x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A fost inventat telefonul care anunţă cutremurele

A fost inventat telefonul care anunţă cutremurele

30 Sep 2010   •   00:00

Sistemul de avertizare în caz de cutremur prin telefonul mobil şi-a dovedit eficienţa miercuri. Locuitorii capitalei japoneze, Tokyo, au fost avertizaţi cu câteva secunde înaintea seismului, anunţă site-ul lesquotidiennes.com, citat de Agerpres.



Prezicerea cutremurelor este una din marile provocări pentru cercetătorii japonezi. Iniţiat în 2007, sistemul de avertizare prin telefon mobil şi-a demonstrat miercuri eficienţa, arată The Times.

Milioane de locuitori din nordul şi centrul Japoniei au primit ieri o avertizare pe telefon, care anunţa un cutremur la Fukushima, iar, cu 30 de secunde mai târziu, mişcarea telurică ajungea la Tokyo. Au fost numai 30 de secunde, suficiente însă ca lumea să se pună la adăpost sub o masă, ca metroul şi circulaţia să se oprească, de exemplu.

Este un succes pentru un sistem care a înregistrat unele probleme de instalare în cei trei ani de existenţă. Comunicarea se face printr-o reţea de captatori instalaţi în toată ţara, care trimit informaţiile la Agenţia meteorologică naţională, ce anunţă apoi la TV, radio şi pe telefoanele mobile.

×
Subiecte în articol: lumea