de chiar motul musuroiului constitutional. In definitiv, conditionarile politice, economice si sociale croiesc legea dupa chipul si interesul puterii legislative. Nevoile societatii, ale cetateanului vin abia la final. Daca vin. Cu timpul, compozitia parlamentara se schimba, iar vechile conditionari se redeseneaza. De aici si imperfectiunea actelor normative, caderea lor in desuetudine. Pe de alta parte, juristii senatori si deputati implicati in procesul de legiuire isi pun la bataie carnetul de partid, nicidecum onestitatea profesionala. Asa se explica multele nelegiuri postdecembriste si haosul birocratic. Asadar, nu e cazul sa vorbim despre maretie acolo unde omul isi dezvaluie nu doar limitele de intelegere, de cuprindere a realitatii, ci si caracterul de slugi cu simbrie si sinecura.

● La table, 6-3 este zar de fuga. Ideal cand bati si astupi. Comisia de judecata constitutionala de la noi l-a nimerit dupa niscaiva ezitari atent studiate. L-a dat la tanc, si prin el nu numai ca a batut votul catorva milioane de fraieri ce-si imaginau ca sunt suverani in propria-i ograda, dar a si astupat gaura de iubire in care poporul si-a aruncat presedintele. Rostogolind babaroasele spre invalidare, tablagiii Curtii Ilegitimului au fugit definitiv de valorile democratice.

● Ma feresc sa-i numesc judecatori pe cei noua purtatori de roba de la Curtea Constitutionala. asta este si motivul pentru care am refuzat sa pledez vreodata in fata lor, si nu de ieri, ci de la infiintarea institutiei. Cum sa-i asimilezi celorlalti magistrati, de vreme ce au fost inscaunati de politicieni ? Cum sa-i transformi din politruci in judecatori ? Ei vor ramane de-a pururi niste prestatori de contraservicii, altele decat cele juridice. Pai, de pilda, tanti Aspazia e de la PSD, ne-o zice in fata tataia Predescu. Unul dintre cei care "au luptat cum au putut', pana la ultima suflare. Caci nu si-a tradat partidul, asemenea fostei colege de crezuri politice. A rezistat eroic presiunilor de orice fel, indiferent la amenintarile cu puscaria trimise dinspre Suspendat. De teama de a nu sfarsi precum nefericita Elodia, madam Cojocaru i-a urat vechiului tovaras sa lupte in continuare, insa singur. De acum incolo, ea isi asteapta cuminte "pensia nesimtita' si certificatul de buna purtare de la CNSAS. Adio si-un praz verde !

● Nu mai fiti orbi, comisiile si comitiile de la Bruxelles seamana intru totul curtii noastre constitutionale ! Adunaturi de politicieni, preocupati fara scrupule sa-si promoveze interesele de gasca ideologica. Samsari de tari gata sa sacrifice totul de dragul peschesurilor grase. Ingrijorarea pe care o tot exprima nu are legatura cu soarta cobailor din colonii, nu va mai lasati prostiti de eurominciunile debitate cu atata morga ! Stapanii Europei au o singura grija, sa-si umfle obscen conturile, atat !

● Scopul oricarui partid este acapararea puterii si apoi pastrarea ei. Mijloacele nu mai conteaza, o stim dintotdeauna. Cine nu e in stare sa priceapa acest adevar amoral, sa ramana pe tusa si sa chibiteze. Politica nu este o scoala de bune maniere, ci un tripou, in care totul este permis. Ne-a aratat-o cu varf si-ndesat Traian Boicotescu in anii dindarat. Santajul, injuratura, manipularea, diversiunea si minciuna l-au impins in fruntea unui stat debil si corupt. A castigat mereu deoarece nu s-a codit de la nimic, exploatand slabiciunile adversarilor si credibilitatea norodului. S-a infratit cu ungurul de frica demiterii, si-a parat tara la Inalta Poarta, a promis cate-n Luna si-n stele proptelelor occidentale, s-a jucat de-a justitiarul, dar ce n-a savarsit Intaiul Scamator pentru a-si tine jiltul prezidential ? In timp ce alde Antonescu si Ponta ar fi vrut sa fie si lotri si fete mari, ori aista nu se poate, stimabililor ! A izbandit intrucat a mers atat de departe cu demagogia incat ceilalti i-au subapreciat pornirile malefice, coborarea in abject. A facut imposibilul posibil si astfel si-a atins scopul. Restul va fi obiect de studiu. Politologic ori medical.

×