x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2014, anul care ne va schimba soarta

2014, anul care ne va schimba soarta

de Sînziana Stancu    |    17 Iun 2010   •   00:00
2014, anul care ne va schimba soarta

Un specialist de la Cambridge prezice că în 2014 se va prodiuce un "eveniment epocal" ce va determina cursul acestui secol.

0-123724-boylen.jpgProfesorul Nicholas Boyle, de la Universitatea Cambridge, care s-a ocupat de studiul evenimentelor care au schimbat omenirea, a ajuns la concluzia că în anul 2014 se va produce un eveniment foarte important, care va arăta dacă secolul XXI va fi violent şi sărac sau, din contră, liniştit şi prosper.

Boyle, citat de Daily Mail, numeşte "Marele Eveniment" cu semnificaţie internaţională ca fiind "de proporţiile unui cataclism". Din studiile lui a rezultat că, în ultimii 500 de ani, un asemenea eveniment "cataclismic" s-a produs în al doilea deceniu al fiecărui secol şi fie a provocat războie sau conflicte religioase, fie a adus pace.

ISTORIC
În 1517, Martin Luther a afişat pe uşa Bisericii din Wittenburg cele 95 de teze ale sale care cereau interdicţia comerţului cu indulgenţe (donaţii băneşti contra iertarea păcatelor), intrând în conflict cu Biserica Romano-Catolică, sugerând reformarea acesteia şi luptând pentru afirmarea Protestantismului;
Anul 1618 a marcat începutul Războiului de 30 de ani şi decenii de conflicte religioase în Europa Occidentală;
În 1715, conflictul s-a încheiat prin instalarea dinastiei de Hanovra, de origine germană, care s-a extins şi în Regatul Marii Britanii;

În 1815 a avut loc Congresul de la Viena, urmat de înfrângerea lui Napoleon, ce a încununat începutul unei perioade de relativă stabilitate în Europa;
În 1914 a izbucnit primul război mondial, un conflict catastrofal, soldat cu milioane de morţi, ce a dat tonul unor neînţelegeril ce s-au prelungit până astăzi.
Urmând acelaşi algoritm, Boyle nu are nici un motiv să creadă că în deceniul următor al secolului nostru va fi altfel şi spune că fenomenul crizei economice, care a lovit Statele Unite în 2007 şi s-a extins la scară planetară este doar "preludiul" unui eveniment epocal ce se va produce, după estimăile lui, în 2014.

SCHIMBĂRI CICLICE
Teoria sa se bazează pe schimbările ciclice produse în fiecare secol, care au impus anumite tendinţe ce au marcat întregile perioade de după. El susţine că, la fel ca şi la om, caracterul unui secol se conturează în jurul vârstei de 20 de ani.
Cât priveşte previziunile pentru anul 2014, Boyle susţine că recentul colaps economic a pus în mişcare roţile unor neînţelegeri şi mai mari în relaţiile internaţionale. Astfel, el anticipează că Statele Unite vor fi actorul principal pe scena internaţională, care va lega şi dezlega alianţe, va lua sau va anula anumite decizii, în urma cărora secolul fie va cădea în violenţă şi sărăcie, fie va intra într-o nouă eră a cooperării la nivel global.

Boyle avertizează însă că pacea nu va fi posibilă până când lumea nu va înţelege că este nevoie de un sistem global de guvernare, şi nu de sisteme indiviuale, ale fiecărei ţări în parte. Iar probleme şi provocări cum ar fi încălzirea globală, ascensiunea Indiei şi Chinei sau criza globală a datoriilor nu vor putea fi rezolvate sau evitate decât printr-o cooperare la nivel internaţional.
"Marile schimbări economice duc la mari schimbări politice, pe care încă nu le-am văzut. Conform teoriei mele, o altă criză ne pândeşte, iar acest lucru se poate vedea după problemele pe care le ridică mai degrabă datoriile naţionale, decât datoriile creditelor private", a mai spus Boyle.

El este de părere că, de vreme ce SUA îşi menţin "colosul" militar, ele vor trebui să fie "jucătorul principal în orice schimbăre politică majoră". Dar semnul încurajator este acela că "am început secolul XXI cu mult mai multe organizaţii internaţionale şi interguvernamentale faţă de secolul trecut", iar "singura cale către un secol liniştit este continuarea aşa-numitei «pax Americana»", istoricul concept al unei păci relative în emisfera vestică mai întâi, extins apoi în toată lumea occidentală.

×
Subiecte în articol: magazin