x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 EURO 2016. Dorinel Munteanu: “Nu suntem victime sigure în meciul cu Franţa! Mizez pe un egal”

EURO 2016. Dorinel Munteanu: “Nu suntem victime sigure în meciul cu Franţa! Mizez pe un egal”

09 Iun 2016   •   21:40
EURO 2016. Dorinel Munteanu: “Nu suntem victime sigure în meciul cu Franţa! Mizez pe un egal”
Sursa foto: gsp.ro

Într-un interviu acordat “Jurnalului Naţional”, recordmenul de selecţii la echipa naţională, Dorinel Munteanu, a vorbit despre şansele României în Grupa A a Campionatului European, dar şi despre absenţa lui Constantin Budescu din lotul “tricolorilor”.

JURNALUL NAŢIONAL: Domnule Munteanu, România va evolua la EURO 2016 împotriva Franţei, a Elveţiei şi a Albaniei. Ce părere aveţi?

DORINEL MUNTEANU: Cred că pornim cu şansa a treia, după Franţa şi Elveţia. Albania nu e peste noi. Oricum, cred că ar trebui să avem speranţe pentru calificare.

“Tricolorii” vor juca împotriva Franţei, în meciul de deschidere a turneului, presiunea e uriaşă...

Jucătorii noştri s-au menajat până acum, dar cu Franţa va fi altceva. Sunt convins că putem obţine un rezultat bun. În 2008, am jucat tot cu francezii primul meci din grupă şi nu am pierdut. Mizez pe un egal şi acum. Putem să obţinem un astfel de rezultat.

Franţa nu va conta, la această ediţie a Campionatului European, pe Karim Benzema şi pe Raphael Varane. Putem să stăm liniştiţi?

Nu, în niciun caz! Echipa Franţei nu duce lipsă de valoare, e o formaţie bine pusă la punct. Francezii îi au pe Giroud, pe Griezmann şi pe ceilalţi. În opinia mea, ei sunt favoriţi la câştigarea acestei ediţii, deşi eu sunt fanul Germaniei.

Dacă “tricolorii” nu trec de faza grupelor, putem considera acest lucru un dezastru?

Nu! Dacă nu trecem de grupe, nu e o problemă, dar trebuie să jucăm onorabil, să nu ne bată toţi. Nici în 1996 nu am trecut de grupe, dar eu spun că ne-am descurcat onorabil.

Aţi lucrat cu Anghel Iordănescu, îl cunoaşteţi foarte bine. Este “Generalul” omul potrivit să conducă România la EURO?

În momentul de faţă, cu siguranţă e antrenorul potrivit pentru echipa naţională. Ştie cum să-i motiveze pe jucători, are atitudine de învingător. Normal, are nevoie şi de puţin noroc.

Mulţi au spus că Iordănescu, la 66 de ani, este un antrenor depăşit...

E o prostie! Totul depinde de jucători. Van Gaal (n.r. - 64 de ani), Hiddink (n.r. - 69 de ani) sau Mircea Lucescu (n.r. - 70 de ani) sunt depăşiţi? Uitaţi-vă la Lucescu! A semnat cu Zenit.

Mergem la EURO fără Budescu şi fără Rusescu. A luat Iordănescu deciziile corecte?

Sunt doi jucători importanţi. Poate că lui Budescu trebuia să i se dea o şansă. A plecat în China de puţin timp şi cred că trebuia să se ţină cont de forma pe care a arătat-o înainte de a se duce acolo. A fost un jucător important pentru România. Rusescu e un fel de Benzema. Când e în formă, e un fotbalist decisiv.

Ce jucător român credeţi că va fi surpriza plăcută la EURO?

Nicuşor Stanciu! Mi-aş dori şi Florin Andone. E un băiat serios, devotat echipei. Îmi place de el. Sunt convins că se va evidenţia.

Aţi pomenit de Nicuşor Stanciu. Ce i-ar trebui ca să devină un fotbalist esenţial pentru echipa naţională?

E greu să ajungă la nivelul lui Hagi, de exemplu. Cu toate acestea, are calităţi. Personal, cred că are nevoie de seriozitate, de modestie şi să rămână cu picioarele pe pământ. Aşa ar putea să fie un lider, să facă diferenţa. Am încredere în el, îmi place.

Stranierii noştri nu prea au jucat la echipele de club, în sezonul trecut. Ne putem descurca, în aceste condiţii?

Selecţionerul are încredere în ei, chiar dacă au jucat mai puţin, iar ei trebuie să întoarcă această încredere care li se arată. Eu cred că avem un lot foarte bun.

Aţi făcut parte din Generaţia de Aur şi vă propun un joc de imaginaţie. Dacă s-ar putea, ce le-aţi împrumuta actualilor componenţi ai naţionalei din ceea ce avea superechipa lui Hagi, Popescu sau Dorinel Munteanu?

Le-aş da din optimismul nostru şi din dorinţa de a câştiga. Nu trebuie să se mulţumească doar cu participarea la Campionatul European. Trebuie să aibă încredere şi tupeu fotbalistic, nu din ăla fals, cum am văzut în unele declaraţii. Să dovedească faptul că ne-am calificat pe bune şi că vor face ceva în Franţa.

Anghel Iordănescu îşi încheie mandatul la echipa naţională, după Campionatul European. V-ar tenta postul de selecţioner?

În mod normal, orice antrenor visează să pregătească naţionala, dar eu nici nu mă gândesc la aşa ceva! Nu am echipă de un an şi jumătate, iar postul de selecţioner e foarte departe, să fim cinstiţi. Sunt alţii care se propun ca selecţioneri sau care aşteaptă.

În încheiere, vă rog să le transmiteţi un mesaj “tricolorilor”.

Să aibă multă, multă încredere şi să fie uniţi în adevăratul sens al cuvântului, nu doar în declaraţii. Unul să dea totul pentru ceilalţi şi invers. Vom reuşi ceea ce ne-am propus. Sunt convins!

 

Arbitrii i-au refuzat un gol clar

La ediţia din 1996 a Campionatului European, România a făcut parte din Grupa B, alături de Franţa, Spania şi Bulgaria. “Tricolorii” nu au obţinut nici un punct în acea grupă. Dorinel Munteanu a fost protagonistul unei faze care a rămas ca o pată neagră a acelui turneu. În meciul cu vecinii bulgari, disputat pe 13 iunie, la una dintre puţinele faze periculoase create de băieţii lui Anghel Iordănescu, “Munti” a şutat violent de la distanţă, mingea a izbit bara transversală, a căzut mai bine de jumătate de metru dincolo de linia porţii, pentru ca, mai apoi, să revină în teren. Arbitrul danez Peter Mikkelsen n-a validat golul pe care-l văzuse tot stadionul.

 

CARTE DE VIZITĂ:

În vârstă de 47 de ani, Dorinel Munteanu a evoluat de 134 de ori pentru echipa naţională de fotbal a României, record all-time, şi a marcat 16 goluri.

Cele mai importante echipe pentru care a evoluat fostul mijlocaş sunt: Dinamo, Cercle Bruges (Belgia), FC Köln (Germania), VfL Wolfsburg (Germania) şi Steaua.

Ca antrenor, a pregătit, printre altele, CFR Cluj, Steaua, Oţelul Galaţi, Dinamo, Mordovia Saransk (Rusia), Kuban Krasnodar (Rusia) şi Gabala (Azerbaidjan).

×
Subiecte în articol: dorinel munteanu fotbal euro 2016