x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A murit Patrick Swayze

A murit Patrick Swayze

de Irina Cristea    |    Adriana V. Paduraru    |    15 Sep 2009   •   00:00
A murit Patrick Swayze

În ianuarie 2008 medicii i-au dat cumplita veste că suferă de cancer la pancreas. Una dintre cele mai virulente forme de cancer. Doar 5% dintre bolnavi reuşesc să reziste cinci ani de la momentul diagnosticului. Din acel moment, pentru actorul Patrick Swayze a început lupta pentru a se convinge că sfârşitul nu îi poate fi atât de aproape. Luni noapte însă, bătălia s-a încheiat.



Actorul american Patrick Swayze, devenit celebru cu rolul instructorului de dans din filmul "Dirty Dancing", a murit luni, după 20 de luni de luptă cu cancerul. O boală cruntă, diagnosticată într-un stadiu avansat, pe care însă Swayze a înfruntat-o cu demnitate. A urmat un tratament experimental, ba chiar a acceptat rolul principal într-un serial de televiziune ("The Beast").

Serialul a fost întrerupt în iunie, din pricina stării de sănătate a lui Patrick. Boala se extinsese şi îi afectase şi ficatul. "Cred că toată lumea era de părere că sunt nebun... se gândea că voi distruge un serial de televiziune", spunea Swayze într-un interviu acordat în ianuarie 2009, adăugând că diagnosticul care i-a fost pus în ianuarie 2008 - cancer la pancreas - l-a speriat şi l-a înfuriat.

La începutul acestui an, Swayze începuse să-şi scrie memoriile, ajutat de soţia sa, Liza Niemi, care-i stătea alături de peste 30 de ani.

COWBOY CU INIMĂ BLÂNDĂ

"Când mă gândesc la el, mă trezesc pe vremea când eram copii, în braţele sale, dansând şi exersând figurile de dans în lacul acela îngheţat, pentru a face acel film mic pe care nu credeam că o să-l vadă cineva. Patrick a fost un cowboy adevărat, cu o inimă blândă. Un om curajos, care nu s-a temut să-şi facă singur cascadoriile. Şi nu mă miră faptul că a luptat demn şi cu curaj împotriva cancerului. Patrick a fost o combinaţie minunată între masculinitate brută şi sensibilitate desăvârşită", a declarat Jennifer Grey, partenera sa din "Dirty Dancing".

PLANETA A PIERDUT O INIMĂ MARE

"Patrick a fost un om minunat, un fiu, un soţ, un frate şi un prieten iubitor. A fost unul dintre cei mai creativi, agreabili şi vii oameni pe care îi cunosc. A făcut la fel de mult pentru dans ca orice om din generaţia noastră. Patrick iubea viaţa şi era entuziasmat indiferent ce făcea. Dacă putea să urce un munte, îl urca. Dacă putea să scrie ceva, scria. Dacă putea dansa, ştim foarte bine că dansa.

A trăit tot ce-a făcut. A fost un om iubitor, sufletist. Planeta a pierdut o inimă mare. Iar eu am pierdut un prieten", a declarat coregraful filmului "Dirty Dancing".

Biografie
Patrick Swayze s-a născut la 18 august 1952, în Houston, Texas, şi a cunoscut lumea divertismentului foarte devreme. Tatăl său era campion de rodeo, iar mama sa deţinea un studio de balet. De altfel, Swayze s-a pregătit pentru dans de la o vârstă fragedă şi a făcut parte din mai multe companii de balet din New York înainte să se decidă să se mute pe Broadway. În anii 1970, rolul Danny Zuko din versiunea pentru Broadway a producţiei "Grease" a atras atenţia Hollywoodului asupra talentelor sale multiple. În consecinţă, Patrick s-a mutat pe Coasta de Vest, apărând cu roluri de mică întindere în filme pentru micul şi marele ecran.

După rolul din "Dirty Dancing" (1987), unul dintre cele mai populare şi copiate filme din lume, Swayze a devenit un adevărat sex-simbol, statut consolidat şi prin rolul din "Ghost" (Fantoma mea iubită), unde a avut-o drept parteneră pe Demi Moore.

Patrick Swayze a fost nominalizat de trei ori la Premiile Globul de Aur, pentru rolurile din filmele "Dirty Dancing" (1987), "Ghost" (1990) şi "Reginele balului/ To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar" (1995), şi are o stea pe Walk of Fame la Hollywood.

A făcut istorie cu "Dirty Dancing"

"Dirty Dancing" confirmă vorba românească din bătrâni despre buturuga mică şi carul mare. Realizat cu un buget foarte mic, filmul aproape că a fost refuzat de studioul de producţie. A devenit însă unul dintre cele mai iubite pelicule din istoria cinematografiei, a obţinut nominalizări la Globul de Aur pentru actorii principali şi a fost recompensat cu un Glob de Aur, dar şi cu un Oscar pentru piesa de pe coloana sonoră "(I've Had) The Time of My Life". Deşi producătorii nu şi-au făcut mari speranţe, Dirty Dancing a avut încasări de 64 de milioane de dolari în box office-ul nord-american şi de 214 milioane de dolari la nivel mondial. Jennifer Grey, interpreta rolului principal, îşi aminteşte că, din anumite motive, scenei dansului în lac i-a venit rândul la filmări tocmai în octombrie. Nu numai că apa era rece ca gheaţa, dar producătorii au fost nevoiţi să vopsească frunzele în verde. Acesta este şi motivul pentru care n-au existat cadre apropiate cu cei doi protagonişti (vineţi din cauza frigului) şi nici cu "mediul înconjurător". De asemenea, câteva scene drăgăstoase între Swayze şi Grey, precum cele de la învăţatul paşilor de dans, nu erau prevăzute în scenariu. Însă au fost păstrate, pentru că regizorul le-a considerat foarte naturale şi "hot". Potrivit site-ului imdb.com, Val Kilmer şi Billy Zane au fost primele opţiuni pentru interpretarea rolului principal. Numai că primul a refuzat "partitura", iar cel de-al doilea n-a fost destul de priceput la dans. Se pare că şi Sarah Jessica Parker a dat o probă pentru a interpreta rolul Baby.

Swayze a fost unul dintre autorii piesei "She's Like the Wind", pe care a interpretat-o pentru coloana sonoră a filmului. Piesa a ajuns până pe locul al treilea în topurile de specialitate. Filmul a rămas popular peste două decenii şi a beneficiat şi de o adaptare pentru scena de teatru. (A.V.P.)

"Patrick, eşti iubit de atât de multe persoane şi ne vei lumina mereu vieţile. Şi, aşa cum îi spunea Sam lui Molly (personajele din «Ghost» - n.r.): «Este uimitor cum iei iubirea cu tine»"
Demi Moore - actriţă

"Odihneşte-te în pace. Ai fost un mare talent. Şi, cel mai important, un adevărat gentleman"

Alyssa Milano - actriţă

"Era un actor minunat şi om foarte bun. Punea suflet în tot ce făcea. A fost un luptător minunat în bătălia sa cu cancerul"

Larry King - realizator de talk-show

"Mereu voi păstra amintiri extraordinare legate de Patrick... vino înapoi cât mai repede, avem nevoie de tine aici, pe pământ"
Kirstie Alley - actriţă


×
Subiecte în articol: Patrick Swayze