x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Animalele au al saselea simt!

Animalele au al saselea simt!

13 Ian 2005   •   00:00

MISTERE
Ele au scapat miraculos de "tsunami"

Multe animale salbatice au supravietuit devastatorului val seismic ce a lovit recent continentul asiatic. Potrivit specialistilor, straniul fenomen pare sa confirme ipoteza potrivit careia ele ar poseda un al saselea simt ce le avertizeaza in cazul producerii unor dezastre naturale.
RADU POPA

Capacitatea de a presimti dezastrele naturale salveaza vietile necuvantatoarelor
Potrivit declaratiilor unor oficialitati din Sri Lanka insarcinate cu protectia mediului inconjurator, valurile uriase ce au provocat moartea a peste 24.000 de oameni aflati in imediata apropiere a tarmului Oceanului Indian par sa nu fi afectat animalele salbatice din regiune. Ipotezele specialistilor se sprijina pe faptul ca, in urma dezastrului, in regiunile afectate nu a fost descoperita nici o vietate moarta. Elefanti, gazele sau, chiar, iepuri au supravietuit cataclismului. Uluitorul fenomen constituie un argument in sprijinul teoriei care sustine ca animalele poseda un al saselea simt ce le ajuta sa prevada producerea unor calamitati. Imensele valuri au patruns circa trei kilometri pe teritoriul statului Sri Lanka, afectand Parcul National Yala, cea mai mare rezervatie naturala a tarii. Aici traiesc sute de elefanti salbatici si cativa leoparzi, dar nici o victima nu s-a inregistrat printre acestia. Metthew van Lierop, specialist in studierea comportamentului animalelor de la Gradina Zoologica din Johannesburg, a declarat ca exista multe "povesti" despre caini ce latra sau pasari ce isi iau zborul intr-o anumita zona, inainte ca aceasta sa fie afectata de o eruptie vulcanica sau de un cutremur. Dar, pana in prezent, nu a fost descoperita nici o dovada stiintifica pentru a atesta aceste relatari. Lipsa studiilor stiintifice se datoreaza imposibilitatii studierii fenomenelor in laborator sau pe teren. Clive Walker, autorul unor lucrari despre viata animalelor salbatice din Africa, crede ca acestea si, in special, pasarile poseda un simt special ce le permite sa prevada producerea unor dezastre.

Presimtirea cutremurelor

Animalele salbatice si, in special, cele de prada si-au dezvoltat unele simturi specifice, precum mirosul sau auzul, pentru evitarea primejdiilor. Ipoteza potrivit careia necuvantatoarele ar poseda un al saselea simt sau, chiar, puteri supranaturale pare sa fi castigat noi argumente in favoarea sa, in urma recentelor evenimente petrecute pe coasta statului Sri Lanka. Romanii considerau bufnitele prevestitoare ale unor dezastre naturale. Reprezentantii altor culturi antice socoteau elefantii vietati sacre dotate cu puteri supranaturale. Animalele dintr-o gradina zoologica din nord-estul Chinei sunt folosite nu doar pentru a fi admirate de vizitatori, ci si pentru a monitoriza producerea unor eventuale cutremure. Recent, Gradina Zoologica din Anshan, provincia Liaoning, a fost conectata la reteaua de supraveghere a activitatii seismice a orasului. Xu Jing, inginerul-sef al Serviciului Seismologie, a declarat ca, inainte de producerea unui cutremur, comportamentul animalelor devine anormal. Cu cat actiunile acestora sunt mai dezornate, cu atat producerea unui seism devine mai probabila. Ingrijitorii de la Gradina Zoologica, in afara sarcinilor cotidiene de supraveghere a animalelor, au primit si cateva atributii suplimentare ce constau in contactarea urgenta a Centrului Seismic in cazul in care necuvantatoarele manifesta reactii neobisnuite. Specialistii Serviciului pentru Supravegherea Activitatii Seismice sunt de parere ca, in afara masuratorilor efectuate de aparatele de precizie, comportamentul animalelor poate contribui la o prognozare mai precisa a producerii cutremurelor.

"Mediumuri" necuvantatoare

Specialistii cred ca reprezentantii a peste 100 de specii de animale pot prevesti producerea unor cutremure. Printre acestea se numara: cai, magari, vite, caini, pisici, rate, gaste, sobolani, serpi si pesti. Unele manifesta o neliniste neobisnuita, altele isi pierd simtul orientarii sau isi schimba obiceiurile. China, tara situata intre lantul vulcanic ce inconjoara Pacificul si cel ce se intinde intre Marea Mediterana si Muntii Himalaya, inregistreaza cea mai intensa activitate seismica de pe glob. De fiecare data cand producerea unui cutremur este iminenta, animalele din zonele respective manifesta o agitatie extrema, pierzandu-si aproape complet simtul orientarii si actionand confuz.

RITUALURI SALVATOARE
Fostul rege cambodgian Norodom Sianuk a marturisit ca un astrolog l-a avertizat asupra unui cataclism devastator ce urma sa loveasca regiunea. Dar el spunea ca tara sa putea scapa de natura dezlantuita daca erau practicate o serie de ritualuri magice. Valul "tsunami" a lovit puternic tari precum Sri Lanka, India sau Thailanda, dar a ocolit, in chip miraculos, Thailanda. (Radu Popa)

ORASUL GEMENILOR
In 2004, orasul rus Kirov s-a confruntat cu o adevarata avalansa de nasteri de gemeni si tripleti, specialistii neputand stabili cauzele straniului fenomen. Numarul acestor nasteri mai putin obisnuite in regiune este mult mai mare decat media pe tara: o pereche de gemeni poate fi intalnita la fiecare 100 de familii, iar cazurile de tripleti au o frecventa de 1/10.000 de familii. In conditiile in care populatia orasului este de 500.000 de locuitori, perechile de gemeni sau grupurile de tripleti pot fi intalnite, practic, la tot pasul. (Radu Popa)
×
Subiecte în articol: producerea animalele