x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ambasadorul Indigo

Ambasadorul Indigo

01 Sep 2004   •   00:00

Invers decat restul lumii, gratie unei superficiale informari, unica tara cu ambasadori la Golden Drum a fost Romania. Restul participantelor au fost in situatia inversa, de a avea un reprezentant carismatic al festivalului Noii Europe in tara de bastina. Intram in 2004 in randul lumii?

TANIA COHN, CLAUDIA CURICI

Anul trecut a convins guvernul Nastase sa dea un miliard pentru promovarea tarii extra-granite cu ocazia petrecerii Romaniei la Golden Drum. Evenimentul a avut un patrunzator iz de Cantarea Romaniei, prin mandrele si ciobanasii scosi de la naftalina, gata sa incinga hore printre sarmale si mamaligi aburinde. Aceeasi promovare a avut si o convingatoare, manelista racordare la un prezent cu plamani puternici, o data cu decibelii scapati din frau, cu raza larga de actiune, care au rasunat, pana spre dimineata, in urechile tuturor ocupantilor de hotel din Portoroz, fani si nefani ai batutei calusarilor. Ghinionul ungurilor, in a caror carca au cazut, aspre, reprosurile matinale ale primului prezentator de seminar de a doua zi, care credea ca din cauza hauliturilor de Budapesta nu pusese geana pe geana. Asa am scapat basma curata si promovati, si etern confundabili cu vecinii nostri.

CINE? In spatele grandioasei actiuni a fost Lucian Georgescu, primul roman in juriul de la Golden Drum si, din 2004, numit ambasador al festivalului la noi. Am aflat imbucuratoarea veste dintr-un comunicat de presa omagial (doua pagini si). Se omite din comunicat sustinerea intru nominalizarea la statutul de jurat din 2003, din partea unui fost coleg ce parasise industria romaneasca pentru cea slovena de ani buni. Nici ca ambasadoriatul a fost oarecum anticipat prin organizarea, anul acesta, a unui festival de cine-publicitate in Transilvania, unde invitat de onoare a fost unul dintre oficialii Golden Drum. Pentru statutul de diplomat al creativitatii te-ai astepta ca alesul sa fie un personaj care a revolutionat autentic mersul inspiratiei publicitare romanesti.

…SI DE CE? Legitime ar fi fost nominalizari de calibrul Liviu David - acum in Australia, Viorel Mihalcea, Dorian Pascuci, Cristian Paul, Serban Alexandrescu. Sunt nume - unele la vremea lor, altele pana astazi - care au schimbat pozitiv cursul publicitatii romanesti. Prin spirit vizionar, prin inovatie, printr-o abordare iesita din norma, dar mereu necertata cu etica. Despre Lucian Georgescu ce e de spus? Vreun mare cont pe care sa-l fi gestionat sub imperiul unui har publicitar aplaudat la scena, e greu de numit. Doar Graffiti, sub conducerea-i, a fost multilateral promovata, de la emisiuni despre sedii si amenajari de locuinte, la reviste dramatice, vezi Scena. Dar aici vorbim doar de PR.

MEMORABIL. Sa fi facut lucruri memorabile de cand a parasit multinationala? A prefatat reusit o carte - 199.000 lei, a lui Frederic Beigbeder. Atentie prea mare la calitatea traducerii n-a prestat. Trimiterile hilare la o celebra campanie de outdoor a anilor ’80 demonstreaza ingenua incultura publicitara a traducatoarei si dezinteresul pentru acuratete al prefatatorului-promoter. "J’enleve le bas" ("Imi dau jos slipul"), mesaj al primei campanii franceze cu nud pe panouri stradale, e tradus intr-o forma amuzanta si departe de subiect - "a-ti scoate dresul").

LA INDIGO. Dar domnul Georgescu e si un formidabil orator. La Ad’Or 2003 a fost singurul care a umplut o sala stramta cu discursul despre conditia creatorului publicitar si necesitatea infiintarii unui sindicat si a unei pensii cu spor de risc pentru cei linsati de timpuriu de stresul industriei. Desavarsit cu adevarat e insa ambasadorul Golden Drum intr-ale regiei. Cine a avut norocul sa vada la Ad’Or spotul pentru dealer-ul de masini Meridian, ramas necunoscut publicului larg, stie la ce ne referim. Ce muzica inaltatoare, ce perspective grandioase, ce frumos sugerata solemnitatea ingroparii masinii, ce albastru total avea cerul. Hotarat, o infint mai buna interpretare in materie de imagine a unui concept care coincidea cu cel apartinand agentiei de creatie canadiene Palm Publicite Marketing, realizat anul trecut pentru Quebec Volkswagen Dealer si prezent anul acesta pe lista scurta de la Cannes.
×
Subiecte în articol: sufletul comertului