x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moody's: - Deprecierea dolarului ar putea crea presiuni de reducere a ratingului României

Moody's: - Deprecierea dolarului ar putea crea presiuni de reducere a ratingului României

06 Feb 2008   •   00:00

12:34 • Unele state din Europa, precum Bulgaria, România, Estonia, Letonia şi Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, dacă deprecierea dolarului va continua, din cauza scăderii competitivităţii, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's citat de Reuters.



Unele state din Europa, precum Bulgaria, România, Estonia, Letonia şi Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, dacă deprecierea dolarului va continua, din cauza scăderii competitivităţii, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's citat de Reuters.

"Pentru unele state, deprecierea dolarului ar putea pune presiune în sensul reducerii ratingurilor", se arată în raportul Moody's.

Totuşi, analiştii Moody's consideră că ţări precum Turcia, Uruguay şi Filipine ar putea profita de continuarea deprecierii monedei americane, datorită efectelor asupra monedei în care este exprimată datoria fiecărei ţări.

De asemenea, Brazilia, Columbia şi Peru ar putea să aibă anumite beneficii din scăderea dolarului.

Continuarea deprecierii monedei americane va reduce pentru mai multe state valoarea datoriilor, exprimată în dolari, dar ar putea afecta competitivitatea, majora rata inflaţiei, în statele ale căror monede sunt dependente de moneda americană, şi valoarea rezervelor valutare.

"Având în vedere că efectul pozitiv asupra calcului datoriei va fi contrabalansat de efectele negative asupra competitivităţii, rezultatul final va depinde dacă declinul dolarului va reflecta un proces lin, de echilibrare de la sine care va permite reducerea dezechilibrelor globale, sau recesiunea SUA, turbulenţele de pe pieţele financiare globale şi/sau creşterea averziunii faţă de risc", se mai arată în raport.

Dolarul s-a depreciat cu 22% în ultimii şase ani, potrivit indicelui Rezervei Federale americane, bazat pe schimburile comerciale, în contextul presiunilor exercitate de deficitul mare de cont curent al SUA, al diversificării monedelor în care băncile naţionale realizează rezerve şi creşterii solide a economiei globale, care a determinat investitorii să se orienteze spre alte pieţe în afara Statelor Unite.

Pentru statele dezvoltate, cu rating foarte bun, impactul deprecierii dolarului va fi secundar.

Totuşi, agenţia de evaluare financiară nu a subestimat efectul pe care îl va avea o continuare a deprecierii dolarului asupra economiei globale.

Potrivit raportului, o perioadă lungă de timp în care dolarul va rămâne slab va afecta considerabil economia mondială, fiind o provocare pentru hegemonia SUA dincolo de sfera pur economică şi reprezentând un pas înainte spre o lume multipolară.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin dolarului