x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Aparatul care fotografiaza… trecutul

Aparatul care fotografiaza… trecutul

17 Feb 2005   •   00:00

MISTERE
Henry Silanov, un geolog rus specializat in aparatura geofizica, a infiintat un studiou foto inedit. Acesta adaposteste 80 de fotografii cu subiecte dintre cele mai neobisnuite: extraterestri, fenomene paranormale, persoane decedate revenite" din "Lumea de Dincolo".
RADU POPA

In timp ce o fata isi impacheta cortul de excursie, Henry isi pregatea aparatul pentru a-i face o fotografie. Cand fata s-a ridicat si s-a indreptat spre Silanov, acesta a declansat aparatul. Dupa developarea filmului, se putea vedea fata stand aplecata asupra cortului. Instantaneele o prezentau pe tanara cu cateva minute inainte de realizarea fotografiei. In realitate, Henry nu imortalizase pe pelicula fata, ci "urma informationala" lasata de aceasta. Silanov era constient de faptul ca actiunea sa nu avea nici un fundament stiintific. El nu ar fi crezut pe nimeni care i-ar fi spus ca un aparat poate imortaliza scene petrecute inaintea momentului realizarii unei fotografii. Cercetatorul nu ar fi dat crezare unei asemenea ipoteze daca nu ar fi realizat, el insusi, astfel de instantanee.

"Tarul Petru", fotografiat la Ermitaj

Cercetatorul rus a realizat primul dintre ciudatele sale instantanee in Muzeul Ermitaj din orasul Sankt-Petersburg. Intr-una dintre incaperi, Silanov a fotografiat tronul pe care sedeau tarii rusi. Dupa developarea imaginilor, unul dintre instantanee il infatisa pe… Tarul Petru cel Mare stand pe tron. Acela a fost momentul in care Silanov a inceput sa fotografieze trecutul. Geologul a realizat o fotografie a unui termos aflat pe iarba. In fotografie, obiectul respectiv era estompat de o putina in care se pastreaza lapte proaspat si care se aflase in locul respectiv, inainte de asezarea termosului. O alta poza prezenta un copac rupt in urma unei furtuni. Dupa developare, se putea distinge umbra lasata pe pamant de… coroana arborelui. Henry Silanov apeleaza la aparate de fotografiat necoventionale pentru a imortaliza trecutul. Lentila obiectivului este acoperita, de obicei, cu o pulbere fina de fluorura de magneziu, ce are rolul de a filtra radiatiile ultraviolete din cadrul spectrului. Henry este de parere ca frecventa radiatiilor permite "fixarea amintirilor din spatiu". Specialistii apeleaza la acest termen, deoarece nu exista o definitie mai buna pentru trecut.

Spatiul, o imensa holograma

Henry Silanov este de parere ca spatiul nu este in realitate decat o enorma holograma plina cu informatii despre toate obiectele care au existat in cadrul acesteia si care au fost deplasate. Crearea unor conditii prielnice face posibila redarea "memoriei spatiului". Aceasta se poate materializa sub forma unor cuante de lumina, ce pot recompune imagini din trecut. Experienta indelungata in materie de echipament fotografic s-a dovedit de un real folos pentru Henry in noua sa activitate. Aparatura optica traditionala nu permite trecerea razelor ultraviolete. Pentru realizarea unei lentile speciale, Silanov a folosit granule minuscule de cuart natural, pe care le-a analizat cu ajutorul spectrometrului. El a topit granulele respective pe suprafata lentilei pe care, ulterior, a slefuit-o manual. Si filmul fotografic folosit este unul deosebit. Pelicula nu contine stratul de gelatina ce are, in mod obisnuit, rolul de a filtra radiatiile ultraviolete.

Luptatori antici si… dinozauri

Silanov a realizat majoritatea fotografiilor in timpul verii, in timpul calatoriilor pe care le efectueaza anual in zona Raului Hopyor. Cercetatorul este seful unui grup de cercetatori care efectueaza expeditii in zona raului mentionat. In fiecare vara, Henry conduce un grup de persoane pasionate de evenimentele neobisnuite pe malurile Hopyor-ului. Intr-una dintre fotografiile realizate in timpul unei astfel de calatorii, apar niste tufisuri deasupra carora se disting profilele unor soldati care stau in genunchi. Analizarea fotografiei a condus la concluzia ca aceasta infatisa un grup de ostasi cehi din anul 1943. Lentila suflata cu cuart a aparatului fotografic a imortalizat imaginea unei unitati militare care, se pare, fusese dislocata in acea zona, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. O alta fotografie realizata de Silanov arata un barbat care purta vesminte antice. Specialistii presupun ca este vorba despre un luptator scit, triburile scite locuind in acea regiune in vremuri stravechi. Intr-un alt instantaneu, se puteau distinge cativa luptatori tatari, din perioada "Hoardei de Aur". Intr-o poza, pot fi vazute franghii groase aruncate de pe un mal pe celalalt, din dorinta de a crea o punte. Iar, in cea mai interesanta si, totodata, cea mai controversata fotografie apare un… dinozaur. Se pare ca uriasele animale vanau in acea regiune cu milioane de ani in urma.

Poltergeist in Marea Britanie

O englezoaica din orasul Currock si-a parasit locuinta dupa o serie de fenomene paranormale petrecute in casa ei: paharele incepeau sa "pluteasca" prin aer, iar ferestrele se spargeau fara motiv. Unul dintre fenomene a fost urmarit de un vecin care a vazut "paharele zburatoare". O alta vecina sustine ca o sticla de parfum "zbura" spre ea, iar un bec a sarit din lustra, lovind tavanul si lasand o urma vizibila. (Radu Popa)

Combustie spontana

Un incendiu izbucnit intr-un apartament din orasul american Jacksonville, care a innegrit peretii camerelor si a provocat moartea unei femei de 86 de ani, nu a fost simtit de vecini, uimindu-i pe pompieri. Ei nu au putut determina cauzele izbucnirii incendiului si felul in care a fost stins. Trupul victimei a fost gasit zacand fara viata langa usa de la intrare. Lucratorii care munceau la un apartament gol de pe acelasi palier au devenit suspiciosi cand au observat urme de funingine pe tocul usii. (Radu Popa)
×
Subiecte în articol: henry silanov