x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A incetat din viaţă Antonie Iorgovan

A incetat din viaţă Antonie Iorgovan

04 Oct 2007   •   00:00
A incetat din viaţă Antonie Iorgovan

Senatorul PSD Antonie Iorgovan, care suferea de cancer, a murit azi dimineaţă, la clinica din Viena unde a fost transferat la sfărşitul săptămănii trecute.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan, care suferea de cancer, a murit azi dimineaţă, la clinica din Viena unde a fost transferat la sfărşitul săptămănii trecute.

Antonie Iorgovan, in vărstă de 59 de ani, suferea de mai multă vreme de cancer, starea acestuia agravăndu-se in ultima perioadă.

Senatorul social-democrat a fost transferat din nou, sămbăta trecută, la solicitarea familiei, intr-o clinică de specialitate din Viena, unde a murit, joi dimineaţă, inainte de a fi supus unei noi intervenţii chirugicale, afirmă surse medicale.

Medicii romăni au fost rezervaţi in privinţa unui nou trasport la Viena, apreciind că ar putea fi afectată şi mai mult starea sănătăţii pacientului. Familia a vrut, insă, să fie respectată dorinţa senatorului Iorgovan, astfel că au fost semnate toate documntele privind transferul in clinica vieneză.

Senatorul Antonie Iorgovan a mai fost internat in clinica vieneză in 5 septembrie şi a revenit la Secţia oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, peste aproape două săptămăni.

Adrian Năstase: "Iorgovan era exact genul de om de care Romănia are nevoie acum - un om al regulilor"Â

"Oamenii care cred in reguli şi principii sunt cei care ne pot ajuta cel mai mult in asemenea vremuri dezordonate. Numele său va rămăne aproape sinonim cu prima noastră Constituţie postdecembristă, şi chiar şi cei mai cruzi critici ai săi vor recunoaşte mereu că acel act este punctul de plecare al vieţii noastre democratice. Prestanţa sa ne va lipsi nu numai nouă, celor din PSD, ci şi vieţii publice romăneşti, care va fi mai săracă fără o instanţă respectată", a declarat Adrian Năstase.
  Â
Â

Premierul Tăriceanu regretă moartea senatorului Iorgovan

'Imi pare rău. A fost unul dintre cei care a participat extrem de activ şi consistent la elaborarea Constituţiei,' a declarat Tăriceanu.

Cu toate acestea, şeful Executivului a subliniat că, in prezent, Constituţia nu poate rezolva anumite probleme de ordin instituţional in Romănia.

'Chiar dacă nu sunt de acord cu modul in care Constituţia rezolvă anumite probleme de ordin instituţional in Romănia, nu pot să nu apreciez ceea ce a făcut Antonie Iorgovan. O Constituţie reflectă o anumită viziune, o viziune care era probabil valabilă in 1990 pentru o anumită majoritate. Astăzi, lucrurile au evoluat foarte mult, insă apreciez contribuţia pentru ceea ce a fost Parlamentul ca instituţie fundamentală a democraţiei', a arătat primul-ministru.

Şeful Executivului a menţionat că senatorul Antonie Iorgovan era bolnav de mai mult timp şi chiar au avut o discuţie pe acest subiect in urmă cu căteva luni. Cu acel prilej, potrivit lui Tăriceanu, premierul l-ar fi intrebat pe senator dacă are nevoie de ajutor, insă Antonie Iorgovan l-a asigurat că 'se descurcă'.

Sergiu Andon: A"ntonie Iorgovan a făcut saltul de la o Constituţie fadă la o operă legiuitoare"

'Antonie Iorgovan era un jurist atipic: era foarte tranşant şi avea o structură de luptător', a afirmat Sergiu Andon.

Deputatul PC a amintit că Iorgovan şi-a legat numele de crearea Constituţiei in două forme, avănd un rol deosebit in propovăduirea spiritului constituţional şi crearea unei culturi constituţionale.

'Dacă pe undeva Justiţia este reprezentată şi cu sabia, Antonie Iorgovan era purtătorul de sabie', a spus Andon.

El a punctat că Iorgovan a făcut saltul de la o Constituţie fadă la o adevărată operă legiuitoare.

'Dumnezeu să-l ierte! Ne rămăne să preluăm ceva din tenacitatea sa', a mai spus Sergiu Andon.

Crin Antonescu (PNL): "Vom resimţi cu toţii absenţa lui Antonie Iorgovan"

'In ciuda faptului că am fost pe poziţii politice diferite foarte mulţi ani, cred că dispariţia senatorului Iorgovan este o mare pierdere pentru viaţa publică şi pentru viaţa politică romănească, pentru că, intre politicienii anilor 90 şi 2000, Antonie Iorgovan s-a distins printr-o competenţă juridică şi constituţională indiscutabilă, dar şi prin faptul că in acest peisaj politic domnia sa a fost o personalitate distinctă', a subliniat Crin Antonescu, care a transmis condoleanţe familiei senatorului.

'Cred că toţi vom resimţi absenţa sa, pentru că şi dacă te aflai pe poziţii diferite şi dacă te aflai in polemică, dintr-o confruntare cu senatorul Iorgovan aveai intotdeauna ceva de invăţat şi era un căştig cert, nu doar pentru partidul din care făcea parte, ci pentru viaţa politică romănească', a spus Antonescu.

El a arătat că in urma senatorului Antonie Iorgovan 'rămăn categoric nişte lucruri importante, rămăne o Constituţie care a fost legată de numele său şi care, in ciuda tuturor imperfecţiunilor sau aspectelor discutabile, a fost o operă importantă in lumea romănească după 1990'.

  • Sursa: Rompres, Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin iorgovan antonie antonie iorgovan