x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A SCĂPAT DE "PE VIAŢĂ” / Mailat - 29 de ani de închisoare

A SCĂPAT DE "PE VIAŢĂ” / Mailat - 29 de ani de închisoare

de Carmen Plesa    |    29 Oct 2008   •   00:00

Românul Romulus Nicolae Mailat este vinovat de uciderea, agresarea sexuală şi tâlhărirea Giovannei Reggiani, fapte pentru care îşi va petrece următorii 29 de ani în închisoare.



Apărarea a cerut achitarea lui Romulus Mailat (25 de ani) din lipsă de probe, procurorul a vrut închisoare pe viaţă, iar Curtea cu Juri a decis ieri că românul va sta 29 de ani în puşcărie. Mailat a fost aşadar găsit vinovat de uciderea, agresarea sexuală şi tâlhărirea italiencei Giovanna Reggiani (47 de ani). Agresiunea s-a petrecut exact în urmă cu un an, la 30 octombrie, iar italianca a murit la spital după două zile de comă provocată de leziuni grave.

APĂRAREA A VRUT ACHITARE
Sunt "inconsistente şi insuficiente probele aduse la proces” – acesta e motivul pentru care avocatul lui Romulus Mailat, românul acuzat de uciderea Giovannei Reggiani, a cerut ieri achitarea clientului său.

Condamnarea românului s-a făcut însă în baza declaraţiilor date de Emilia Neamţu, o vecină de tabară, care a spus că l-a văzut pe bărbat târănd corpul italiencei. Neamţu însă fusese internată timp de un an la un spital de psihiatrie din Sibiu, cu diagnostocul de tulburări de personalitate. De asemenea, femeia era cunoscută în tabără ca având probleme psihice serioase. Emilia Neamţu nu a venit la proces pentru a-şi susţine declaraţiile făcute în timpul anchetei, iar procurorul italian a declarat-o "de negăsit”, deşi în aceeaşi zi femeia dădea interviuri ziariştilor români în gospodăria ei de la Avrig.

MARTORI CIUDAŢi
Geanta Giovannei Reggiani a fost găsită în baraca lui Mailat, însă medicii de la laboratorul de cercetare genetică au spus că ADN-ul românului nu a putut fi relevat pe hainele sau corpul italiencei.

Mai mult, pe hainele lui Mailat nu au fost găsite urme din sângele Giovannei Reggiani. Românul a fost ieri condamnat şi pentru agresiune sexuală, deşi medicii au declarat la tribunal că italianca nu a fost violată. S-a considerat însă că faptul că a ajuns la spital cu pantalonii traşi şi lenjeria ruptă demonstrează intenţia de viol din partea lui Mailat.

Martorii care au apărut la proces au făcut declaraţii contradictorii. Astfel, Dorin Obedea, tatăl concubinei lui Mailat a spus că l-a văzut pe acesta când o lovea cu pumnii pe Giovanna Reggiani, iar un alt rrom din tabără a mărturisit că ştia de la acelaşi Obedea că la locul agresiunii au fost Mailat şi încă două-trei persoane.
Soţii Zăgădău, alţi martori din proces, au declarat însă că l-au văzut pe Mailat bând bere într-un grup de prieteni în intervalul în care s-a produs agresarea italiencei, declaraţii considerate de avocatul apărării un "alibi”.

Ieri, înainte de a auzi sentinţa, Romulus Mailat a plâns în sala de tribunal. El i-a mărturisit traducătoarei că este deja împăcat cu sentinţa pe care o va primi, pentru că a simţit încă din prima zi că este condamnat şi că va servi drept ţap ispăşitor pentru toate faptele comise de români.
În afară de condamnarea de 29 de ani, Mailat va trebui să plătească o amende penală de o mie de euro şi daune materiale stabilite deocamdată la 500.000 de euro. Se pare că va fi extrădat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în România. Nu înainte însă de recursul pe care apărătorul său, nemulţumit de decizia Curţii, l-a anunţat aseara.

Pe tot timpul procesului Mailat a recunoscut doar că i-a furat geanta Giovannei Reggiani şi a respins celelalte acuzaţii.

×
Subiecte în articol: mailat lumea