x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Alimentaţia, ca stil de viaţă

Alimentaţia, ca stil de viaţă

de Anca Aldea    |    14 Ian 2010   •   00:00
Alimentaţia, ca stil de viaţă
Sursa foto: /Stockxpertcom

Într-o carte intitulată "Food Rules" ("Regulile alimentaţiei"), americanul Michael Pollan oferă sfaturi de aur pentru o minte sănătoasă într-un trup sănătos.



Cerealele care colorează laptele nu sunt bune pentru organism. Nici pâinea albă care, din cauza făinii, e la fel de nesănătoasă precum zahărul. Pe vremea bunicii, făina nu era trecută prin tot felul de maşinării şi proceduri, astfel că pâinea era mult mai săţioasă, mai gustoasă şi mai hrănitoare. Legumele sunt benefice, deoarece conţin diverşi antioxidanţi necesari organismului uman. Dar, atenţie! Folosiţi legume proaspete, nu puse la conservă! În cazul în care le fierbeţi, nu aruncaţi apa bogată în vitamine! Folosiţi-o pentru o supă sau pentru pregătirea unui sos! Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile autorului Michael Pollan în scurtul şi amuzantul său "mic tratat" pentru o alimentaţie sănătoasă.  

Mâncaţi când vă e foame, şi nu când sunteţi plictisiţi sau când vă uitaţi la televizor, şi opriţi-vă înainte să simţiţi senzaţia de saturaţie! Filosofia vieţii dumneavoastră nu este "Să trăiţi pentru a mânca", ci "Să mâncaţi pentru a trăi". Sesizaţi diferenţa?

Mâncărurile bunicii, gustările ei parfumate şi mătăsoase, aromele delicate folosite în bucătăria ei aveau un şpil. Natural înseamnă sănătos, iar cumpătarea reprezintă, pentru bunele gospodine, o reţetă de succes. În pregătirea unui preparat, experţii recomandă un număr redus de ingrediente. Cu cât ele sunt mai numeroase, cu atât preparatul este mai greu de digerat. Este recomandat, totodată, să nu se folosească aditivi cu care nu sunteţi familiarizaţi, cum sunt, de exemplu, guma xanthan, propionatul de calciu sau sulfatul de amoniu. De fapt, organismului îi dăunează toate alimentele pe care bunica nu le cunoaşte, susţine Michael Pollan. În copilărie, dulciurile erau rare nu pentru că bunica nu cocea suficientă plăcintă sau nu pregătea mai multă îngheţată, ci pentru că învăţase de la ai ei ce înseamnă să fii calculat. "Cu măsură" - poate fi ignorat câteodată, dar nu mereu.

Expertul dezvăluie, în tabloidul britanic Daily Mail, câteva dintre secretele care ne fac viaţa mai uşoară, mai sănătoasă şi mai dinamică. Ne recomandă să consumăm alimente despre care ştim că la un moment dat se vor strica. Produsele cu termen de garanţie foarte mare conţin substanţe nutritive mai puţine decât cele care expiră mai repede. Un capitol delicat pe care îl abordează Micheal Pollan se referă la alimentele cu conţinut redus de grăsimi. Recomandabil este folosirea cu măsură a grăsimilor, şi nu evitarea lor totală.

Nu ar trebui uitat nici faptul că mâncatul la repezeală poate aduce câteva kilograme în plus gurmandului. Bunica ne spunea, în copilărie, că, între două îmbucături, trebuie să aşezăm furculiţa pe masă, şi nu să o ţinem în mână ca şi când abia aşteptăm să o înfigem din nou în halca de carne prăjită. Un alt secret pentru a ne păcăli starea de foame se referă la forma veselei pe care o folosim. O farfurie mică şi un pahar mic ne pot ajuta să ne menţinem silueta şi/sau să slăbim, este de părere Michael Pollan. Un studiu realizat de experţi arată că tranziţia de la o farfurie cu diametrul de 30 de centimetri la una de 25 de centimetri i-a ajutat pe subiecţi să-şi diminueze consumul de alimente cu 22%.

×
Subiecte în articol: magazin