x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Activitatea pe Pământ, paralizată în 2013

Activitatea pe Pământ, paralizată în 2013

de Sînziana Stancu    |    22 Sep 2010   •   00:00

Avertismentul vine de la NASA, ai cărei experţi au estimat că exploziile solare se vor produce în anul 2013, când ciclul energiei magnetice a Soarelui va atinge un maxim şi numărul mare de explozii şi pete solare ar putea genera niveluri uriaşe de radiaţii.



Aceste furtuni solare ar putea provoca furtuni geomagnetice care să paralizeze practic toată activitatea de pe Pământ. Astfel, de la sateliţi şi sisteme de navigaţie până la echipamentele electronice şi cele mai simple computere şi iPod-uri, toate acestea ar putea fi distruse sau grav perturbate de furtunile solare, timp de câteva ore, până la săptămâni întregi şi chiar luni. Furtunile solare ar putea afecta grav şi sănătatea oamenilor şi a altor vieţuitoare şi, cum lumea de astăzi se bazează foarte mult pe tehnologia înaltă, asemenea fenomene fac foarte vulnerabilă viaţa pe Pământ.

Este suficient să ne gândim numai la ce s-ar putea întâmpla dacă, din cauza furtunilor solare, sateliţii ar fi perturbaţi, la fel şi sistemele de navigaţie GPS, cele de comunicaţii de urgenţă, aparaturile sofisticate din spitale, traficul avioanelor, serviciile financiare, comunicaţiile prin radio şi multe alte tehnologii devenite indispensabile vieţii de zi cu zi, şi vom avea o viziune apocaliptică a vieţii pe Pământ.

Experţii NASA, care au lansat acest avertisment luni, în cadrul unei conferinţe internaţionale privind contracararea efectelor negative ale exploziilor solare, au atras atenţia că aproape nici o zonă de pe glob nu va rămâne neatinsă de furtunile geomagnetice, dar printre primele şi cele mai afectate zone se află Europa, mai ales partea nordică a continentului.

Specialiştii au mai explicat aceste fenomene pe baza teoriei ciclurilor de 11 ani de activitate solară intensă sau scăzută, ce se produc alternativ, iar acum, "astrul vieţii" tocmai îşi încheie o perioadă relativ liniştită, intrând într-una de activitate intensă, când va atinge un nivel fără precedent de energie magnetică. "Inelele de foc" produse de explozii au energie cât o sută de bombe cu hidrogen, putând provoca pe Pământ pagube de 20 de ori mai mari decât uraganul Katrina.

Experţii citaţi de Daily Mail spun însă că există şi metode de prevenire şi limitare a efectelor negative ale exploziilor solare, cum ar fi detectarea lor înainte de a atinge Pământul, trecerea sateliţilor în "safe mode" sau deconectarea transformatoarelor, pentru a proteja aparatele electrice.

×
Subiecte în articol: lumea