x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2009, anul aniversărilor în Europa

2009, anul aniversărilor în Europa

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Dec 2008   •   00:00

Europa se pregăteşte pentru a marca, în 2009, o serie de aniversări ale unor momente definitorii pentru istoria Europei, dar şi a lumii, în general, notează Agerpres.



Pe lângă împlinirea a 70 de ani de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia Poloniei de către trupele hitleriste la 1 septembrie 1939, în 2009 se aniversează şi 20 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est. Începând cu organizarea de alegeri democratice în Polonia, în iunie 1989, anul schimbării a culminat în noiembrie, cu căderea Zidului Berlinului, evenimentul devenind simbolul sfârşitului Războiului Rece care a divizat Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Căderea Zidului Berlinului a determinat în scurt timp şi răsturnarea guvernului de la Praga susţinut de Uniunea Sovietică, precum şi la prăbuşirea comunismului în România, în urma revoluţiei sângeroase ce a dus la alungarea dictatorului Nicolae Ceauşescu, executat în ziua de Crăciun împreună cu soţia sa.Prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est, precum şi deschiderea susţinută de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, au pregătit calea pentru colapsul Uniunii Sovietice.

Totuşi, la aproape 20 de ani după ce guvernele comuniste din Centrul şi Estul Europei au căzut precum piesele de domino, noile conduceri politice din regiune încă mai încearcă să înlăture efectele negative resimţite de industrie şi de populaţie în deceniile de conducere comunistă centralizată. Procesul de transformare în sisteme economice de tip occidental riscă să fie acum complicat de criza economică ce se răspândeşte cu repeziciune în întreaga lume. Tot în 2009 se vor aniversa 60 de ani de la crearea Republicii Federale Germania şi tot atâţia de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). De asemenea, anul viitor se vor împlini şi 10 ani de la crearea euro, ce avea să devină, în acest interval, monedă unică în 16 state membre ale Uniunii Europene (după ce şi Slovacia va trece la euro la 1 ianuarie 2009)

×
Subiecte în articol: lumea