x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Afaceri - Tranzactii sangeroase

Afaceri - Tranzactii sangeroase

de George Arion    |    26 Mar 2006   •   00:00
Afaceri - Tranzactii sangeroase
SUSPANS
V-ati gandit vreodata ca lumea tranzactiilor bursiere va poate deveni familiara cu ajutorul unui thriller? Mai precis, a unui business thriller?

Ei bine, Michael Ridpath reuseste sa-si captiveze cititorii scriind despre dealeri, traderi, falimente, emisiuni de obligatiuni, pozitii short, investitii. Cartile lui - "Lovitura virtuala", "Pasari de prada", "Afaceri riscante", "Eroare fatala" - au devenit, in ultimii ani, succese internationale si l-au impus ca pe un creator original printre autorii de romane politiste tocmai datorita mediului de afaceri in care isi plaseaza actiunea si personajele, un mediu mai putin luat in seama de catre confratii sai. Explicatia reusitei sale eclatante e simpla: cunoasterea la perfectie a domeniului si, totodata, stiinta de a realiza un best-seller. De aceea s-a si afirmat despre el, pe buna dreptate: "Michael Ridpath a acaparat piata de business thriller".

Si in "Tranzactii sangeroase" Ridpath izbuteste sa ramana la fel de atractiv, desi naratiunea se desfasoara tot in universul arid al eurobondurilor, plasamentelor financiare, speculatiilor bursiere. Eroul sau, Paul Murray, trader la De Jong & Company, este implicat pe neasteptate in intamplari atroce. Mai multe faradelegi comise in preajma lui il smulg din activitatea rutiniera, il plaseaza in vartejul unor ciocniri de interese si-l transforma intr-un detectiv fara voie intr-o lume in care goana unora dupa profit ii poate duce pana la crima. Dar protagonistul romanului - fost sportiv de performanta - nu este un superman care se foloseste de forta pumnului pentru a instaura dreptatea. Dimpotriva, oriunde il poarta drumurile lui - la Londra, New York, Phoenix, Las Vegas - el ii descopera pe faptasi prin agerimea mintii, in urma unor minutioase analize de tranzactii. Suspect la inceput in ochii politistilor, Murray le devine un aliat pretios, deoarece altfel acestia s-ar fi incurcat in hatisul unor investigatii mai greu de intreprins de catre un profan in sfera finantelor mondiale. In 400 de pagini, Ridpath ne propune o intriga socanta, de o constructie deosebit de inteligenta si verosimila, si un erou simpatic, credibil, greu de uitat.

×
Subiecte în articol: magazin