x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Adrian Cioroianu a intrat in gura secuilor din Romănia

Adrian Cioroianu a intrat in gura secuilor din Romănia

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Ian 2008   •   00:00
Adrian Cioroianu a intrat in gura secuilor din Romănia
"Dorim să-i amintim domnului ministru de externe al Romăniei şi autorităţilor publice competente că drepturile fundamentale ale omului sunt universale, de ele se poate prevala fiecare om, ele fiind inerente demnităţii fiinţei umane", a spus Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Fodor Imre, care a criticat, vineri, la Tg. Mureş declaraţia ministrului de externe, Adrian Cioroianu, referitoare la poziţia oficială privind statutul provinciei Kosovo, acesta afirmănd că Romănia este impotriva drepturilor colective pentru minorităţi.

OPINIE. Potrivit lui Imre, primul articol al Pactului Internaţional pentru Drepturile Civile şi Politice declară dreptul popoarelor la autodeterminare şi că pe acest drept se bazează nu numai statele suverane, dar şi autonomiile prin care se exercită dreptul la autodeterminare internă din cadrul unui stat: "Deci, nu inseamnă numai dreptul popoarelor Spaniei, Marii Britanii, Italiei, Germaniei, Franţei de a dispune de un stat propriu, ci şi dreptul poporului basc, catalan, scoţian, austriac din Tirolul de Sud, bavarez şi corsican de a dispune, in cadrul statelor enumerate mai sus, de instituţii legislative şi executive proprii, in concordanţă cu legile acelui stat". In 1974, Romănia a ratificat prin legea nr. 212 Pactul Internaţional pentru Drepturile Civile şi Politice, iar din ianuarie 2007 este parte al unui sistem de alianţe, bazat pe ordinea comună de valori ale civilizaţiei europene, pe respectul faţă de demnitatea umană şi faţă de libertate. "Avănd in vedere aceste fapte, este inacceptabil ca ministrul de externe al Romăniei, in loc să ia poziţie alături de aceste valori, se solidarizează cu aspiraţiile imperiale ruseşti, sau chiar cu moştenirea politică a criminalului de război Milosevič", a precizat Fodor Imre.

DREPTURI. Liderul secuilor crede că exemplul provinciei Kosovo dovedeşte că prevalarea la dreptul de autodeterminare al popoarelor nu poate fi impiedicată. "Pe baza dreptului la autodeterminare al popoarelor, albanezii au dreptul la independenţa provinciei Kosovo, şi pe baza aceluiaşi drept, sărbii din Kosovo au dreptul de a obţine o autonomie largă, care trebuie realizată in conformitate cu voinţa lor, in conformitate cu aspiraţiile lor colective. In acest scop reprezentanţii lor legali trebuie să fie cooptaţi in faza internaţională a tratativelor", a precizat Fodor. Acesta este de părere că pe baza dreptului la autodeterminare a popoarelor, poporul secuiesc are dreptul la autonomia Ţinutului Secuiesc, autonomie care nu ar leza interesele Romăniei. Consiliul Naţional Secuiesc doreşte să obţină autonomia Ţinutului Secuiesc printr-o lege organică, inaintată Parlamentului Romăniei. Fodor Imre cere politicienilor să voteze această lege şi să se alinieze astfel obligaţiilor internaţionale asumate in ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale omului. "Considerăm ca nejustificată opoziţia statutului romăn faţă de marea parte a sistemului de alianţe in care recent a fost admis, motivată de teama faţă de proprii săi cetăţeni. Guvernul şi forul legislativ al Romăniei nu trebuie să se teamă de secui, ci trebuie să aibă incredere in ei, ca in cetăţeni care respectă legea, valorile dreptului şi democraţiei, şi trebuie să voteze propunerea legislativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care i-a fost inaintată", a conchis Fodor.

×
Subiecte în articol: magazin dreptul