x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A murit Nicolae Dobrin

A murit Nicolae Dobrin

de Jurnalul National    |    26 Oct 2007   •   00:00
A murit Nicolae Dobrin

Vesti triste pentru iubitorii sportului. Nicolae Dobrin, marea stea a fotbalului romanesc a trecut in legendă.

Vesti triste pentru iubitorii sportului. Nicolae Dobrin,marea stea a fotbalului romanesc a trecut in legendă.

Nicolae Dobrin a debutat in Divizia A la doar 14 ani I se spunea "Gascanul". Deoarece, pe teren, evolua mereu cu capul sus, neavand nevoie sa priveasca mingea pentru a executa unul dintre driblingurile care l-au facut celebru. "Nu trebuia sa ma uit la balon, intrucat ma asculta si venea dupa mine. De asemenea, stiam mereu unde se aflau colegii, fara a fi nevoit sa arunc vreo privire in jur. Cred ca din aceasta cauza prietenii ma strigau Gascanul", a dezvaluit Nicolae Dobrin.

FOTBAL SI IAR FOTBAL. Viata sa a fost si inca este legata invariabil de fotbal, sportul de care s-a simtit atras inca de cand a facut primii pasi. "In perioada copilariei mele in Pitesti se practica un singur sport: fotbalul. Iar eu am crescut chiar langa stadionul orasului. Nu trecea nici macar o zi fara a juca macar un meci. Dimineata, in loc sa merg la scoala, ajungeam invariabil pe teren, unde incingeam o miuta cu prietenii. Asa ca nu puteam imbratisa o alta cariera", isi aminteste fosta glorie pitesteana. De altfel, Nicolae Dobrin spune ca in acele vremuri un meci de fotbal reprezenta singura modalitate de distractie. "Nu prea aveai ce face atunci. In oras erau doar doua cinematografe si intr-o zi vedeai ambele filme. Dupa care nu mai aveai nimic de facut. Nu ne mai ramanea decat fotbalul. Jucam de dimineata pana seara. Doar caderea noptii ne alunga de pe teren".

IMPROVIZATII. De-a lungul carierei sale, fotbalistul a folosit diferite mingi: ba de carpe, ba de cauciuc, iar in ultima instanta si cutiile goale de conserve reprezentau o optiune. Insa aceste "baloane" l-au ajutat pe Dobrin sa-si dezvolte tehnica sa uluitoare. "Daca nu aveam o minge adevarata, foloseam inclusiv cutii de conserve. Sau jucam miuta cu o minge de cauciuc de 3,50 de lei pe un teren de baschet si foloseam structura de metal a panoului de baschet drept poarta. Iar la un moment dat ajunsesem sa inscriem direct din corner. Mingea aceea de cauciuc ne-a obligat sa invatam sa lovim corect, deoarece, in caz contrar, ne juleam degetele. Tocmai de aceea, mai tarziu, ni se parea o joaca balonul de piele, daca o mangaiai pe aia mica, pentru a nu-ti rani buricul degetului pe zgura, aia mare te asculta fara probleme", povestea fostul jucator al Argesului.

BERNABEU. Nicolae Dobrin a fost unul dintre primii jucatori romani care au fost doriti de echipa spaniola Real Madrid. Numai ca insusi Nicolae Ceausescu s-a impotrivit transferului sau, in ciuda unei oferte tentante: 2.000.000 de dolari, precum si dotarea stadionului cu nocturna. Dictatorul s-a temut atunci de crearea unui precedent. "Am jucat in Cupa Campionilor cu Real Madrid, iar Santiago Benabeu a parasit Spania, prima oara dupa 20 de ani, special sa ma vada pe mine. A discutat direct cu Ceausescu, dar acesta n-a vrut sa-mi dea drumul sa plec. Daca voiam totusi, puteam ramane in Spania dupa returul cu Real, insa daca nu s-a putut legal, am preferat sa ma intorc in tara", a povestit Dobrin.

Dinamo -FC Arges (1979)

Dobrin la Nationala

×
Subiecte în articol: magazin nicolae dobrin nicolae dobrin