x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 100 de morţi în urma atentatelor din Bombay

100 de morţi în urma atentatelor din Bombay

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Noi 2008   •   00:00
100 de morţi în urma atentatelor din Bombay

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite la Bombay în tiruri şi explozii în serie care au vizat miercuri seară mai ales mari hoteluri ale oraşului, a relatat joi presa indiană.



O sută de persoane au fost ucise, a indicat directorul general al poliţiei statului Maharashtra, A. N. Roy pentru Press Trust of India, citat de Agerpres. Un precedent bilanţ al guvernului acestui stat era de 78 de morţi, cu un număr de răniţi între 200 şi 350, potrivit estimărilor furnizate de agenţii.


Guvernul indian fusese avertizat despre riscul ca teroriştii să ajungă în Bombay pe mare
Serviciile de informaţii indiene avertizaseră guvernul asupra riscului ca teroriştii să încerce să ajungă în Bombay pe mare, a declarat un înalt oficial din poliţia indiană, citat de Times of India, în ediţia electronică de joi.

"Informaţiile sunt disponibile de şase luni, iar cu patru luni în urmă localnicii au găsit în districtul Raigad o ambarcaţiune suspectă", a adăugat oficialul citat, sub protecţia anonimatului.

Localnicii s-au temut că aceasta ar putea fi încărcată cu explozibili, însă în urma percheziţiei, la bordul ambarcaţiunii nu au fost găsite materiale suspecte.

Autorităţile indiene au declarat că autorii atacurilor de miercuri seara de la Bombay au ajuns în zonă la bordul unor bărci, iar majoritatea supecţilor arestaţi sunt pescari.

Mai multe atacuri armate sincronizate, comise miercuri seara la Bombay, s-au soldat cu moartea a peste 100 de persoane şi rănirea altor câteva sute. Forţele de ordine sunt încă implicate în confruntări cu teroriştii, care au luat ostatici, probabil cetăţeni occidentali, în cel puţin două hoteluri din capitala economică a Indiei.

Surse oficiale, citate de Times of India, au afirmat că unii dintre autorii atacurilor ar putea fi cetăţeni pakistanezi. Atacurile au fost revendicate de o grupare practic necunoscută, Deccan Mujahedin, care a transmis mesaje mai multor redacţii din Bombay, iar unul dintre terorişti a declarat, pentru postul India TV, că aceştia vor "eliberarea tuturor mujahedinilor închişi în India".
Mediafax


Situaţia din India este tratată ca "urgenţă de război"

Guvernul indian consideră că atacurile teroriste de miercuri, de la Bombay, reprezintă o declaraţie de "război" împotriva naţiunii, luându-şi angajamentul că va da agresorilor o replică "pe măsură", relatează Times of India în ediţia electronică.

"Considerăm atacurile teroriste de la Bombay (o declaraţie de) război şi tratăm situaţia ca pe o urgenţă de război", a declarat ministrul de Interne, Sriprakash Jaiswal, adăugând că se întreprind toate acţiunile necesare pentru elucidarea evenimentelor şi arestarea agresorilor.

"Dorim să asigurăm poporul că teroriştii vor primi o replică pe măsură", a insistat acesta.

"Premierul (Manmohan Singh) a monitorizat personal situaţia începând de noaptea trecută şi menţinte în permanenţă legătura cu ministrul" Vilasrao Deshmukh, a adăugat Jaiswal.

În afara celor 200 de membri din cadrul unităţilor speciale ale Gărzii pentru Securitate Naţională, au fost mobilizate în Bombay şi unităţi speciale ale Marinei şi Armatei.

"În câteva locaţii continuă să se tragă, dar sperăm ca totul să se termine curând", a precizat oficialul. Întrebat cine se află în spatele acestor atentate, ministrul răspuns că este prea curând pentru a da un răspuns în acest moment.
Mediafax


Filmul evenimentelor din Bombay

www.bbc.co.uk


O serie de atacuri teroriste comise în oraşul Bombay, din India, s-au soldat cu moartea a peste 100 de persoane şi rănirea câtorva sute în mai puţin de două ore, în zece locuri diferite ale centrului financiar indian, relatează Sky News, care prezintă filmul evenimentelor.

CAFENEAUA LEOPOLD - ora locală 21.15 (17.45, ora României)
Un grup de terorişti înarmaţi cu mitraliere de tip AK-47 au pătruns într-o cafenea frecventată de turişti, începând să tragă la întâmplare şi să arunce cu grenade.

NARIMAN HOUSE, COLABA - ora locală 21.20 (17.50, ora României)
Mai mulţi ostatici au fost duşi într-un complex rezidenţial şi de afaceri al unei organizaţii religioase evreieşti. Un rabin şi familia s-ar afla printre ostatici. O benzinărie din apropierea Bootleggers Pub, un alt local foarte frecventat de turişti, a fost aruncată în aer.

GARA CST - ora locală 21.24 (17.54, ora României)
Teroriştii înarmaţi au început să tragă într-o sală. Se bănuieşte că mai multe persoane au fost ucise şi alte zeci au fost rănite în atac.

HOTELUL TAJ MAHAL PALACE - ora locală 21.30 ( 18.00, ora României)
Un număr de persoane înarmate au intrat în hotel şi au început să tragă, înainte de a lua ostatici. Potrivit martorilor, teroriştii căutau cetăţeni americani şi britanici. Un incendiu a izbucnit în hotel, pompierii luptându-se cu flăcările până a doua zi dimineaţă. Oficiali din cardul poliţiei au anunţat ulterior că situaţia ostaticilor a luat sfârşit.

HOTELUL OBEROI TRIDENT - ora locală 21.35 (18.05, ora României)
La numai cinci minute de la evenimentele petrecute la hotelul Taj Mahal Palace, acelaşi scenariu s-a desfăşurat la altul dintre cele mai scumpe hoteluri din oraş.

VILE PARLE - ora locală 21.55 (18.25, ora României)
Un taxi a fost aruncat în aer într-o suburbie a oraşului.

SPITALUL CAMA - ora locală 22.15 (18.45, ora României)
Teroriştii au ajuns cu o maşină Skoda furată la spitalul din sudul oraşului şi au început să tragă la întâmplare în interiorul şi exteriorul spitalului Cama.

CINEMATOGRAFUL METRO - 22.30 (19.00, ora României)
Înainte de a fura o maşină a poliţiei, teroriştii au deschis focul asupra doi ofiţeri aflaţi în apropierea cinematografului.

WADI BUNDER - ora locală 22.45 (19.15, ora României)
Un alt taxi a explodat, iar cel puţin trei persoane au fost ucise.

GIRGAUM - ora locală 22.50 (19.20, ora României)
Un alt incident a fost raportat în zona Girgaum, dar nu au existat infomaţii clare despre desfăşurarea evenimentelor.
Mediafax

×
Subiecte în articol: româniei lumea teroristii india bombay locală