x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zorba Grecul: ce prăbuşire!

Zorba Grecul: ce prăbuşire!

de Dan Constantin    |    10 Iun 2012   •   12:14

Grecia se va prezenta inca o data la alegeri parlamentare. Scrutinul de peste cateva zile va avea insa un efect transfrontalier puternic. Toate tarile din UE, in primul rand din zona euro, asteapta cu mare ingrijorare rezultatul votului. Daca va fi predominant curentul “Respingem memorandumul', atunci Grecia va face pasul pentru iesirea din euro. Extremele politice ar avea voturile mai multe dar asta nu va face tara guvernabila. Daca echilibrul si sangele rece vor precumpani, la Atena formandu-se un guvern capabil sa dialogheze cu liderii UE si institutiile finantatoare, criza greceasca din interiorul euro va dura mult si bine.

In Romania se fac scenarii catastrofice legate de “efectul grecesc' asupra economiei. Cursul a fost deja anuntat de un bancher iute de gura care vrea sa treaca pe malul lui clienti speriati. Desigur ca nu-i o bucurie sa vezi prabusirea unei tari care la un moment dat era considerata “model' si “instructor' de aderare pentru Romania. Au trecut opt ani de cand toata lumea aprecia eforturile Greciei, ca gazda impecabila a Jocurilor Olimpice. Laudatii de atunci sunt acum paria Europei, considerati cetateni care fraudeaza bugetul comunitar si traiesc din mila FMI.

Datoria de sute de miliarde a elenilor, evident, ca nu poate fi platita de actuala generatie si nici de copiii inca nenascuti. Ea va fi ingropata pentru ca alta solutie nu exista.

Cui serveste o tara fara guvern, in care revolutia mocneste iar bataile cu pumnii au ajuns in Parlament? Chit ca vor stramba din nas nemtii si, solutia fireasca va fi amanarea sine die a datoriei grecesti. Daca drahma revine in locul monedei euro, se va plati datoria?

Serveste cuiva ca la Atena sa revina dictatura? Sa fie inlocuita dictatura bancherilor, care cer o austeritate sufocanta, cu o dictatura politica, menita sa faca liniste in tara cu mitralierele? Iata o perspectiva apocaliptica, pe care liderii Europei bogate nu o agreeaza. Asa incat, fie in euro, fie exclusi din zona monedei unice, grecii vor ramane in cadrul actualei organizari si nu vor plati sumele uriase trecute la datoria publica.

Iar Mediterana va ramane la fel de albastra si Zorba va dansa cu foc repetand razand: a fost cea mai mare prabusire pe care am vazut-o!

×