x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ANGLIA / John Barnes: Nu poţi fi antrenor în Premier League dacă nu eşti alb!

ANGLIA / John Barnes: Nu poţi fi antrenor în Premier League dacă nu eşti alb!

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iun 2008   •   00:00
ANGLIA / John Barnes: Nu poţi fi antrenor în Premier League dacă nu eşti alb!

12:16 • Buni de gură atunci cînd este vorba despre alţii, democraţi pînă la Dumnezeu cînd se laudă, inventatori ai mersului pe jos şi aruncatul cu privirea, englezii par a fi printre cele mai rasiste naţii europene. Conform spuselor fostei vedete de culoare John Barns, „a fi antrenor în Anglia fără să fi alb este o raritate”.

Buni de gură atunci cînd este vorba despre alţii, democraţi pînă la Dumnezeu cînd se laudă, inventatori ai mersului pe jos şi aruncatul cu privirea, englezii par a fi printre cele mai rasiste naţii europene. Conform spuselor fostei vedete de culoare John Barns, „a fi antrenor în Anglia fără să fi alb este o raritate”.

PREMIERĂ. Fostul fotbalist englez de origine jamaicană, John Barnes, a declarat că este mulţumit că Paul Ince va antrena pe Blackburn, dar consideră că numirea unui manager de culoare la un club englez este mai mult un fapt izolat, informează Mirror. Ince va deveni primul manager de culoare din istoria Premier League, iar oficialii lui Blackburn au fost lăudaţi pentru alegerea pe care au făcut-o, chiar dacă fostul fotbalist a antrenat echipe din ligi inferioare, precum Macclesfield şi MK Dons. Fostul antrenor al lui Celtic, John Barnes, a afirmat că lui i-a fost dificil să găsească un post de antrenor din cauza originii sale: "Înţelegeam dacă doream un post în prima ligă, dar era vorba despre echipe din divizii inferioare. Situaţia antrenorilor negri este la fel ca cea a jucătorilor de culoare din anii '70. Jucătorii doar erau puşi pe benzi pentru că puteau alerga mai mult, chiar dacă nu gîndeau atît de mult. Niciodată nu erau coordonatori de joc şi nu puteau să poarte banderola de căpitan. Situaţia nu este foarte diferită, iar preşedinţii nu cred că antrenorii de culoare se pot descurca bine".

RASISM. Alţi antrenori de culoare care au avut probleme cu numirea la o echipă din Premier League au fost Luther Blissett, care a fost selecţionat şi în naţionala Angliei, dar şi Les Ferdinand, unul dintre cei mai buni cinci marcatori din istoria Premier League, în timp ce Keith Alexander, succesorul lui Ince la Macclesfield, este singurul manager de culoare din Football League. "Toţi antrenorii fac greşeli, mai ales la începutul carierei. Înveţi din greşeli, aşa ajungi mai puternic. Există şi antrenori care mereu greşesc şi tot timpul îşi găsesc alte echipe. Eu sunt dispus să profit de toate oportunităţile. În timp ce Roy Keane şi Gareth Southgate au primit un loc direct în top, Ince a trebuit să înceapă cu echipe mici şi sper să aibă succes la Blackburn", a spus Barnes. Directorul antirasism al organizaţiei Kick It Out, Piara Powar, a susţinut comentariile lui Barnes şi a afirmat că în prezent antrenorii de culoare sunt evitaţi la formaţiile din Anglia: "Poate acesta va fi un început şi un semnal către preşedinţii cluburilor. În prezent există doar doi antrenori de culoare la 92 de cluburi".

×
Subiecte în articol: magazin culoare premier league