x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zece ani de război în Afganistan

Zece ani de război în Afganistan

de Dan Constantin    |    10 Oct 2011   •   21:00

A trecut un deceniu de cand "Coalitia" a inceput razboiul cu ta­libanii pentru a lovi baza terorismului. Era 7 octombrie 2001, la patru saptamani de la drama de la World Trade Center si atacul impotriva Pentagonului. Implinirea deceniului de razboi a trecut neobservata in tarile angajate pe frontul din Afganistan. "Aniversarea" a prilejuit manifestatii anti-NATO si antioccidentale in Afganistan, populatia locala cerand eliberarea tarii de "ocupanti". Ge­neralii americani avanseaza retra­gerea in 2014, Romania, prin vocea lui Traian Basescu, anunta ca data plecarii o vor stabili militarii. Nu a precizat care – ai nostri sau gene­ralii care comanda zona in care sunt desfasurate trupele romanesti.

Comentarii numeroase au aparut insa in presa lumii prilejuite de implinirea deceniului de razboi. Un razboi purtat cu umbre fara identitate, fara linii de front clare, in care trupele NATO, considerate in ofensiva, sunt obligate sa se apere in permanenta de un inamic greu de decelat in masa populatiei afgane. O ana­liza publicata de cotidianul Le Monde releva ca victoria pe care o sperau fortele NATO este inca departe. Alianta desfasoara in Afga­nistan un efectiv de 140.000 de mi­litari, din care 98.000 sunt americani. In tari NATO, opinia publica forteaza decizii politice, in sensul retragerii mai rapide a trupelor. Majoritatea britanicilor reclama intoarcerea acasa a celor 9.500 de soldati, seful de stat major, David Richard, re­cunoscand ca "a pierdut batalia de opinii". Din 2001 au murit in Afga­nistan 382 de soldati, britanicii fiind a doua forta, dupa SUA, angajata in lupte. Americanii au pierdut 1.800 de vieti in aceasta tara pe care, spun si comandantii lor, nu o cunosc si asupra careia au o viziune simplista. In Romania, care desfasoara peste 1.000 de soldati, nu se discuta aproape nimic despre acest razboi in care si-au pierdut viata 19 militari. O viziune simplista de comunicare a Ministerului Apararii, o lipsa totala de interes a partidelor si a societatii civile pentru acest subiect grav. Greu de inteles de ce nu stim costurile reale ale razboiului, au disparut pana si firavele intrebari legate de starea echipamentelor militare, de protectia militarilor din acest front.

Regimul talibanilor impotriva caruia pornea razboiul in 2001 a cazut in cateva saptamani dupa bombardamentele aeriene, dar aceasta nu a insemnat aproape nimic din punct de vedere militar. Un taliban, citat de o televiziune occidentala, spunea "voi aveti ceasuri, noi avem timpul". Dupa un deceniu de razboi, intrebarea pe care si-o pun inaltii comandanti militari este una cheie: impotriva cui luptam in Afganistan?

Amiralul american Mullen, care are o experienta de comanda de cativa ani in acest teatru de operatii, face o dezvaluire surprinzatoare: Pakistanul exporta violenta in Afga­nistan prin intermediul retelei islamiste Haggani, sprijinita de guvernul de la Islamabad. Asadar, Pakistanul, care oficial este aliatul SUA si al NATO, lupta pe frontul din Afganistan impotriva Aliantei! "Tradarea" din interior explica ineficienta opera­tiunilor militare NATO si lipsa de progres in instalarea pacii in Afga­nistan. Deja se anticipeaza ca pacea nu se poate face fara participarea ta­libanilor la viitoarea configuratie a guvernarii la Kabul. Atunci pentru ce a fost nevoie de un deceniu de razboi? De ce au pierit mii de soldati daca se ajunge la o situatie aproape similara celei din 2001? Cine va deconta la Bucuresti nota razbo­iului din Afganistan care, iata, trece spre al doilea deceniu fara focuri de artificii si sampanie?

×