x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza gazului: Europa riscă să se confrunte peste zece zile cu probleme 'foarte grave'

Criza gazului: Europa riscă să se confrunte peste zece zile cu probleme 'foarte grave'

03 Ian 2009   •   00:00

Disputa dintre Ucraina şi Rusia riscă să antreneze 'probleme foarte grave' pentru tranzitul de gaze ruseşti către Europa în decurs de 'circa zece zile', a declarat sâmbătă reprezentantul preşedinţiei ucrainene pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, citat de AFP.



'Dacă partea rusă nu va începe să livreze mai mult gaz decât în prezent, în decurs de circa zece zile ar putea să apară probleme tehnologice foarte grave' în ceea ce priveşte tranzitul de gaze ruseşti către Europa, a spus el.

El a explicat că, dacă gazoductul ucrainean nu va primi volumul corespunzător de gaz, presiunea în conductă va scădea şi, inevitabil, vor exista înreruperi ale livrărilor. 'Sistemul va fi obligat să se oprească pentru a aştepta revenirea presiunii', a arătat Sokolovski.

Oficialul ucrainean a recunoscut, într-o întâlnire cu presa, că 'există gaz în rezervoarele subterane', dar a precizat că acesta nu poate fi utilizat decât pentru nevoile interne ale ţării.

Rusia a întrerupt, la 1 ianuarie, livrările de gaze către Ucraina, în absenţa unui acord asupra preţului pentru 2009, reiterându-se situaţia din 2006, când o dispută similară cu Ucraina a dus la întreruperea aprovizionării cu gaze a ţărilor europene.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: lumea