x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Acuzat în dosarul „Zambaccian”, Miron Mitrea susţine că nu ştie de ce a fost chemat la DNA

Acuzat în dosarul „Zambaccian”, Miron Mitrea susţine că nu ştie de ce a fost chemat la DNA

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Feb 2008   •   00:00
Acuzat în dosarul „Zambaccian”, Miron Mitrea susţine că nu ştie de ce a fost chemat la DNA

11:14 • Fostul ministru al transporturilor din Guvernul PSD, Miron Mitrea, s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), însoţit de avocatul său şi, la intrare, a declarat că nu ştie de ce a fost chemat de procurorii anticorupţie.

Fostul ministru al transporturilor din Guvernul PSD, Miron Mitrea, s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), însoţit de avocatul său şi, la intrare, a declarat că nu ştie de ce a fost chemat de procurorii anticorupţie.

VIZITA. După aproximativ 40 de minute, la ieşirea de la DNA, Mitrea a declarat că a fost chemat de procurori pentru a i se comunica faptul că a fost pus din nou sub învinuire în dosarul disjuns din cauza "Zambaccian" şi care vizează lucrările de extindere de la casa mamei sale din Băneasa. "Este aceeaşi poveste din 2006 pe care o ştie toată lumea", a declarat Mitrea. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-a sesizat pe 13 septembrie 2007 pe preşedintele Traian Băsescu pentru a cere urmărirea penală faţă de fostul ministru PSD Miron Mitrea pentru luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit DNA, ultimele două acuzaţii au legătură directă cu infracţiuni de corupţie, instrumentate în dosarul numărul 49/P/2006 . Şeful DNA, Daniel Morar, a cerut preşedintelui României să solicite punerea sub urmărire penală a lui Miron Tudor Mitrea (ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în perioada iunie 2003 - decembrie 2004) în conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 şi art. 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată, şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, se precizează într-un comunicat al DNA.

DOSARUL. Miron Mitrea este acuzat că ar fi fost mituit cu lucrările efectuate de trei societăţi comerciale din Bacău la vila pe care mama sa a deţinut-o în Băneasa. În intervalul 2001 - 2004, casa a fost renovată şi extinsă cu o suprafaţă de peste 100 metri pătraţi, lucrările fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls şi Regal Bacău. În cele şase luni în care firma Vertcon a lucrat la extinderea cu 100 de metri pătraţi, casa figura în acte ca fiind proprietatea lui Ion Scarlat, cel de la care o cumpărase Viorica Mitrea, mama fostului ministru al Transporturilor. Ulterior, mama fostului ministru i-a vândut vila lui Marius Opran, apropiat al soţilor Dana şi Adrian Năstase, pentru 280.000 euro. Firma Vertcon a fost fondată de Sergiu Sechelariu - fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Construcţiilor - şi Irina Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, care şi-au cedat acţiunile, în anul 2001, unor apropiaţi din firma Conimpuls, care a fost şi ea a lui Sergiu Sechelariu. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-a sesizat pe 11 septembrie pe preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală şi faţă de Adrian Năstase (prim-ministru în perioada 2000-2004), în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Sesizarea DNA face referire la capitol disjuns din dosarul Zambaccian. Pe 13 noiembrie 2006, odată cu finalizarea urmăririi penale în dosarul Zambaccian, DNA a mai precizat că Adrian Năstase este cercetat într-un alt dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, cercetările vizând dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere. În aceeaşi cauză este cercetat şi învinuitul Miron Tudor Mitrea pentru infracţiunea de luare de mită, vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 3.500.000.000 ROL.

×
Subiecte în articol: magazin dosarul miron mitrea miron mitrea