x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A fost descoperit portretul autentic al lui William Shakespeare

A fost descoperit portretul autentic al lui William Shakespeare

10 Mar 2009   •   00:00
A fost descoperit portretul autentic al lui William Shakespeare

Experţi în viaţa şi opera lui William Shakespeare au prezentat la Londra un tablou pe care îl consideră a fi singurul portret autentic al celebrului autor englez pictat în timpul vieţii, informează AP.



Potrivit membrilor Fondului locului de naştere al lui Shakespeare (Shakespeare Birthplace Trust, SBT), pânza a fost realizată pentru a servi drept model gravurii care ornează coperta culegerii pieselor sale cunoscute sub denumirea de "First Folio". Paul Edmondson, director al SBT, precizează că tabloul a servit, de asemenea, ca model pentru un celebru portret al dramaturgului care poate fi văzut în biblioteca Folger Shakespeare din Washington. "Ceea ce îl face atât de important este faptul că portretul a fost realizat în timpul vieţii lui Shakespeare", subliniază el. "Credem că a fost pictat în 1610, după el fiind făcute mai multe copii, între care şi faimoasa gravură" din First Folio. "Portretul nostru este prima versiune a unuia dintre cele mai mari portrete ale lui Shakespeare." Celelalte portrete au fost executate după moartea dramaturgului în 1616, precizează el. Experţii au ajuns la convingerea că bărbatul bărbos pe care îl reprezintă imaginea este într-adevăr Shakespeare, asigură Edmondson. "Suntem siguri de aceasta în procent de 90 %. Nu poţi fi niciodată sigur total, vor exista întotdeauna şi opinii contrare", a opinat acesta, citat de Agerpres.

Portretul aparţinea de mult timp colecţiei Cobbe, proprietate a familiei cu acelaşi nume, dar legătura cu Shakespeare nu a fost stabilită decât în 2006, cînd un membru al familiei a văzut tabloul bibliotecii Folger, în cursul unei expoziţii temporare la Londra. El a realizat atunci cât de asemănătoare sunt cele două portrete. Tabloul va fi expus publicului în sediul SBT din Stratford-on-Avon, oraşul natal al autorului, din 23 aprilie până în 6 septembrie. Portretul a fost prezentat în aceeaşi zi în care o altă informaţie importantă referitoare la Shakespeare a fost anunţată: fundaţia teatrului în care piesele sale au fost jucate şi unde el însuşi a interpretat roluri ca actor a fost descoperită într-o periferie a Londrei, Hackney, potrivit Muzeului Londrei. Arheologii Muzeului au descoperit, de asemenea, o ceramică având imaginea unui bărbat care semăna cu Shakespeare. "Suntem siguri 99 % că acesta este teatrul", a precizat Tim Morley, purtătorul de cuvânt al instituţiei.Potrivit Muzeului, teatrul rudimentar - botezat "The Theatre" - a fost construit în 1576. Locul unde Shakespeare a jucat în piese ca actor între 1594-1597 este ocupat în prezent de un depozit abandonat, care ar putea face loc unui mic teatru

×
Subiecte în articol: lumea shakespeare