x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Festivalul Internaţional al Sarmalelor de la Praid

0
Autor: Claudiu Sere 06 Oct 2009 - 00:00
Festivalul Internaţional al Sarmalelor de la Praid



Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Sarmalelor de la Praid a debutat sâmbătă dimineaţă cu fanfara comunei care i-a "deşteptat" pe locuitori, invitaţi, dar şi pe cele 25 de echipe din România şi Ungaria, participante la acest concurs gastronomic.

După ce "Cavalerii verzei" (juriul), au depus jurământul de credinţă şi corectitudine, pentru a decide care este cea mai mică, cea mai mare, cea mai originală şi cea mai gustoasă sarma, cea mai diversificată gamă de sortimente, cea mai frumoasă prezentare, dar şi cel mai tânăr concurent. De asemenea, scena parcului localităţii a găzduit dansuri şi muzică populară românească şi ceardaş unguresc, dar şi concertele formaţiilor Hara, Sarmalele Reci şi Bikini (Ungaria).

Aşadar, sâmbătă dimineaţa, parcul din centrul staţiunii Praid s-a transformat în arena unui adevărat turnir al cavalerilor verzei, loc unde pe parcursul zilei, zeci de bucătari s-au întrecut pentru a-şi dovedi măiestria în arta culinară, dar şi pentru ca sarmalele lor să fie declarate câştigătoare. Astfel, concurenţii şi-au prezentat cu mândrie sărmăluţele, iar microbiştii au avut ocazia de a participa la un Campionat de fotbal cu căpăţâni de varză.

Seara juriul, format din specialişti în arta culinară, au desemnat câştigătorii. Astfel, premiul pentru cea mai gustoasă sarma a revenit echipei "Kukorica Jancsi" din Praid, premiul pentru cea mai diversificată gamă de sortimente a fost obţinut de Pensiunea "Trifoi" din Bacău, iar premiul pentru cea mai mică sarma a fost câştigat de "Mosonok", de la Budapesta, sărmăluţa măsurând doar doi milimetri. Premiul pentru cea mai mare sarma le-a revenit celor  de la "Hotel Păltiniş" Sinaia, care au preparat o sarma imensă, lungă de şase metri. Echipa cea mai tânără a fost considerată "Kukorica Jancsi", participanţii având o medie de vârstă de 7 ani.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu concertele cunoscutelor formaţii Hara (România) şi Bikini (Ungaria), precum şi cu un spectacol de lasere, sincronizat cu muzică. Duminică, festivalul a continuat cu un concert de muzică clasică, în Galeria de vinuri a Salinei Praid. În acelaşi timp, în parcul central al localităţii s-au adunat numeroşi copii, pentru a participa la diferite activităţi de îndemânare. Festivalul s-a încheiat o întrecere sportivă intitulată "Misterul Cavalerului", urmat de concertul susţinut de formaţia... Sarmalele Reci.

Istoricul festivalului îşi are începuturile în urmă cu peste 14 ani, cu ocazia unui simpozion internaţional cu tematica turismului rural, desfăşurat tot la Praid. Primul festival al sarmalelor a fost organizat în 1994, în localitatea maghiară, Pusztamérges, pentru ca în anul următor locul desfăşurării să devină staţiunea Praid. După o perioadă de 4 ani, timp în care festivalul s-a organizat alternativ în Ungaria şi România, începând din 1998, Praidul a devenit gazda permanentă a evenimentului. 
Citeşte mai multe despre:   agenda
Serviciul de email marketing furnizat de